Gjør det beste med kroppen du har.
Mange av oss som trener drømmer om å få den «perfekte kropp». Av og til blir ekstreme og kanskje gjøres usunne valg for å oppnå dette. Det finnes ulike dietter som lover resultater på kort tid, produkter på tv-shop som lover deg fantastiske endringer over natten. Andre overdriver treningen sin. Til tross dette er det ikke alle som oppnår målene sine.
Min erfaring etter mange år i treningssenterbransjen er at mange personer selvkritiske. Veltrente personer er for fokuserte på «svakhetene» sine.
Enten du er mann eller kvinne, er sannsynligheten for at du har den «perfekte kropp» liten. Men sannsynligheten for at du har gjort trening for å oppnå den «perfekte kropp» er stor. Timevis på tredemølle, tusenvis av repetisjoner med mageøvelser og salatspising, alt for ønsket om å bli kvitt sideflesket.
Uheldigvis vil ikke all treningen og det sunneste kosthold i hele verden være nok til å gi oss den perfeksjonismen mange av oss ønsker. Vi er fortsatt et produkt av våre gener. Spørsmålet er derfor: Hvor mye kan vi endre og hva gjør vi dersom vi ikke får den «perfekte kropp» vi ønsker?
Hvor mye kan du endre kroppen din?
Alle tilnærmer kroppen sin ulikt. Noen gransker enhver detalj for å finne ut hva de er oppnådd eller ikke oppnådd. Andre unngår å se på seg selv helt til de absolutt må. Vi ser på andre på treningssenteret og spør oss selv: hvorfor kan ikke jeg se slik ut?
En årsak til dette er at aspektene til kroppens utseende er bestemt av faktorer utenfor vår kontroll. En faktor er kroppstype.
Hva er din kroppstype?
Vi er ikke sikre på den nøyaktige rollen til genene våre når det gjelder hva vi kan oppnå med kroppen vår.
Men vi vet at de kan bestemme kroppstypen vår. Disse tre kroppstypene kan vi dele inn i tre ulike kategorier.
-endomorph: en kroppstype som har en tendens til å ha en høyere fettprosent, større skjelett og lavere stoffskifte. Av denne grunn kan personer med denne kroppstypen ha vansker med å gå ned i vekt.
-mesomorph: en muskuløs kroppstype som har lettere for å redusere fettmasse og legge på seg muskler
-ectomorph: en kroppstype som er mager og har problem med å legge på seg som skyldes en høy forbrenning.
De fleste av oss faller inn mellom disse tre ulike kroppstypene, som betyr at noen lettere vil kunne gå lett ned i vekt mens andre ikke klarer det. Det finnes også ulike kroppsfasonger: en person med epleform har en stor overkropp, pæreform har store hofter og lår, timeglassfigur har en proporsjonal over- og underkropp med en smal midje og en atletisk kropp er ofte tynn med lite former. Avhengig av din kroppstype, vil du ha lettere for å lagre fett på visse områder på kroppen din. Å få til endringer på disse områdene kan være vanskelig.
Mens vi tror at den riktige kombinasjonen med trening og kosthold vil gi oss kroppen vi ønsker, er det begrensinger innenfor kroppstypen vi har.
Hva betyr dette for deg?
Ingen kan fortelle deg hva du kan eller ikke kan endre med kroppen din. Du kan gå opp i vekt eller redusere fettmasse ved å forbruke mindre eller mer kalorier, og du kan endre kroppssammensetningen din ved å styrketrene. Du kan kontrollere kaloriinntaket og ditt kaloriforbruk ved hjelp av matinntak og trening. MEN, du kan ikke velge hvor du vil redusere fettmassen din eller hvor du lettest bygger muskler.
Så hva gjør du om du trener og spiser optimalt for å legge på deg muskler og reduserer fettmasse men du likevel har områder på kroppen du ikke er fornøyd med?
En løsning er plastisk operasjon, men jeg har et bedre forslag: I stedet for å prøve å oppnå noe som er utenfor rekkevidde, hvorfor ikke endre kroppsbildet ditt? Hva om du heller glemmer det å få den «perfekte kropp» og heller trener mot å få din perfekte kropp? For å få til dette må du starte med å akseptere kroppen din og sette deg noen nye mål.
Aksepter kroppen din
For mange er tanken om å akseptere kroppen sin slik den er svært vanskelig. Det virker som verden rundt oss har som mål å gjøre oss misfornøyde med kroppene våre. Vi blir konstant utsatt for reklamer, utstyr og piller som lover oss å endre kroppen til noe «bedre». Det er lett å få den oppfatning at det å få den «perfekte kropp» er noe vi må strebe etter dag og natt.
Et spørsmål som kan dukke opp: vil et endret kroppssyn hvor du aksepterer kroppen din som den er gi en lavere motivasjon til trening?
Svaret er: nei, det har faktisk en positiv effekt på motivasjonen. Studier viser at de som har et sunt kroppsbilde og aksepterer kroppen som den er, er flinkere til å trene og spise riktig. Hva kan årsaken til dette være? Personer som er komfortable med kroppene sine legger vekt på funksjonaliteten til kroppen, de spiser mer intuitivt, spiser mat som gjør dem godt når de er sultne. Personer som er på diett på grunn av at de er misfornøyd med kroppens utseende har større sannsynlighet for å feile.
Vær fornøyd med den du er!