Du kan ha godt av en brutal virkelighetssjekk, for kroppen din tåler mer enn du aner.
Kroppen er et mirakel av et maskineri som tåler enormt mye. PT Espen B. Andersson gir oss motivasjonstips til en fysisk aktiv livsstil.
Espen B. Andersson har solid utdanning og erfaring som personlig trener. Han har en filosofi om at kroppen er ment for å brukes, noe han har sett utallige eksempler på i jobben som PT. Nylig lanserte Espen boken «Signals of Silence – vol. 3.0». Boken inneholder et supereffektivt 6-ukersprogram med fokus på fettforbrenning, rumpe/lår, mage og rygg, enkle, og velfungerende kostholdsplaner for ulike vektklasser.
Fortell litt om deg selv, Espen.
– Jeg er utdannet personlig trener, men har tidligere erfaring som bl.a. prosjektleder, webutvikler, programmerer og produkttester I IT-bransjen. Jeg har også arbeidet fulltid som personlig trener i SATS ELIXIA i flere år. Nå leverer jeg PT-timer v/Oslo Performance Center på Bryn/Teisen, hvor jeg også er eier. Jeg er også coach i Oslo-baserte Atlas Fitnessteam som driftes med Susanne Soydan. Vi har fokus på fornuftige kostholdsplaner og er i tillegg anti-doping, og ønsker å fremme at det kan prikkes inn enormt god sceneform på fitness-utøvere uten juks og umenneskelig lite mat. Jeg følger også opp flere ti-talls kunder til enhver tid med nettbaserte coaching-tjenester, både med kosthold og trening i firmaet mitt, Espen B. Andersson AS.
Si litt om ditt valg av utdanning (motiv for å jobbe som PT) og arbeidserfaring.
– Jeg har nok en av de mer spesielle kombinasjonene hva arbeidserfaring angår i treningsbransjen, nemlig IT og PT. Det å gå fra en ekstremt sittestillende hverdag, til nå å være i bevegelse hele dagen, er ett av de viktigste standpunktene jeg kan huske å ha tatt. Det var definitivt en brå overgang, men jeg har ikke angret et sekund, og det har endret livet mitt på mange plan. Min interesse for grafisk design, fantastiske IT-løsninger, kundebehandling og prosjektledelse og nå personlig trener-utdanningen med tilhørende kurs som tas på løpende bånd, er en uvurderlig kombinasjon jeg nyter godt av hver eneste dag. Jeg tror at et bredt kunnskapsfelt utelukkende slår positivt ut, og er noe mange undervurderer i dagens samfunn hvor mange nok lener seg farlig mye på én styrke.
2016 er farlig nærme og verden digitaliseres stadig i større grad. Landegrenser utviskes, kommunikasjon løper på tvers av kontinenter i skremmende tempo og de krav som stilles til vellykkede gründere har endret seg radikalt bare de siste årene. Det er sjeldent lenger tilstrekkelig å kunne to språk, og går vi oss fast i gamle mønstre, kan du være sikker på at det slår negativt ut skremmende raskt. Dette gjelder på så mange plan i arbeidslivet og i det private, at å undervurdere effekten av utviklingen, synes å være en enorm tabbe.
Nettopp disse tingene gjør at jeg hele tiden etterstreber utvikling, både i arbeidslivet, i det private, og selvfølgelig kunnskapsmessig. Det er en hårfin balansegang mellom det å være fornøyd med rå resultater fra PT-kunder og det man får tilbakemeldinger på det man har oppnådd, til det å være evig sulten på mer. Som jeg en gang skrev, ”verden er et kjedelig sted for de tilfredse”. Det høres kanskje slemt ut, men det er det som driver meg ¬– hver dag.
Hva inspirerer deg til trening?
– Å bevise at enormt mye er mulig uten ulovlige medikamenter, samtidig som jeg ser på trening som en av de viktigste brikkene i et komplett liv som underbygger god helse, mentale styrke og det hele tiden å pushe grenser og utvikle seg. Tre timer søvn eller lite mat: Kroppen er et mirakel av et maskineri som tåler enormt mye. De som klager over mye å gjøre og at de ikke ”orker” å trene, har nok godt av brutal virkelighetssjekk, for kroppen tåler mer enn man aner, selv om hjernen til tider gjerne forsøker å overbevise om noe annet …
Hva er mest givende med jobben din som PT og coach?
– Det å arbeide tett med kunder og forstå hvorfor uvaner oppstår, å eliminere hindre ved å forstå hva den egentlige utfordringen er, samtidig som vi sammen gradvis innser at det som står i veien for å nå de hardt ønskede målene veldig sjeldent er problemer, men utfordringer – som kan løses. Lite slår følelsen av at brikkene faller på plass – for meg, og for kunden. Om dette tar 3 uker eller 1 år, betyr ingenting, så lenge progresjonen er tilstede.
