Introduksjon til Yoga

Mange av oss er blitt klar over begrepet yoga, enten gjennom media eller reklame fra treningssenter som har denne treningsformen på sin gruppetimeplan.  Her kan du lese om de viktigste treningsprinsippene til yoga og hvordan det hele startet.

Yoga, eller som noen kaller det: asana, refererer til tradisjonelle fysiske og mentale disipliner med rot i fra India.  Ordet i seg selv betyr ”å bli i ett” og på denne måten definerer man at sinn, kropp og sjel skal bli i ett ved hjelp av ulike fysiske stillinger og poseringer.

Den største misoppfatningen folk har om yoga er at treningen består kun av uttøyning.  Men selv om tøyninger er med, dreier yoga seg om å finne balansen til kroppen gjennom stillinger og poseringer som hver er med på å utvikle styrke og andre fysiske fordeler.  Tilbakemeldinger fra personer som starter å trene yoga, er at de oppdager hele tiden nye aspekter med denne treningsformen jo lenger de holder på.  Yoga er ingen konkurranseøvelse og der er ulike typer timer som passer for ulike mennesker.

Hvilke effekter gir yoga kroppen vår?

Effekter yoga gir oss kan være mange, og treningsformen påvirker oss både fysisk og mentalt:
-redusere stress
-redusere angst og muskelspenninger
-gi deg bedre søvn
-lette problemer med astma og allergi.
-gi lavere blodtrykk
-økt styrke og bevegelighet
-økt energinivå

Litt mer om de fysiske fordelene av yoga

Bevegelighet

Mange av oss er plaget med stivhet og stramme muskler som skyldes vår livsstil så vel som stress. Dette skaper muskelspenninger.  Også de som er svært godt trent vil være plaget med stive muskler som man ofte restituerer med massasje.  Yoga kan derfor også være med på treningsprogrammet til idrettsutøvere.  I tillegg til den idrettsspesifikke treningen, legges yoga inn som en del for å øke bevegeligheten.

Styrke

Andre plager som kan oppstå i utøvelse av idretter og trening er ubalanse og svakheter i visse kroppsdeler som igjen kan gi skader.  Dette medfører ofte mange uker eller måneder med opptrening.  Yoga kan hjelpe deg å redusere denne ubalansen i kroppen ettersom treningsformen krever at du bruker kroppsvekten din i nye bevegelser.  Slike varierte stillinger og poseringer hvor du beveger deg sakte og kontrollert er med på å øke styrken din i disse områdene.

Reduksjon av smerte

En annen fordel du oppnår ved å trene yoga er at du kan redusere smerte i ryggen.  Mange har ryggplager som kan skyldes lange dager ved pc`en eller mange timer i bil som kan gi en kompresjon i ryggsøylen.  Yoga er med på å forbedre stabiliteten til ryggsøylen og kan derfor redusere mange kroniske ryggplager.  Uansett kan det være lurt å snakke med legen din før du velger å bruke yoga som behandlingsform.

Mentale fordeler av å trene yoga
Yoga er kjent som den treningsformen som gir ro til sinnet vårt.  Ved kun å fokusere på hver stilling og hva kroppen din gjør, blir stress som plager deg dyttet bort.

Meditasjon hjelper deg å fokusere med tankene dine og lære deg å ta kontroll over de negative følelsene.  Dette oppnår du ved at kontrollert pusting hjelper deg å ta kontroll over ditt følelsesmessige jeg.  Derfor kan yoga lette stress symptom og mange problem relatert til angst som panikk anfall, angst og depresjoner.    En studie i USA viste at bare 20 minutter med yoga dag kan hjelpe deg å redusere stress med opp til 10 %.

Yoga kan også gi deg bedre selvoppfattelse og velvære.  Ved å lære hvordan kontrollere og jobbe sammen med kroppen i stedet for mot kroppen, vil du lære å akseptere den og bli mer fornøyd med deg selv.  Dette gir deg igjen økt selvoppfatning og du føler deg lykkeligere.

Den eneste bakdelen med yoga er at det krever tålmodighet og fokus for å lære kunstformen. Og som i andre idretter, vil fordelene av treningen komme over tid og ikke umiddelbart.