Mangler du overskudd til trening?

Det virker som mange av oss mangler overskudd til trening. Det kan være mange grunner til det som mangel på søvn, slitsomme arbeidsdager, mange krav, familieutfordringer eller problem med å takle stress.  Hva kan vi gjøre for å øke overskuddet vårt?

Hard trening gir god søvn

En av de beste måtene å øke overskuddet og energinivået er å trene. Problemet er at de fleste av oss ikke er fysisk slitne men heller mentalt slitne.  En utmattet hjerne kan være like utmattende som en sliten kropp.  Den gode nyheten er at trening kan øke antall mitokondrier i hjernen vår.  Det kan gjøre hjernen vår mere motstandsdyktig mot utmattelse.

Søvn påvirker vektreduksjonen?

En studie publisert i American Journal of Physiology-Regulatory, Integrative and Comparative Psychology fant ut at mus som trente økte antall mitokondrier I både muskler og hjerne. Denne endringen sørget for at musene økte deres evne til å løpe fra 74 til 126 minutter, mens inaktive mus ikke fikk noen fremgang i det hele.

Mennesker er ikke mus, men flere tilsvarende studier både på mennesker og dyr viser at bevegelse er den beste måten å øke overskuddet på.

Trøtt før trening?

Spørsmålet er hvordan øke overskuddet når du allerede er trøtt?  Her er noen forslag:

  •  Begynn enkelt: den vanskeligste delen er alltid å begynne.  Velg derfor en enkel og lett tilgjengelig aktivitetsform.  F.eks. å gå en tur etter jobb. På denne måten er sjansen for at du vil prøve en hardere aktivitetsform større.
  •  Oppvarming er viktig: gi kropp og sinn den tiden det trenger å omstille kroppen fra stillesittende arbeid til fysisk aktivitet.  Det er mye lettere å nå en høyere puls med en gradvis økning i intensiteten.  Er det en dag du er ekstra trøtt, bruk gjerne opp til 15 minutter oppvarming.  Det gjør treningen mer komfortabel og forbedrer prestasjonen
  •  Belønn deg selv: å gi en liten oppmerksomhet til seg selv etter en treningsøkt kan hjelpe motivasjonen din.  Belønningen kan være i form av å se favorittserien på tv, lese et blad eller

Kilde: Exercise Training Increases Mitochondrial Biogenesis in the Brain Submitted 21 March 2011. Revision received 27 July 2011. Accepted 28 July 2011.