Det handler ikke på langt nær så mye om sportslige prestasjoner som det dreier seg om ferdigheter, egenskaper og sosial kompetanse som menneske.
– Jeg tror helt ærlig at utradisjonell idrett i et utradisjonelt idrettslag kan gi forutsetninger for et bedre liv, sier Jon Bakken.
Tøy og strekk: Før treningsøkta med høyt tempo, mye kroppskontakt og aggressivt spill tar til, er det viktig å forberede muskler og ledd. Det er hver sin tur å ha kommandoen.
Reddet idrettsgleden i Amerika
Den 12. mai i 1987 samlet bergenseren en gjeng i Loddefjord for å spille amerikansk fotball. Den da 19 år gamle Bakken hadde vært på utveksling i Washington i USA og fått se at det å beherske en oval ball var mulig selv om den runde var en tapt sak.
Ballen: Amerikansk fotball kan ligne rugby, selv om de to idrettene er svært ulike for utøverne. I Amerikansk fotball er det for eksempel lov til å blokkere for andre spillere for å beskytte quarterbacken eller den som har ballen.
– Jeg ble alltid valgt sist, om jeg i det hele tatt ble valgt, da vi skulle spille fotball i gata som barn. Så fikk jeg tilbud om å spille amerikansk fotball der borte, og jeg klarte meg overraskende greit, minnes Bakken.
Da året på Forks High School var over, ville han ta opplevelsene fra sporten og spillet med seg tilbake til Bergen. Og som sagt så gjort – 26 år senere er Åsane Seahawks blitt en arena for ungdom som ikke trives så godt med de mer tradisjonelle norske idrettene.
Byttet klister med hjelm
– Jeg var lei av håndball og ville prøve noe nytt, forteller Robin Røst.
14-åringens amerikanske stefar oppfordret ham til å forsøke amerikansk fotball tidligere i år, og Robin synes allerede å ha dedikert seg til både klubben og sporten. Med sin lange kropp og solide fysikk er han den naturlige linjemann, hvis oppgave er å beskytte den løpende quarterbacken.
Det er med andre ord ingen forutsetning at man må kunne kontrollere ballen for å drive med amerikansk fotball.
– Noen er god til å kaste, andre til å ta i mot, mens andre løper raskt eller er stor og sterk i blokk. Det er en posisjon til alle, forklarer Marcus Nakken (12).
Blåser luft: – Det er bare bra at dere ikke greier å stramme hjelmen selv, sånn at også jeg kommer til nytte, spøker trener Jon Bakken når Marcus Nakken trenger en hånd med å få utstyret på plass.
Ikke bare kjøtt og muskler
Det kan trener Bakken bekrefte. Selv om det i konkurransesammenheng er mest fordelaktig om alle spillerne veier 115 kilo, tar 180 kilo i benkpress og løper sekstimeteren på 7,2 sekunder, er realitetsbildet noe annerledes.
– Dette er et strategispill til sammenligning med sjakk. Det gjelder å utnytte lagets styrker til å utvikle en solid strategi der alle bidrar på den måten de greier best, forteller treneren.
Oppfatningen om at amerikanske fotballspillere bare er klumper av muskler og kjøtt med lite mellom ørene er altså verdt å stille spørsmål ved.
– Dette spillet krever mental styrke og kognitive evner, presiserer Jon Bakken.
Lar guttene ta ansvar
Blant strategiene i måten juniorlaget til Åsane Seahawks’ treninger er lagt opp etter, er det å veksle mellom hvem som har styringen. I koordinert tropp setter Bakkens disipler på egen hånd i gang med oppvarming og uttøying der bestemte posisjoner veksler mellom å ha kommandoen.
Samtlige tjue roper i kor:
– Åtte, ni, ti, Seahawks!
– Hvis noen lar være å rope, gjør vi det om igjen. Alle skal være med, forklarer Robin.
Fotballspillere: Robin Røst (til venstre) og Marcus Nakken startet begge med amerikansk fotball i 2013 og fant rask sin plass i posisjonen linjemann. I Åsane Seahawks i Bergen trener opp til 40 ungdommer amerikansk fotball hver uke.
Tatt i mot med åpne armer
For trener Bakken, som er utdannet idrettspedagog, er samhold og sosial kompetanse vel så viktige egenskaper å stimulere som de sportslige ferdighetene.
– Fundamentet i klubben går på det at her er plass til alle. Alle kommer i nytte enten det er i en sentral eller en mer perifer rolle på banen. Å stille et best mulig lag ville vært meningsløst på dette aldersnivået, og det er heller ikke vårt fokus, slår han fast.
U15-laget, der spillerne i kamp må ha fylt 13 år, har aktive ned i 10 års alder med på trening.
Tolvårige Vegard Clemetsen tredde på seg hjelm og brede skuldre første gang for knappe seks uker siden.
– Jeg ble inkludert med én gang, uten det minste problem, forteller han.
Tempo og teknikk: Sekvensene i treningsøkten er mange og varierte, og laget har dessuten jevnlige teoritimer. I amerikansk fotball er kløkt vel så viktig som muskler og kjøtt, hevdes det.
Guttedominert
Det er ingen jenter å skue på treningsfeltet denne onsdagsettermiddagen, men de frammøtte kan fortelle at det finnes én.
– Hun har en skade, så hun er ikke her i dag. Men det går helt fint at også jenter er med, sier guttene.
De beskriver amerikansk fotball som et krigsspill, der målet er å ta mest mulig «land», altså baneareal, fra motstanderen.
– Man må tåle litt knuffing, og du blir vant til å dette og komme hjem fra trening med blåmerker, mener Dylan Næss (15), som priser hjelm og beskyttelsespads for at det alltid går bra.
Større og mindre: Vegard Clemetsen (fra venstre), Robin Røst, trener Jon Bakken og Chris Sander Bergo Budgjerde hører til samme lag, men har ulike posisjoner og oppgaver på banen. Amerikansk fotball passer for alle, mener denne gjengen.
Finansiering av utstyr
Den utstyrskrevende sporten bedrives av over tjue norske idrettslag. Åsane Seahawks, som ble etablert i 1998, har fått finansiert store deler av utstyrslagret via deltakelse i nærmiljøprosjekt i idrettskretsen.
– Vi har vært veldig heldige. Amerikansk fotball er en idrett som krever mye utstyr og stor plass, og vi har utetreninger året rundt, forteller Bakken.
I helgen som var ble både takledukker og falske skuldre igjen i kontaineren på Myrdal utenfor Bergen til fordel for dress og slips. Da hadde hele klubben, nesten 80 stykker, julebord sammen.