Har du tips til hvordan man skal motivere seg til trening?
– Jeg tror på viktigheten av drømme seg bort. Forsøke gjerne å føle på den følelsen man (antakelig) ville kjent på når målet faktisk er nådd! Om målet er å gå ned 10 kg til neste års sommerferie, hvorfor ikke drømme seg bort og kjenne på godfølelsen det å gå på stranda med god selvtillit vil gi? Jeg tror mange er flaue for å være åpne om målene, spesielt om de er vinklet mot utseendet, noe nesten alltid blir stående igjen som en enorm bjørnetjeneste.
Mange – også viderekomne – har nok også godt av å tenke mer i retning prestasjon enn utseende. Det å etterstrebe evig utvikling basert på hva man ser i speilet, føles for mange som en håpløs oppgave, ikke minst fordi de ser seg blinde på seg selv. Søk progresjon i enten øvelser du elsker eller burde gjøre, så blir treningen raskt mer målbar og ikke minst givende.
Du har nylig hatt lansering av boken din «Signals of Silence – vol. 3.0. Fortell litt om innholdet i boken.
– «Signals of Silence – vol. 3.0» ble lansert som fysisk bok den 2. desember, og er et produkt som er utviklet over flere år. Boken inneholder ikke bare et supereffektivt 6-ukersprogram med fokus på fettforbrenning, rumpe/lår, mage og rygg, men også enkle, velfungerende kostholdsplaner for ulike vektklasser, men like viktig også mine tanker og ideer rundt en velfungerende helse.
Jeg ønsker å treffe et bredt spekter av mennesker, uerfarne som erfarne. Jeg tror at kunnskapsformidling ikke bare handler om effektive formuleringer, men likefullt det å bygge tillit over tid med et ansikt utad som folket kan relatere seg til og utvikle et tillitsforhold til. Jeg er aktiv i sosiale medier, og forsøker daglig å spre treningsglede, alternative treningsmetoder, morsomme øvelser, filosofiske innlegg og annet materiale jeg finner interessant.
Mine programmer har som regel mer fokus på styrke enn kardio. Det er flere grunner til dette, men de viktigste er at styrketrening er effektivt for både økt styrke, en mer smertefri hverdag og ikke minst for fettbrenning. Overdreven kondisjonsmengde fører ofte til belastningsskader og det gir minimalt med styrke. Mange jenter løper milevis på møller hver eneste uke på landets gym fordi de tror at det er løsningen på å gå ned i vekt og få kroppen de drømmer om, når fasiten som regel er langt mer styrke og minimalt med kardio.
Øvelsene i boken tar utgangspunkt i utstyr de fleste vanlige, kommersielle gym i Norge tilbyr, men inviterer også til alternativer i treningen som kan benyttes om de er tilgjengelige, f.eks. ulike former for intervall-trening med tau. Min største målgruppe er definitivt jenter, gjerne i alderen 25-45 år.
Hvilke kostholdsråd gir du til kundene dine?
– Dette kunne jeg skrevet en bok om alene, men alt handler om kontekst og utgangspunkt, deres hverdag og hvilke utfordringer de møter. I grove trekk tror jeg på en tilnærming som utelukkende handler om å fokusere på totalt antall kalorier daglig og næringsfordelingen innad, å benytte seg av råvarer som man vet hva inneholder, kombinert med det å sentrere karbohydratene rundt treningsvinduet.
I praksis betyr dette at om man trener på kveldstid, så justerer vi gjerne karbohydratene ned til dagens første måltider, før vi fyller på solid med næring før og etter trening. Mange erfarer at de føler seg mer opplagte med denne justeringen alene. Et annet interessant aspekt ved denne måten å arbeide på, er at når de gjør seg ”fortjent” til karbohydratene med trening, så har de noe å glede seg til på matfronten når de kommer hjem fra gymmet. Om mesteparten av karbohydratene de trenger i hverdagen ble spist opp til frokost og lunsj, er det ofte veldig vanskelig å holde seg unna disse på kveldstid når sofaen inntas …
Jeg fremmer ingen enkeltprodukter; jeg tror på helheten i kunders kosthold. Om dette er grovbrød med kjøttpålegg, vaniljekesam eller karbonadedeig med tomatsaus, har for de fleste av oss enormt lite å si når man angriper kostholdsutfordringene helhetlig.
Om du vil lese mer om Espen B. Andersson finner du han her:
Nettside: http://espenbandersson.no/
Instagram: https://instagram.com/ptespenbandersson/
Facebook: https://www.facebook.com/ptespenbandersson
Artikkelforfatter Elisabeth Innselset er høgskulelektor i idrett ved Høgskulen i Volda.
