Klarer du nøkkeløkten til Nilsi?

Han er mest kjent som komikeren Nilsi, men Nils-Ingar Aadne er også et råskinn med løpesko på bena. Her er hans favoritt treningsøkter.

Nils-Ingar Aadne (32) begynte med stand-up i 2003, og med over 1200 show, komipris og nominert til Stå-Opp-Prisen er har blitt en av Norges mest brukte og profilerte komikere.
Men Nils-Ingar er ikke bare dyktig på scenen. Han er også en topptrent idrettsutøver. Vi møtte han før Sognsvann Rundt Medsols i Oslo, onsdagsløpet som han brukte som oppkjøring til helgens løp. Han fullførte den 3258 meter lange runden rundt Sognsvann på tiden 10.32. En tid de fleste vil slite med å slå.
– Det er deilig å få en skikkelig gjennomkjøring i konkurranse med andre løpere, sa Nils-Ingar etter løpet.

pngIMG_3014Treningsglede
Som juniorløper leverte han gode resultater, blant annet en 6. og en 7. plass i NM. Han hadde bra progresjon og kunne fått en lysende løpekarriere, men kyssesyken gjorde at han måtte legge løpeskoene på hylla i flere år. Nå har han funnet tilbake til løpegleden, og trener opp til ti økter hver uke.
– Jeg trener først og fremst for treningsgleden, og det å kjenne følelsen av å ha gjennomført en god økt. Samtidig setter jeg meg noen mål som jeg ønsker å oppnå. Jeg ser jo at mine tidligere personlige rekorder er innen rekkevidde, og det hadde vært veldig morsomt å kunne klare å løpe på det nivået igjen, sier Nils-Ingar.
Og når vi snakker om personlige rekorder er det faktisk noen veldig gode tider han har å vise til. Han har notert 9.16 på 3000 meter, 16.24 på 5000 meter og et gateløp 10km på 34.01. Sistnevnte tid ville gitt en 40. plass totalt i Sentrumsløpet 2015 og en 22. plass totalt i 10 for Grete 2014.

 

Les også: Bli sterk og rask med motbakkeløping

 

Positiv nervøsitet
Nils-Ingar liker å løpe både gateløp og terrengløp, men det er på asfalten han trives best.
– Jeg liker når det går fort, og det gjør det på asfalten. Mange er redd for å løpe mye på hardt underlag, men jeg mener at mange overdriver denne redselen. Det er viktig å være våken på signalene som kroppen gir, og være flink til å variere underlaget på trening, sier han.
Før start er han alltid nervøs. Selv før Sognsvann Rundt Medsols kjenner han nervene.
– Noen ganger når jeg står på startstreken lurer jeg på hvorfor jeg driver med dette her. Det er særlig når jeg ikke har løpt konkurranser på lenge at nervøsiteten er verst. Derfor ønsker jeg å få til noen flere løp nå slik at jeg kan trene på det å forberede meg skikkelig. Dette er veldig sammenlignbart med det å stå på scenen. I forrige uke hadde jeg seks show, og da merker jeg at det blir enklere etterhvert å bare skru på bryteren for å være klar. Slik vil jeg også at det skal være før løp, sier Nils-Ingar.
Han legger til at denne nervøsiteten gjør at han er skjerpet og mer på hugget, noe han mener er positivt.

Trener om morgenen
Komikeren har alltid med seg løpeskoene i baggen. Han reiser veldig mye, men har blitt flink til å finne tid til trening.
– Jeg trener ofte morgenøkter, da jobben min som regel er på kvelden. Jeg planlegger i kalenderen at hardøkter og langøkter kjøres på de dagene jeg har mulighet til å frigjøre tid. På den måten kan jeg restituere meg skikkelig. Noen ganger er det mange møter og ting som skjer på dagtid. Slike dager er det kortere løpeturer om morgenen, en svømmeøkt eller en styrkeøkt som gjelder, forteller Nils-Ingar.
På reiser og turneer finner han som regel en tredemølle på hotellet eller et treningssenter i nærheten, eller enda bedre en løperunde på det stedet han er.
Det er ikke noe som er bedre enn å oppleve et nytt sted med løpeskoene på. Da føler jeg virkelig at jeg har besøkt stedet. Jeg husker fortsatt en løpetur jeg hadde i Harstad for to år siden. Jeg fant virkelig bymarka og løp en herlig langtur, forteller han.
Ni av ti treningsøkter gjennomfører han ute, også om vinteren. Med løpesko, rulleski eller langrennski. Til vinteren planlegger han å gå det ni mil lange Vasaloppet, og derfor vil det bli mye staking på rulleski i sommer. Før det blir det blant annet 10 for Grete i Oslo Maraton i september og Oslo Triathlon i august.

