Når på dagen bør man trene?

Spiller det noen rolle om man trener tidlig eller sent på dagen?

Når man trener for best mulig resultater er det viktig at man timer treningen slik at den har mest mulig effekt. Det har alltid vært trodd at man bør trene på kvelden/ettermiddagen for best mulig effekt, men det er mange ting som styrer dette.

En autoritet innen styrketrening, Charles Poliquin, mener at den beste treningen foregår 3 eller 11 timer etter at man har stått opp. Andre igjen trener på tom mage og andre sverger igjen til trening på kvelden.

Søvnhormonet melatonin

Stort sett så foregår den beste styrketreningen i god tid etter at man har våknet. og jo mer krevende teknisk aktiviteten er jo viktigere ser det ut til at det er å trene senere på dagen. (Journal of Strength and Conditioning Research, 28: 2604-2610, 2014).

Koordinasjon og hurtighet påvirkes av søvnhormonet melatonin. Men ren kraftutvikling påvirkes ikke, så derfor ser det ut til at styrketrening kan utføres når som helst. En forutsetning er at man er såpass våken at man virkelig kan ta i. For mange krever dette at man har vært våken et par timer.

Andre ting som også styrer når du bør trener er faktisk når du KAN trene. Den beste treningen er faktisk den du gjør. Om det perfekte tidspunktet for deg er på morgenen på grunn av jobb eller andre forpliktelser så er det nettopp da du bør trene, uavhengig av hva forskningen sier.

Så for deg som skal trene med korte pauser og pr definisjon ikke- koordinativt krevende aktiviteter, kan du egentlig trene når som helst.

Som Nike-reklamen: Just Do It og bruk mindre eller ingen tid på å finne ut om det er den riktige tiden eller ikke. Den beste treningen er faktisk den du gjør!

Artikkelen er levert i samarbeid med Akademiet For Personlig Trening.