Intelligent trening med “FitnessSHIRT”?

En tysk produsent reklamerer med en intelligent t-skjorte som kan hjelpe oss å unngå overtrening og trening med for lav intensitet.

Hvordan kan vi vite at treningen vi gjennomfører er optimal?  I følge produsenten vil en «fitness shirt» kunne hjelpe oss med det.  Skjorten skal hjelpe oss å unngå overtrening og underbelastning.  Dette skal den klare ved konstant måling av blant annet puls og pust.  Innhentede data blir tilgjengelig på en smarttelefon eller en PC.

Treningsskjorten skal også være mulig å bruke i kombinasjon med en elektrisk sykkel.


Produsenten skriver på sin hjemmeside
at vi opplever nå en teknisk revolusjon.  Før brukte vi klær til å beskytte oss mot regn, kulde og snø.  Trenden nå er at klærne blir intelligente og proaktive og får flere egenskaper.  For eksempel får du treningsjakker som er selvvaskende, hansker som kjenner igjen gift og ski-jakker med integrert navigasjon.  De fleste av disse plaggene er på prototype stadiet.

Men snart kommer altså treningsskjorten med navnet «FitnessSHIRT» ,fra den tyske produsenten Fraunhofer Institute for Integrated Circuits ISS i Erlangen, på markedet og blir tilgjengelig for alle.

Hvordan henter skjorten data?
I tekstilen til skjorten er det integrerte elektroder som innhenter data til personen som har den på.  I tillegg har skjorten et elastisk bånd, likt en pulsmåler som hører til pulsklokker, rundt overkroppen.  Dette båndet registrerer puls og pustefrekvens.  Alle data som blir innhentet blir overført via radiosignal fra t-skjorten til en smarttelefon eller PC.  På bakgrunn av innhentede data skal man være i stand å vurdere vitale funksjoner som stress, prestasjon, utmattelse eller evne til å slappe av.

Når det den tilgjengelig?
Denne skjorte skal være i stand til å måle fysiologiske data som pust, puls og endringer i hjertefrekvens.  Det forventes også at skjorten kan få en EKG-funksjon.  I følge hjemmesiden dere skal dette produktet være tilgjengelig en gang i løpet av 2014.

Den nye treningsskjorten vil bli presentert på en messe i Dusseldorf (Medica 2013 Trade Fair) den 20. – 23. november.

Her kan du lese om produktet på produsentens hjemmeside.