Les også: Han var overraskende sterk og utholdende

 

Nøkkeløkten
Nils-Ingar har ingen trener, men snapper opp gode råd og tips fra andre løpere og gode venner.
– Jeg søker litt råd fra venner som er idrettsutøvere og lærer litt økter av dem, spesielt på skidelen som jeg ikke har så mye erfaring med selv. Ellers bruker jeg egen erfaring og setter det sammen etter beste evne.
Han har flere favorittøkter i løpetreningen sin, men trekker frem en økt som han særlig mener er viktig for de som vil løpe fort.
– Jeg forsøker å få til to harde økter i uka. Særlig nå på sommeren kjører jeg en spesiell økt med korte intervaller. Jeg mener at de som har lyst til å løpe fort på 10km må trene korte intervaller, slik at de får tempo i bena. For et par sesonger siden slo jeg de som i utgangspunktet var bedre enn meg, rett og slett fordi de ikke hadde nok tempo i bena, forteller han.

Nøkkeløkten til Nils-Ingar har han hentet fra Marius Bakken sitt treningsopplegg. Bakken kjørte 20 intervaller på ett minutt, med 30 sekunder pause. Så to minutt pause etterfulgt av fem intervaller på ett minutt med 30 sekunder pause.
– Jeg er ikke helt på Bakken sitt nivå, så jeg kjører 16 + 4 intervaller. Etter de første 16 intervallene skal du være så sliten at du virkelig trenger to minutt pause før de fire siste intervallene. Denne økta kan jeg kjøre en gang i uken om sommeren.
Andre favorittøkter som Nils-Ingar gjennomfører er å løpe i marka, opp mot tre timer alene en sommermorgen.
I tillegg til løping og rulleski trener han noe styrke gjennom uken. En ren styrkeøkt, og noe styrke etter andre treningsøkter. Primært blir det mye core-trening.

Nils-Ingar Aadne løp Sognsvann Rundt Medsols på tiden 10.32. Foto: Eivind Bye

Nils-Ingar Aadne løp Sognsvann Rundt Medsols på tiden 10.32. Foto: Eivind Bye

Må løpe mye
Nils-Ingar trener mye, og det er antagelig ingen andre i underholdnings-Norge som løper raskere enn han på 10km. Selv blir han imponert av sterke og gode prestasjoner uansett idrett. Han følger med på ganske, men spesielt godt på langrenn om vinteren og imponeres av de mange gode utøverne Norge har der. Og han blir blåst vekk av beundring hver gang han ser friidrett og langdistanse.
– Jeg imponeres av Kenyanerne som løper så fort at det virker som en annen verden, et uoppnåelig nivå for mennesker her oppe i nord. For å bli god må du ha viljen til å løpe mye. Løping er noe av den hardeste treningen som finnes, fordi det ikke er pauser og du må tåle dette både mentalt og fysisk, sier han.
Han har aldri musikk på ørene når han løper. Han lar heller tankene fly.
– Noen ganger tenker jeg litt på løping og ski, hvordan formen er og når jeg skal være i form og generelt filosoferer rundt det. Andre ganger tenker jeg jobb og for eksempel nytt stand-up materiale eller andre ideer. Jeg bruker også trening for å «tømme hodet» i hektiske perioder, og da prøver jeg å ikke tenke, sier Nils-Ingar.