4. mai går ett felles startskudd for løpere på fem kontinenter. Alle inntektene går til dem som ikke selv kan løpe.
Hver eneste deltaker starter samtidig – noen tre om natta, andre sju om kvelden – når Wings for Life arrangerer det enorme veldedighetsløpet hvis misjon er å støtte forskning som vil utarbeide en kur for ryggmargsskader (RMS).

Fra rullestol tilbake på ski
For tidligere frikjører på ski og basehopper Karina Hollekim, som er norsk ambassadør for prosjektet, er det viktig å kommunisere budskapet for å gi håp og inspirasjon til de som er i en vanskelig situasjon.
– Et langt liv innen ekstremsport gjør at jeg er kommet tett på ryggmargsskader i flere situasjoner, og det er nok bare tilfeldigheter som gjør at jeg ikke selv er en av dem, mener Hollekim.
37-åringen satt selv i rullestol etter at hun i 2006 fikk begge beina knust under feillanding etter basehopp. 20 operasjoner etter at legene sa at hun aldri ville gå igjen, var Hollekim tilbake på ski i 2010. I 2007 ga hun ut den kritikerroste biografiske filmen «20 seconds of joy».
– Jeg har sett viktigheten av legevitenskapen og hva den kan utrette. Et større fokus på ryggmargsskader kan gjøre folk oppmerksomme på at det i fremtiden faktisk kan være mulig å hjelpe de som er rammet, tror Hollekim.
Siden hun la opp som profesjonell ekstremsportutøver, har hun reist verden rundt og holdt motiverende foredrag om kampen tilbake til livet og fjellet. Forskere og deres resultater spiller en viktig rolle i det hun formidler.
– Resultater de finner og hjelpemidler de utvikler kan øke livskvaliteten til enkeltpersoner. Hvem kan vel sette prisen på ett liv?, spør Hollekim.

Satt i rullestol: Karina Hollekim (37) satt i rullestol etter å ha fått beina smadret under landing etter et basehopp i 2006. Som ekstremsportutøver har hun sett ryggmargsskader på nært hold på tross av at hun ikke selv er rammet. Som ambassadør for Wings for Life World Run håper hun prosjektet bidrar til forskning som finner en kur mot RMS. FOTO: Red Bull 2009
Gründeren tok initiativ
I Norge jobber Landsforeningen for Ryggmargsskadde (LARS) i disse dager tett med Wings for Life Foundation og Red Bull, som er initiativtaker og konseptutvikler for kampanjen.
– Det skjer mye spennende innen forskning på regenerering av ryggmargsskader, og vi kan nå noen steder i verden se de første kliniske studier på mennesker hvor målet er å reparere deler av skaden i selve ryggmargen, forteller LARS-leder Leif Arild Fjellheim.
Det var da sønnen til en av Red Bull-gründer Dietrich Mateschitzs kamerater skadet seg i en motocrossulykke at de to opprettet organisasjonen Wings for Life, som engasjerer seg i forskning på ryggmargsskader.
– Litt hell i uhell, kan man si. Oftest er det kreft og AIDS som blir satt internasjonalt fokus på, fordi de er problemer med større omfang. Det er fantastisk at det settes fokus også på de noe mer avgrensede fagområdene, sier Fjellheim.
Uavkortet til forskning
Som den offisielle internasjonale verten for Wings of Life World Run kan Red Bull Group garantere at alle inntekter for løpet som kommer inn via European Merchant Services (EMS) går uavkortet til forskning. Kristian Kjelman er kommunikasjonsdirektør i Red Bull Norge og setter pris på å ha LARS med på laget.
– Det er vi veldig glade for. Red Bull kan å arrangere eventer og skape oppmerksomhet, men ryggmargsskader er det LARS som kan her i Norge. Vi vil hjelpe dem med å belyse tematikken, sier Kjelman.
Ambassadør Hollekim, som lenge var Red Bulls eneste norske utøver, krysser fingrene for at midler fra World Life Run skal bidra til å finne en kur.
