Her kan du lese om hvordan forholde seg til trening og sykdom og noen enkle retningslinjer for hvordan forebygge sykdom.
Gjennomsnittspersonen har to til tre luftveisinfeksjoner hvert år. Mange som trener lurer på om de skal fortsette å trene når de blir syke. Forskning på dette området er begrenset. De fleste eksperter mener at har du symptomer som er over nakken som tett/rennende nese, lett hoste og ingen feber, kan man mest sannsynlig trene. Men man bør unngå intensiv trening opptil 2-3 dager etter at symptomene er borte. Dersom det er signaler eller symptomer på influensa, slik som feber, ekstrem trøtthet, muskelsmerter og hovne lymfekjertler bør du stå over intensiv trening i minst to uker.
Kronisk syke må følge legens anbefalinger.
Tips for å forebygge sykdom:
Ha et velbalansert kosthold: immunsystemet er avhengig av mange vitaminer og mineraler for optimal funksjon.
Unngå raskt vekttap: lavkaloridietter, mange dager uten mat og rask vektnedgang har vist å påvirke immunforsvaret. Går du ned i vekt og trener tungt samtidig er det en belastning på immunforsvaret.
Unngå overtrening og kronisk utmattelse: konkurrerer du i en idrett eller tester deg selv privat, sørg for nok hvile etter ekstreme utmattelser. Press deg ikke så hardt at du ikke klarer å restituere deg etter anstrengelsene.
Vask hendene ofte: Dette er ofte den enkleste og beste måte å unngå å bli syk på.
Unngå å putte hendene nær dine øyne, nese eller munn: de fleste bakteriene blir spredd fra en overflate til dine hender til ansiktet ditt og ikke gjennom luften.
Få nok søvn: mangel på søvn kan gi et redusert immunforsvar og gjøre deg mottakelig for sykdom.
Begrens alkoholinntaket: alkohol gjør deg dehydrert som igjen kan gjøre deg mindre motstandsdyktig mot bakterier.
Lytt til kroppen din: føler du deg lite opplagt vil det som oftest være bedre for deg å hvile fremfor å trene.
Kilde: sportsmedicine