Inspirasjonskilden Kari Jaquesson

Intervju med Kari Jaquesson.

(Alle bilder: N.Tourrenc/jaquesson.no)

Bakgrunnen for sin suksess som inspirasjonskilde innen trening tror Kari Jaquesson ligger i at hun er oppriktig med folk.

– Folk kan kjenne seg igjen i det jeg snakker om. Jeg foreslår løsninger som er overkommelige. Man trenger ikke å bestige Mount Everest bli glad og lykkelig, men gjerne satse på de små stegene i starten – noe så enkelt som å ta seg en tur rundt huset.

Kari Jaquesson er aerobicinstruktør, journalist og TV-personlighet. Jaquesson har siden1994 vært profilert som trener på TV2 gjennom programmet God Morgen Norge. Hun har etablert seg som en av Norges mest ettertraktede instruktører, og blir beskrevet som en «fitness pioner.»

Karis motto er ikke «Body Perfect», men «Body Healthy».

Hva tenker du om at folk bruker «dårlig tid-unnskyldningen» for at de ikke trener så mye?

– Da tenker jeg at folk kan vurdere virkelighetsoppfatningen sin, eller at de rett og slett faktisk har for mye å gjøre. Og hva har de da tenkt å gjøre med det? Misforstå meg rett, jeg vet at mange folk har veldig hektiske hverdager, men de fleste får tid til å se på TV eller henge over dataen. Mange er stressede, slitne og føler seg lite energiske. Det handler ofte om prioriteringer. Du må selv skape nok rom til det som gir deg energi. Du kan begynne med en eneste liten ting som kan gi deg mye tilbake. En 20 minutters spasertur er lite, men gir mye. Også blir du glad fordi du vet at du gjør noe bra for deg selv hver dag. Det kan inspirere til flere positive tiltak.

Men tror du ikke at noen tenker at det er lett for deg å si dette som lever av å trene og formidle denne formen?

– Det er det nok. Men når jeg er instruktør er jeg ikke der for å få betalt for å trene. Jeg er der for å se at kundene trener på rett måte. Jeg viser øvelsene som skal gjennomføres og følger deretter med om de utfører disse riktig.

Til høsten skal Kari sammen med TVNorge i gang med produksjonen av et nytt livsstilsprogram som skal sette fokus på livsstilutfordringer knyttet til fedme og overvekt. Til forskjell fra da hun var trener for det norske laget i slankekrigen hvor deltakerne konkurrerte mot hverandre, er det her snakk om en kamp mot seg selv.

– Jeg er spent på hva som vil møte oss – hva er det egentlig som må forandres på? Det er for eksempel ikke slik at alle folk som sliter med fedme liker alt av mat. Dette fikk jeg erfare da jeg var med på produksjonen av Slankekrigen. De fleste av deltagerne var utrolig sære på hva de spiste og likte! De var vant til å spise mye av det samme hele tiden. Men det mest spennende blir å jobbe med forholdet til mat som trøst, underholdning, medisin og det å hjelpe deltagerne til å bli aktive.

Engasjert blogger

Du skriver bøker, har blogg og blir forespurt i media når det dukker opp forskjellige helsespørsmål og diskusjoner. Hvordan synes du bloggen din fungerer?

– Bloggen min er jo veldig random, alt fra trening til hverdagsfilosofi. Men jeg skulle gjerne vært enda mer politisk. Jeg henviser ikke til noe bestemt parti, men her er det snakk om enkeltsaker som jeg engasjerer meg i. Folk burde være mer samfunnsengasjert! Mange sier at de ikke bryr seg om politikk, men ALT er jo politikk. Har du unger i barnehage eller handler på matbutikken dreier det seg om politikk og bevilgninger. Mange bryr seg om hva som ganger akkurat dem selv, men man burde absolutt bry seg mer om det totale bildet av samfunnet.

Samtidig møtte Kari mye kritikk da hun i et blogginnlegg i oktober i fjor skrev at fedme ikke er noe man HAR, men at man ER feit.

Du har flere verv, blant annet har du vært Goodwill ambassadør i FN og styreleder i «sex og politikk». Du reiser mye rundt på konferanser og har egne treningsreiser i regi av jomfrureiser. Hvordan er det å leve dette livet?

– Gøy! Å møte nye mennesker er det mest spennende i livet.

Hvordan er en ferie for deg?

– Jeg synes ferie kan bli litt kjedelig hvis det ikke skjer noe. Jeg liker selvfølgelig å slappe av, men ikke det å ligge dag ut og dag inn på solsengen. Jeg må ha litt program, enten i form av fysisk aktivitet og kulturopplevelser.  Nå til sommeren skal yngste sønnen min og jeg til Frankrike. Da skal vi sykle hver dag, noe jeg ser veldig fram til.

Spis det du liker, men husk porsjonsmengden!

I kokeboka di «Ketsjup er ålreit» sier du at man skal sjefe litt med ungene og seg selv.

– Jeg sier også klart i fra der om at man skal ikke spørre barna om de vil ha det ene eller det andre, du er den voksne, du bestemmer. Ikke gi dem valget. Det gjelder i så fall å stille de rette spørsmålene: vil du ha mest av gulrot eller brokkoli? 

Når synes du at man kan begynne å gi barna brus og godteri?

– Jeg mener at man skal ikke introdusere barna for søtsaker og såkalt lørdagsgodteri før de selv spør etter det. 

Men hvordan er det med oss voksne og snopet?

– Vil man ha godteri en tirsdag, så spis det den tirsdagen. Man må jo ikke kjøpe inn potetgull bare fordi det er lørdag. Til og med mange voksne forbinder helgen med godteri og søtsaker, men det går ofte på autopilot, tror jeg. Men for all del, spis det du liker, men husk porsjonsmengden! For de fleste begynner tungen å bli lam etter noen never potetgull, det er jo så mye salt og krydder. Da er det greit å la resten ligge.