Oslo maraton gjør deg lykkeligere

Trening gir oss overskudd. Selv om denne kunnskapen er velkjent for de fleste av oss, sliter mange med å trene regelmessig.– Sett deg et mål for å holde motivasjonen oppe, anbefaler Oslo Maraton.

Påmelding til løpsarrangementer som Oslo Maraton skaper forpliktelse, kan bidra til å fastsette mål og på sikt føre til naturlig tilskudd av mer aktivitet i hverdagen.

Under trening utløser kroppen endorfiner som gir en følelse av glede og tilfredshet. Hjernen skiller ut lykkestoffet ut fra hypofysen og ryggmargen. Resultatet er en morfinlignende effekt som har innvirkning både på humør og smerteoppfatning. Man oppnår en følelse av velbehag, lykke og får mer energi. Ragnhild Røsbjørgen fra CERG-gruppen på NTNU mener deltakelse på ulike løp kan være et viktig grep for å nå denne tilstanden.

–        Uansett form eller erfaring kan man lett oppnå en lykkerus ved målinngang. Viktigst av alt er å være mindre fokusert på tiden du skal oppnå, eller at det absolutt skal vinnes over naboen. Personlig kjenner jeg en som har vært mindre aktivt de siste årene, men som nå skal løpe Oslo Maraton etter å ha funnet motivasjon gjennom et lokalt løp her i Trondheim, sier Ragnhild Røsbjørgen, overingeniør i Cardiac Exercise Research Group på NTNU. 

Hun får støtte av arrangøren.

−        Maraton og mindre løpsarrangementer er god motivasjon for mange fordi det skaper en fellesskapsfølelse, sier Charlotte Gundhus, talsperson for Oslo Maraton.

Åtte av ti personer trener minst én gang i uken

I år har Oslo Maraton nok en gang slått den gamle rekorden med antall påmeldinger. Så langt er over 24.000 deltakere påmeldt til mosjonsarrangementet som går av stabelen i Oslo 20. september. Talsperson for løpet, Charlotte Gundhus, mener klare mål for treningen bidrar til å holde motivasjonen på topp.

–        I en hektisk hverdag kan det være vanskelig å finne tid til å trene.  Derfor kan en påmelding til et løp eller liknende være en god motivasjonsfaktor siden du vet du må prestere på ett bestemt tidspunkt, sier Gundhus.

Trener mer enn før
Tall fra levekårsundersøkelsen, utført av statistisk sentralbyrå i 2013, viser at 82 prosent av nordmenn i aldersgruppen 16 år eller eldre trener minst én gang i uken, mot 63 prosent i 1997. Andelen som ikke trener er redusert fra 27 prosent i 1997, til bare 6 prosent i 2013. Samtidig melder Sportsbransjen om økt salg av løpesko, og flere organiserte løp kan skilte med deltakerrekorder.

–        Med økt fokus på helse i befolkningen tror jeg stadig flere finner glede av å kombinere trening og konkurranse.  Det stilles ikke nødvendigvis enorme krav til den enkelte når målet er egendefinert, sier Gundhus.

Røsbjørgen i CERG-gruppen er enig. Hun mener nordmenn er mindre redd for å delta på løpsarrangementer enn tidligere.

–        Ved at arrangørene av etablerte løp tilbyr alt fra tre km til maraton legger mindre press på forventingene, og gir grobunn for at så og si alle kan delta, sier Røsbjørgen.

Kilde: Pressemelding for Oslo Maraton.