– Det er det felles målet alle som er engasjert i prosjektet har, og vi jobber jo alle frivillig. Jeg vet ut fra egne opplevelser at dyktige helsepersonell, sammen med forskningen som ligger til grunn, er en viktig forutsetning for å komme tilbake etter skade, presiserer Hollekim.
Hun påpeker at det selvsagt også krever også viljestyrke, eller stahet, og dessuten støtte fra menneskene rundt en, men at det uten forskning er lite man kan gjøre.
– Uten forskning hadde jeg sittet i den stolen enda, da hadde jeg ikke kunnet kaste krykkene etter tre år. Legevitenskapen kan utrette mirakler, sier hun.
Norge i verdenstoppen
Norsk forskning på behandling og rehabilitering av ryggmargsskader er blant de ledende i verden. I Norge er det særlig fire institusjoner som engasjerer seg i arbeid med RMS-forskning: Haukeland universitetssjukehus, St. Olavs hospital og Sunnaas sykehus, samt Institutt for Medisinske Basalfag ved Universitetet i Oslo.
– Det er bare mellom 20 og 25 laboratorier i verden som jobber med slik forskning på regenerering. Men forskerne bruker tid på å skrive søknader for å få hundre tusen kroner her og fem hundre tusen der, for så å måtte skrive rapporter, så går det treigt med selve forskninga, sier Leif Arild Fjellheim, som håper og tror at løpet og kampanjen i forkant vil kunne lede til tydelige fremskritt på veien mot en kur for RMS.
– Selv om det er relativt få som rammes av ryggmargsskader, så er skadene svært alvorlige både for de som rammes, deres pårørende og samfunnet for øvrig. Pleie og oppfølging døgnet rundt for enkelte, samt spesialtilpasset bolig og transport er bare noe av det som kreves, forklarer Fjellheim.
Han mener det som kreves er midler til målretta og spesifiserte tiltak som har konkrete og langsiktige mål innafor det avgrensa fagområdet som ryggmargsskader er. De midlene som samles inn skal fokuseres inn mot forskning på regenerering, altså reparasjon av selve ryggmargen.
– Heldigvis er vi kommet så langt at man ikke lenger aksepterer at ryggmargsskader ikke kan «repareres», sier LARS-lederen.
Ved også å forske på ulike grader av skade på ryggmargen, som er tett forbundet med hjernen, kan man finne nye metoder for trening og rehabilitering. Med flere økonomiske midler øremerket slik forskning, håper LARS og deres søsterorganisasjoner i hele verden på fortgang i forskning og synlige resultater i relativt nær framtid.
Arrangementet i Stavanger
Arrangørene i Norge sikter mot 2000 deltakere, men har ikke satt noe øvre tak.
– Alle er velkomne, men dersom 50.000 møter, vil det bli et logistikkproblem, ler Kjelman.
Det er derfor satt påmeldingsfrist to uker i forkant av arrangementet 4. mai 2014, der også rullestolbrukere kan delta såfremt de har følge.
Løpet avvikles på den måten at en bil starter 30 minutter bak løperne. Ettersom farten akselererer og deltakerne blir tatt igjen av bilen, er løpet over. Det er imidlertid ikke noe minstekrav til hvor langt man må løpe, og det er ikke en forutsetning at alle skal bli tatt igjen av bilen.
– Løperne starter i puljer etter hvilke ambisjoner de har i henhold til plassering. Når bilen tar en igjen, er løpet over, men dersom noen vil løpe 250 meter for en god sak, så er det helt ok, sier Kjelman.
På sikt er målet å gjennomføre Wings for Life World Run hvert år for å samle inn penger til forskning på en kur for ryggmargsskader.
HOVEDBILDE:
Løper for en god sak: I mai neste år samles en hel verden for å løpe inn penger til forskning på ryggmargsskader. Det norske arrangementet finner sted i Stavanger. Pressefoto: Wings for Life foundation