Tre tips til sommerkroppen

Sommeren er i ferd med å melde sin ankomst for fullt. Det betyr også høysesong for skippertakstrening og angstfylte treningsøkter med badesesongen som mål, og #sommerkroppen gjør sitt faste inntog i sosiale og nasjonale medier.
Jeg kommer ikke til å presentere noen «ny» revolusjonene quick fix guide ala «veien mot sommerkroppen» eller «slik blir du klar for stranda», og hvis det er det du er ute etter finner du nok av de andre steder. Har du heller lyst til å høre mine tanker om begrepet sommerkropp, og hvordan man kan få en kropp som duger til alle årstider må du gjerne lese videre.

Hva i alle dager er egentlig sommerkroppen?
Hva legger vi egentlig i dette begrepet? Det er lett å få assosiasjoner til flate mager, spretne bakender og svulmende armer. Men kan sommerkroppen handle om noe mer også? Jeg tror det, og jeg tror de aller fleste er enige, hvis de tenker seg litt om. At kropp er noe vi blir mer opptatt av i takt med at temperaturen stiger og vinterklærne legges bort er vel egentlig ikke så rart. Jeg skal i hvert fall være så ærlig å innrømme at jeg blir mer bevisst på hvordan jeg ser ut og hva jeg spiser om våren. Samtidig har jeg også blitt mer bevist på at jeg kanskje ikke er fullt så opptatt av det som jeg kanskje har trodd. For når jeg tenker gjennom hva det egentlig er jeg vil ha ut av kroppen min til sommeren, er ikke en kropp som egner seg best til fleksing i parken det første jeg tenker på. Jeg vil ha en kropp som føles sprek og ledig, og som spontant kan finne på å ta en løpetur uten å slå seg vrang etter fire minutter. Jeg vil ha en kropp som uten problemer kan løfte opp guttungen når han blir sliten, og styrke og utholdenhet til å bære ham til han blir lei og vil ned igjen. Jeg vil ha en kropp som ikke får dårlig samvittighet av å nyte en kald pils eller tre i godt selskap. Og kanskje mest av alt vil jeg ha en kropp som utstråler overskudd og sunnhet og som kan nyte sommeren enten den blir solfylt eller overskyet. Om jeg samtidig kan se ut som en gresk gud så gjør jeg gjerne det, men hvis jeg må velge, så er valget lett. En velfungerende kropp er topp, og når det kommer til stykke er det stort sett bare vi selv, og ingen andre som faktisk bryr seg om vi har sixpack eller ikke. Jeg skal selvfølgelig ikke diktere hva andre skal tenke og føle, men gjør meg gjerne den tjenesten å tenk litt gjennom hva du egentlig vil at kroppen din skal gjøre for deg til sommeren, og til høsten, vinteren og i årene fremover for den saks skyld. Sommerkropp eller ei, våren er uansett en glimrende anledning til å bli mer aktiv, og her er 3 tips for å få den triveselskroppen vi kanskje egentlig vil ha.

• Ha realistiske mål og ikke sammenlign deg med andre
Uansett hva slags mål man har bør det inneholde et snev av realisme. Det er overhodet ingen grunn til å sette seg målsetninger man overhodet ikke har mulighet til å nå innenfor de tidsrammene man har til rådighet. Selv om det fortsatt er 2-3 måneder før sommeren og strandsesongen er over oss for fullt, er det kanskje liten sjanse for at du kommer til å se ut som du gjorde for fem år siden, eller som du skulle ønske du gjorde. Og har du ikke løpt på 10 år, kan du ikke forvente å løpe en maraton under tre og en halv time i juni. Dette er opplagt, men likevel fort gjort å glemme. Jeg gjør det stadig vekk med meg selv. Du er deg, og du starter der du er nå. Modellen i instagram feeden er en helt annen person, og sannsynligvis ville han/hun selv fått en selvtillitsknekk ved å sammenlikne seg med den photoshopede versjonen av seg selv. Samtidig som realisme er viktig er det utrolig hvor fort en del endringer skjer. Allerede etter noen få uker med riktig styrke og/eller utholdenhetstrening vil forskjellene være merkbare. Beina blir sterkere, du retter deg opp i ryggen, beina er ikke lenger like vonde når du løper, og du har fått den mestringsfølelsen som gir deg trygghet og selvtillit for å føle deg tipp topp både i sommerukene og resten av året.

• Aksepter at ting tar tid
Dette er et mantra som jeg tar meg selv i stadig å gjenta. Hvorfor? Rett og slett fordi at jo fortere man aksepterer at ting faktisk tar tid, jo større er sjansen for å lykkes og veien mot målet blir langt hyggeligere. Riktignok er gjerne fremgangen stor i starten, men mye vil ha mer osv… Utålmodighet er noe jeg har sett ødelegge mye for mange. Man vil så gjerne se resultatene fort, aller helst allerede i går. Dette kan fort føre til blant annet for mye trening, for lite mat, sviktende motivasjon, skader, eller rett og slett manglede fremgang. Riktignok finnes det quick fix varianter som kan føre til virkelig store endringer på kort tid, men disse er sjelden noen god ide. Vanligvis innebærer de mye trening og lite mat, med sult, fravær av treningsglede og redusert energi i hverdagen som resultat. Det er mulig du kommer dit du ønsker raskere, men man bør stille seg spørsmålet; «til hvilken pris». Dessuten har del de fleste erfart at store endringer i kost og/eller trening kan være gjennomførbart i en kortere periode, men fallhøyden blir stor når hverdagen melder seg. TTT – ting tar tid.

• Ikke hør på ekspertene, i hvert fall ikke alle samtidig
«Ekspert» er langt ifra en beskyttet tittel og den deles ut i hytt å pine, og det er ikke alltid så lett å vite hvem man skal høre på. Prøv likevel å vurdere hvor troverdig kilden er. Hvilke bakgrunn og erfaring vedkommende har for å komme med denne oppskriften, og hvilke eventuell interesser det knyttet til om du velger den løsningen de kommer med. Min erfaring er gjerne at jo mer man lover, jo vanskeligere er det å gjennomføre over tid. Samtidig er det ingen tvil om at det skrives og sies veldig mye bra og fornuftig om trening og kosthold. Men det er ikke alltid like lett å skille dette fra hverandre. Nærmest daglig kommer det tips og råd om hvordan man skal trene og spise, og i søken etter det optimale er det fort gjort å bli virrende rundt med ulike programmer og dietter, uten egentlig å klare å følge noen. Går man i denne fella uteblir gjerne resultatene og dermed også motivasjonen.

Nyt våren og sommeren når den kommer. Når du ikke målene dine før den tid, må du huske på at det kommer en ny allerede i 2017.