Nøkkelen til en flatere mage

Er sit ups veien til en flatere mage? Her har du mine tanker rundt dette.

Hva er viktigst- kosthold eller trening?
Nøkkelen til flat mage er veldig omdiskutert og alle har nok en personlig mening om hva som skal til for å oppnå dette. Saken er at det finnes ikke en fasit som passer for absolutt alle, men det er veldig individuelt. Flat mage får du ikke av å trene kun direkte mageøvelser, men det er så mange faktorer som påvirker akkurat dette. Veien til en flat mage er ca 70-80 % kosthold og 20-30 % trening. Til syvende og sist, så er det det totale energiforbruket som har noe å si. Du må som regel forbruke mer enn det du får inn, veldig simplifisert forklart. For å klare det, så er det lurt å spise sunt og hensiktsmessig i forhold til hva du vil prestere. Jeg gjør det ikke mer vanskelig enn å si at du må spise renere og grønnere og kutt ut alt av mat du ikke lager fra bunnen av.

Hvordan trene kjernemuskulaturen mest mulig effektivt
Kjernemuskulaturen vår blir utfordret og trent skikkelig når den skal begrense bevegelse i mage- og ryggregionen, ikke skape bevegelse. Den skal unngå at du krummer, den skal unngå at du svaier, den skal unngå at du sidebøyer og den skal unngå rotasjon. På denne måten trener du kjernemuskulaturen din mest effektivt. De fleste trener kjernemuskulaturen tøffest når de ikke vet det selv, de aktiveres hele tiden under trening der du f.eks tar tunge baseøvelser. Det er bare det at du trener den indirekte, der andre muskler som regel får mest oppmerksomhet. Øvelser som jeg vil anbefale i forhold til å få en sterk og flott mage, er de fleste stående baseøvelsene som knebøy, markløft, militærpress o.l. Vi skal ha en sterk kjernemuskulatur i stående posisjon, det er som regel mest funksjonelt opp mot det vi skal gjøre i hverdagen.

Mine favoritter
Mageøvelser som er mer direkte enn det jeg nevnte ovenfor og som jeg anbefaler og samtidig bruker på kundene mine:
– Rollouts, enten med stang eller abwheel.

– Dragon flag.

 

De fleste plankeøvelser der det skjer en bevegelse enten med bena bakover, eller hendene fremover, evt begge annen hver gang. Da er det viktig å huske på at du ikke skal skape bevegelse i mage- og ryggregionen.

Disse øvelsene kan du trene 2-3 ganger i uka, selvfølgelig alt etter hvor ofte du trener på generell basis. Husk på at magemuskulaturen trenger like mye restitusjon som en hvilken som helst annen muskel. Lytt til kroppen, den bestemmer!

Lykke til!

 Artikkelen er levert i samarbeid med prehabtrening.no