Nei dessverre, alle mål er ikke mulig å nå samtidig…

Hvor mange ganger har man ikke opplevd dette? Det kan like gjerne være en selv som gjør dette, setter mål som er lite kompatible med hverandre. Hva menes med det?

Lite kompatible mål er ulike mål som trekker i ulike retninger og krever ulike tilnærminger. Det er noen enkle fakta man må akseptere før man kan løse et slikt problem og det er blant annet som følger.

Det er noen yrker som dessverre ikke er kompatible med å SAMTIDIG ha et fullt og rikt familieliv med masse fritid, fri hver kveld, hver helg og lange ferier. Det er bare å akseptere at noen yrker krever mer av oss. På samme måte er det ikke mulig å nyte sjokoladekake regelmessig, ikke være så nøye med maten, drikke alkohol og reise på gutteturer og ha en fysikk som ser ut som om den skal stille i kroppsbygging når som helst.

 

Vi har en tendens til å tro at vår verden er litt som Ole Brumm sin «ja takk, begge deler». Det enkle fakta er at ekstraordinære resultater i alle former krever det lille ekstra. Ønsker du å bli toppidrettsutøver krever det at du i lange perioder (om ikke kanskje hele tiden) prioriterer det du må gjøre for å bli best i din idrett. Da er venner, fritid, usunn mat og andre sysler noe du må prioritere ned. Ole Einar Bjørndalen har vel aldri forventet å både være verdens beste skiskytter og ha et fullstendig normalt liv med en vanlig jobb samtidig.

For noen år tilbake ble jeg bedt om å skrive en artikkel om hva man kunne gjøre for å komme i best mulig form på tre uker. Enten det var til et bryllup, re-union eller en uventet sydentur. Etter at artikkelen var sendt inn fikk jeg tilbake at «Ingen orker jo å gjøre dette. Kan man ikke bare lage et program som kan gjøres hjemme et par ganger i uken?». Dette var et perfekt eksempel for meg på at noen ønsket et mål, men ikke ønsket å gjøre det som skal til. Ikke noe feil i at ingen ønsker å trene timevis hver dag, eller være sulten, men ingen kommer i god form på tre uker av å spise det de vanligvis gjør og gjøre noen øvelser hjemme i stua 2 ganger i uken.

 

«Jeg vil jo leve også…»

De fleste av dere har helt sikkert hørt «ja men jeg vil jo leve også», samtidig som at vedkommende har temmelig ambisiøse mål av fysisk art. En av Norges beste bloggere , Anette Marie Antonsen tok en utfordring på nyttårsaften om å stille i Fitness på Oslo Grand Prix. Det medførte at hennes prioriteringer måtte endres litt, ikke nødvendigvis i negativ retning, men for å oppnå et mål måtte visse ting gjøres litt annerledes enn før, når målene var annerledes.

Det samme må vi andre gjøre. Jo mer ambisiøse målene våre er, jo mer må vi prioritere de tingene som tar oss dit og jo mindre tid finnes det til andre ting. Fordelen med våre valg er at de er nettopp det: våre valg. Ingen tvinger deg til å ønske å være i god fysisk form eller velge nettopp den jobben du har gjort. Til syvende og sist (med få unntak eks nødvendige økonomiske hensyn) tvinges vi til å ha de jobbene vi har. Om du velger å gå for en jobb som krever mye av deg må du faktisk forvente at det kanskje er mindre tid til andre ting samtidig. Om du ønsker å nye påskemarsipanen må du forvente at det går ut over dine mål om å gå ned i vekt raskest mulig. Det er dessverre bare slik det er.

Selv om vi gjerne skulle klart å kombinere ambisiøse fysiske mål med fest, dårlig mat og kaker eller en lederjobb med masse fritid, ferier og helgekos og PC en igjen på jobben og telefonen av så lar det seg ytterst sjelden kombinere så godt som vi kanskje skulle ønske.

Ditt hierarki

Det viktige er at du setter deg mål i riktig hierarki. Det betyr at du må finne ut hva som er viktigst for deg. Først da blir det lettere å lage veien dit. Om du ikke vet hva som er viktig for deg blir det vanskelig. For egen del betyr det at etter at jeg fikk barn endret alt seg. Plutselig er de og familie det aller viktigste og alle mine andre mål er lenger ned på listen. Da må jeg prioritere ned mengden trening, mengden jobb, tilgjengelighet og egne opplevelser. Ikke fordi det gjør meg noen ting som helst, men fordi jeg vil det og det er der det viktige ligger. Om noe virkelig er viktig for deg så rydder du livet slik at det blir lettest for deg å ha det som er viktigst for deg. Hva som er viktigste for deg vet bare du.

Vit hva du velger og hva det koster

Velger du deg et mål så bør du være innforstått med hva dette målet faktisk innebærer av «ofring» fra din side. Så må du sette deg ned og bestemme deg for hva som er viktigst for deg og til syvende og sist er det du som bestemmer.

La oss heie på Ole Brumm men samtidig innse at hans verden ikke alltid er lik vår…

Hadde alt vært lett å oppnå hadde jo alle gjort det og da hadde det jo ikke vært like stas eller hva…?

Artikkelen er levert i samarbeid med Akademiet For Personlig Trening