Kompresjonsbekledning og prestasjon

Ny studie har vurdert bruk av kompresjonsbekledning på sykkelprestasjon.

Kompresjonsbekledning blir ofte brukt i medisinsk sammenheng som en metode for å øke blodsirkulasjonen.  Økt blodsirkulasjon i treningssammenheng kan øke oksygentransporten til de arbeidende musklene og dermed øke prestasjonsevnen.

Hensikten med denne studien var å undersøke effekten av å bruke kompresjonsbekledning på lår- og leggmuskulatur ved gjennomføring av en sykkeltest.

Forsøkspersonene var 12 godt trente menn med en gjennomsnittsalder på 30 år som gjennomførte to sykkeltester med varighet på 30 minutt på ergometersykkel.

Ved hver test hadde forsøkspersonene enten lang eller kort kompresjonstights med full lengde eller kompresjonstights kun til kne.  Kort tights stoppet før kneleddet.

Sykkeltestene ble gjennomført på følgende måte: sykling i 15 minutter med en bestemt belastning (ca. 70 % av maksimalt oksygenopptak) for deretter å avslutte med 15 minutter med maksimal innsats.

Hjertefrekvens og melkesyrenivå ble målt ved gjennomføringen av sykkeltestene.  I tillegg ble muskelsmerte målt før og etter testen.

Resultatene viste ingen forskjell mellom det å bruke lang og kort kompresjonstights på muskelsmerte i lår og legger.  Sykkeltest med bruk av lang tights viste lavere hjertefrekvens enn med kort tights. Lik tendens ble målt ved sykling til utmattelse, hvor testing med lang tights gav best resultat.

Studien konkluderer med at å bruke lange kompresjonstights ved en sykling kan gi en minimal prestasjonsforbedring på ca. 1 % og kan dermed øke oksygentransporten til de arbeidende musklene.

Lik oss på Facebook: trykk her.

Kilde: Int J Sports Physiol Perform. 2013 May;8(3):300-6. The effects of wearing lower body compression garments during a cycling performance test. Driller MW, Halson SL.SourceAIS Performance Recovery, Australian Inst of Sport, Bruce, ACT, Australia.