Overvinn julestresset!

Nå som det nærmer seg jul er det mye vi skal rekke.  Det er julebord, gavehandling og vasking av hus som står på timeplanen til de fleste i tillegg til de vanlige gjøremålene.  Dette kan gjøre dagene ekstra stressende.  Her får du noen tips til hvordan få ned stressnivået.

Hopp ikke over treningen
Det kan være fristende å kutte ut treningen I denne perioden.  Men vær klar over at trening er en av de beste metodene å få bort spenning fra kroppen, gi deg alenetid og få opp energinivå og humør.  Har du veldig liten tid, gjør ting enkel.  Det kan være noen enkle treningsøvelser hjemme eller velg korte og effektive treningstimer på treningssenteret.

Godt trente takler stress best.

Løft vekter
Utholdenhetstrening kan være effektivt og tidsbesparende, derfor hopper mange over styrketrening i stressende perioder.  Husk at pause i styrketreningen kan gi deg reduksjon i muskelmasse og styrke som er en viktig motor i forbrenningen vår. Denne styrken er viktig å opprettholde med tanke på alle forberedelse til jul med løfting av juleeffekter, bæreposer osv.

Har du dårlig tid, tren korte og effektive styrkeøkter og bruk et program hvor du trener hele kroppen.

Jogge-eller gåtur
Du tror kanskje du får nok utholdenhetstrening av å springe rundt i butikkene? Ikke nødvendigvis.
Sett av tid til en gåtur eller en joggetur, så vil dette utløse hormoner som reduserer stressnivået ditt og gi deg bedre humør på kort tid.  I tillegg er det med på å opprettholde en stabil vekt og holde deg borte fra mange fristelser som er lett tilgjengelig i juletider.

Trenger du en pause fra familien og tid for deg selv, er trening den beste måten å bruke den på.

Avslapping/avspenningstrening
Dersom harde effektiv og korte treningsøkter er utilgjengelig, sett av 10 minutter om morgenen til avspenningsøvelser eller yoga.  Yoga gjør godt for bevegeligheten, men er også et godt valg til oppstart av en ny dag eller å roe ned etter en lang dag.

Søvn
Har du det mer stressende enn noen gang, er det kanskje mer søvn som må til.  Et høyt stressnivå utløser stresshormoner.  Disse hormonene kan påvirke kroppen slik at den lettere lagrer fett.  Legg derfor til rette slik at du får nok søvn per døgn.  Det kan også hjelpe med noen korte «power nap» i løpet av dagen om du ikke får nok søvn om natten.

Ro deg ned
Som nevn i starten av denne artikkelen, er rådet å fortsette å trene selv om du har det hektisk før jul.  Men klarer du ikke dette selv om du gjør alt du kan, fortvil ikke.  Ikke vær redd for å redusere treningsmengden i perioder.  Klarer du noen få økter i uka kan det være nok til å vedlikeholde formen din.
Førjulstida tar også slutt, og da får tid til å komme inn i rytmen igjen.

Ingen tid til trening?

God form er ferskvare

Drikk mer vann
På denne tiden av året er det mange som drikker mer alkohol enn vanlig, noe som kan gi en vektøkning.  I kombinasjon med kaldt tørt vær kan det gi grunnlag for dehydrering.  Å være dehydrert gjør deg ekstra slapp og tapper deg for energi.  Husk derfor å drikke nok vann.

Lær å si nei
Å si «nei» kan være vanskelig og den personen det er vanskeligst å si nei til kan være deg selv.  Du ønsker å kjøpe flott julegaver, dekorere huset, planlegge juleselskap, delta på andres juleselskap og ta deg av alle daglige gjøremål.  Dette er idealet for mange.  Men bør det være slik?  Hvorfor ikke si nei til noe, gjør prioriteringer, og delta/gjør kun det du vil?

Er du trøtt og stresset legg vekt på at du har det bra med deg selv og familien.

Belønn deg selv
Når jula er over, belønn deg selv for en godt gjennomført jobb.  Det kan være å ta seg en ekstra lang treningsøkt, en massasje- eller spatime, lese en god bok eller henge sammen med gode venner.

Ha en fin førjulstid!