Kan Masaisko være løsningen i kampen mot overvekt?
Maisaisko har lenge vært populært blant personer med hofte, rygg og kneproblemer. Skoene har vist seg å kunne være avlastende for leddene og kunne forbedre holdningen vår når vi beveger oss. Ideen stammer fra et folkeslag i Øst-Afrika som er kjent for sin gode holdning og kjent for å ha lite problem med ledd og rygg. Folkeslaget går barfota hele tiden og mye på ujevnt terreng. En nylig studie fant en ny rolle for Masaisko som mulig bidragsyter i kampen mot overvekt.
I denne studien ble 29 overvektige menn og kvinner testet med og uten Masaisko enten ved gange eller stående. For å unngå effekten av at det var uvant å gå med skoene fikk alle deltakerne bruke skoene 7 dager i forkant av studien. Testen ble utført på tredemølle hvor alle deltakerne gikk eller stod i 5 minutters perioder med enten vanlige sko eller Masaisko.
Studien viste at bruk av Masaisko økte energiforbruket med 5-7 % enten stående eller ved gange. Når deltakerne stod var forskjellen på 6 kcal pr time, noe som ikke er mye å satse pengene på. Ved gange var forskjellen større, men fortsatt bare 35 kcal i løpet av en time. I praksis betyr dette at om du går 4-6 timer i løpet av en dag så øker skoene energiforbruket med ca 140 -210 kcal daglig.
Den praktiske betydningen
Man kan argumentere for at Masaisko øker energiforbruket og dermed kan brukes av overvektige som et hjelpemiddel for å gå ned i vekt. Likevel er det viktig å ha vite at effekten er liten og du bør vurdere effekten opp mot kostnaden av skoene. Det er fullt mulig at Masaisko kan bli et lite virkemiddel for enkelte, både med økt energiforbruk og forbedring av plager. Men det bør ikke være det eneste kortet du har opp i ermet. Vektreduksjon krever at du jobber med hele livsstilen, der fysisk aktivitet og et sunt næringsrikt kosthold blir en vane. Til syvende og sist vil turen du går være mye viktigere enn skoa du går den i.
Kilder
Krieger (2012) Masai Barefoot shoes and energy expenditure. Weigthology weekly.
Maffiuletti et al (2012) Unstable shoes increases energy expenditure of obese patients. Am J Med. 125(5): 513-516.