– Dette gir utrolig fremgang

– Treningsformen er tidsbesparende slik at jeg kan bruke mindre tid på trening, men likevel nå målene mine, sier en av Norges beste innen funksjonell trening.

– Kettlebells stammer fra Russland, og de spesielle vektene ble tidligere brukt som kornvekter på landsbygda. I tillegg til sine praktiske egenskaper ble vektene også brukt blant arbeidere for å ”vise muskler”.

Det sier Allan Fallrø. Han er en av Norges beste innen funksjonell trening – trening med øvelser som involverer hele kroppen.

Han forteller videre at flere så nytten i å bruke kettlebells som treningsredskaper da de ble bedre rustet til å kunne utføre det fysisk krevende arbeide på landsbygda.

– Etter hvert ble det mer som en ”folkesport” i Russland, og rundt 1970 ble konkurranseformen satt i system. 20 år senere fant vektene veien inn på treningsstudioer i USA og resten av verden, sier Fallrø.

 

Hvem passer kettlebells for?
Allan er tidligere toppidrettsutøver og leder for International Kettlebells and Fitness Federation Norway (IKFF Norway). For forbundet holder han blant annet level 1-kurs for kettlebells instruktører. Han har med andre ord lang fartstid med kettlebells og gode erfaringer med hvem treningsformen passer for.

– Først og fremst har jeg selv erfart selv hvor bra og effektivt kettlebellstrening er. Jeg har hatt en utrolig fremgang på både styrke og utholdenhet. Treningsformen er tidsbesparende slik at jeg kan bruke mindre tid på trening, men likevel nå målene mine. Jeg synes også det er gøy, utfordrende og motiverende å beherske nye øvelser, sier den tidligere landslagsbokseren, Fallrø.

Allan er derimot klar på at kettlebells ikke kun er for tidligere idrettsutøvere.

– Kettlebells er en fin treningsform for toppidrettsutøvere som ønsker å styrke sine svake områder som for eksempel kjernemusklatur og støttemusklatur rundt skuldre, hofte og kne, samt grepsstyrke. Men det passer like godt for alle som har ønske om å få en dynamisk kropp som er funksjonell i hverdagen.

 

Teknikk, teknikk, teknikk
Men dersom du tenker å begynne med kettlebelltrening er det viktig å fokusere på teknikken og beherske noen basisøvelser før man avanserer til de mer kompliserte øvelsene.

– Det er like viktig å ha rett teknikk i kettlebells som i all annen idrett, sport eller trening. Med rett teknikk kan du på en sikker måte øke vekten, antallet eller tiden du utfører øvelsen, sier Fallrø.

Allan har en egen treningsportal, coachallan.no: En nettside som tilbyr fleksibel trening til enkeltindivider. Her får du tilgang til videoinstruksjoner med funksjonell trening som for eksempel kroppsvektstrening, kettlebells-trening, trening med Bulgarian Bags og hoppetau.
Vi har fått lov til å dele en av videoen fra denne siden, så du kan få en innføring i teknikken og basisøvelsene i kettlebells.

 

God trening
Den følgende videoen er hentet fra coachallan.no. Videoen er en instruksjonsvideo til kettlebells med Allan Fallrø der man lærer basisøvelser og teknikk.

290415 AF Instruksjon Intro Kettlebells 18min i1 v1 from MYWORKOUT on Vimeo.

 

Allan-box4

Foto: Terje Trobe

Artikkelen er levert av MyWorkout.