Motivasjon og planlegging

Følg disse motivasjonstipsene for å komme inn i treningsrytmen – og holde deg der!

Som du fikk vite i forrige artikkel, vil vi på trening.no frem mot påske legge ut et ukentlig treningsprogram du kan følge for å få en optimal start på 2019. Har du bestemt deg for å bli med? Supert!

Tidligere artikler i denne serien
Slik får du en optimal start på 2019

Før vi går i gang med første uke av treningsprogrammet, skal vi gi deg noen tips til hvordan du skal klare å følge programmet gjennom hele perioden. Ved hjelp av noen enkle teknikker og verktøy kan du gjøre det litt lettere å gjennomføre de planlagte treningsøktene og bevare motivasjonen over tid.

Hvorfor vil du komme i gang med trening?
Siden du har klikket deg inn på denne artikkelserien, er du sannsynligvis en person som er interessert i å komme i gang med trening. Før vi setter i gang kan det være lurt å tenke litt gjennom hvorfor du har lyst til å komme i gang. Hva er det du ønsker å få ut av treningen? Er det å nå en bestemt vekt eller få “six-pack”? Er det å få litt mer kontroll over nakkesmertene som kommer etter lange dager på kontoret? Er det å få mer overskudd eller generelt bedre helse? Tenk over hva som er viktig for deg, og skriv det gjerne ned slik at du kan komme tilbake til det senere.

Ønsker du en e-post hver gang et nytt treningsprogram blir lagt ut? Meld deg trening.no sitt nyhetsbrev her… NB: Husk å godta GDPR.

Det er lett å glemme hvorfor man trener eller vil begynne å trene. Trening blir noe man føler at man bør drive med, uten at man helt husker på hvorfor man bør drive med det. For å holde motivasjonen oppe kan det være lurt å tenke over hva du egentlig er ute etter, og hvordan trening kan hjelpe deg med å oppnå det.

Planlegging
Basert på hva du ønsker å få ut av treningen, må du sette deg mål og legge en plan for å komme dit. Hvis det er å bli litt sterkere, få generelt bedre form, få bedre kondisjon og generelt få bedre helse som er viktig for deg, vil du få godt utbytte av å følge treningsplanen vår her på trening.no. Hvis du har andre, mer spesifikke målsetninger, vil programmet uansett få deg i gang og gi deg et bra grunnlag i løpet av 8 uker.

Det å klare å følge en oppsatt treningsplan kan være et mål i seg selv. Vi vil legge opp til tre treningsøkter i uka. Jeg anbefaler at du setter deg et mål om å klare å følge programmet med tre økter i uka. Tre økter i uka er et antall som er mulig for de fleste å få til, samtidig som det er nok til at man klarer å få merkbar fremgang. To økter i uka er også mye bedre enn ingenting, men tre er naturlig nok enda bedre.

Deretter må du sette deg ned, se på kalenderen eller timeplanen din, og finne ut når det passer å gjennomføre øktene. Her er det ekstremt viktig at du er realistisk. Dersom du vet at du har en fryktelig lang arbeidsdag og stor fare for overtid på tirsdager, er det ikke alltid lurt å planlegge trening på tirsdag kveld – med mindre du vet at du vil klare det. Vær realistisk slik at du har størst mulig sannsynlighet for å følge planen.

Hva om du faller ut av treningen og går glipp av en økt? Ikke få panikk, det skjer med alle en gang i blant. Da gjelder det å refokusere, minne seg selv på hvorfor man ønsker å trene, og fortsette der man slapp. Så lenge man kommer seg raskt tilbake i rytmen, er ingen skade skjedd.

Les også: Treningsmotivasjon som varer

Loggføring
Et undervurdert verktøy for å bygge og bevare treningsmotivasjon er å loggføre det man driver med. Loggfør alt! Lag deg en treningsdagbok, enten digitalt eller på papir. Skriv ned alle gjennomførte treningsøkter, hvilke øvelser du gjorde, hvor mange sett og repetisjoner du utførte med hvilken vektbelastning, og skriv ned fart og distanse dersom du løper.

Det er flere grunner til at du bør loggføre treningen din. En av de viktigste grunnene er at det blir mye lettere å se at ting går fremover. Det er svært motiverende å se tilbake noen uker og se svart på hvitt at du har blitt sterkere eller raskere. Dersom du skulle stagnere og ikke få fremgang på en stund, lar treningsdagboka deg se tilbake på hva du har gjort slik at du vet hvordan du skal stikke ut kursen fremover. I tillegg kan loggen være en motivasjonsfaktor i seg selv – det å loggføre gjennomført treningsøkt blir en slag belønning som du ser frem til, som igjen gjør det lettere å komme seg på trening på tunge dager.

Her er et annet triks: Kjøp en liten kalender. Skriv målsetningen din øverst eller på forsiden. Hver gang du har gjennomført en økt, setter du et stort kryss i ruta for den dagen. Hver uke er målet ditt å sette tre kryss i kalenderen. Kalenderen med alle kryssene blir en visuell fremstilling av at du har klart målet ditt om å følge programmet.

Nå setter vi i gang!
I neste artikkel får du første uke av treningsprogrammet ditt! Jeg håper du føler deg motivert og klar for å sette i gang. Vi vil komme tilbake til flere motivasjonstips og verktøy for å følge treningsprogrammet underveis i artikkelserien. Det viktigste er at du har bestemt deg og at du føler deg klar til å sette i gang.

Godt nyttår!

PS: Ønsker du en e-post hver gang et nytt treningsprogram blir lagt ut? Meld deg trening.no sitt nyhetsbrev her… NB: Husk å godta GDPR.