Ny løpetrend

Er du lei av den vante løperutinen din? Hils på Parkour.

Løping har fått et nytt løft det siste året. Folk ønsker mer spenning og søker nye utfordringer. Hindermaraton er superpopulært i USA, og nå ser vi altså at Parkour setter fart i Europa.


Fransk opphav

Ordet parkour kommer av det franske ordet parcours som betyr `veien gjennom`. Parkour handler om å overkomme det som står i veien for deg enten om det er en bil, et høyt gjerde eller et hustak. Du lærer teknikker som gjør at du kan hoppe, sno, løpe og vri deg rundt det meste – i fart.

Trenden startet først i Frankrike for noen år siden, med grunnlegger David Belle i spissen, og spredte seg raskt til andre storbyer slik som London og Los Angeles. I begynnelsen utviklet utøverne formen i hverandres selskap, men etterhvert som fenomenet vokste så ble også YouTube en viktig inspirasjonskilde og utgangpunkt for fornyelse.

Bevegelse og livsstil
Selve teknikken minner litt om martial arts uten kampaspektet. Parkour sees på som mer enn bare en treningsform derimot og de ivrigste tilhengerne lever etter prinsippet `Å være klar over hindringer er å være fri`.

Det finnes ingen spesifikke regler, men det er noen klare prinsipper du må følge både med tanke på hvordan du lander og hva slags hindringer du begir deg ut på. Parkourtilhengere er opptatt av å bygge en balanse mellom trygghet, frihet og adrenalin.

Gryende treningsform
Mange har sett fordelene med denne formen for løping og bevegelse og det finnes flere sentre rundt omkring i Europa som nå tilbyr kortere og lengre kurs.
Ta deg for eksempel en tur til Parkours fødeby Paris for å se og prøve ut trenden med egne øyne. Hver tredje helg så så kan du for eksempel fyke over hustakene, hoppe over parkerte biler og slenge deg ned lyktestolpene i Dame du Lac Monument, der det hele startet.

Du trenger ikke å bestille time, det er bare å møte opp. Sertifiserte Parouktrenere gir deg tips og råd og viser deg hovedteknikkene. Det koster ikke mye å være med på moroa og flybillettene trenger ikke å koste skjorta heller. Sjekk for eksempel ut Expedia, som gir deg en oversikt over reiser til Frankrike.

Når du først har lært teknikken så kan du fint gjøre det samme hjemme. Kanskje blir det deg som starter det første Parkoursenteret i Norge?

Artikkelforfatter: Martine Jonsrud.

Video av Parkour