Inntak av vannmelon kan redusere muskelstølhet!

Det er vanskelig å slippe unna ømhet og stølhet i muskler etter en hard treningsøkt. Stølhet i musklene merkes spesielt etter nye øvelser, eller økt intensitet eller varighet i treningen. Denne artikkelen presenterer funn som viser til at spising av vannmelon kan redusere muskelstølhet, trolig igjennom sitt innhold av aminosyren L-citrulline.

Tarazona-Diaz m.fl (2013) undersøkte hvilken effekt inntak av vannmelon har på muskelstølhet etter en maksimal utholdenhetstest på ergometersykkel. Utvalget bestod av 7 godt trente personer som fikk naturlig vannmelondrikk, vannmelondrikk med ekstra L-citrulline (pasteurisert) og placebodrikk en time før den maksimale testen.

Både vannmelondrikk og vannmelondrikk med ekstra L-citrulline reduserte muskelstølhet og hvilepuls sammenlignet med placebodrikk. Likevel anbefaler studien at den vanlige vannmelondrikken, som er upasteurisert, er mest naturlig for kroppen å ta opp.

Perez-Guisado m.fl (2010) undersøkte hvilken effekt inntak av en enkel dose citrulline kosttilskudd har på muskelstølhet etter en benkpressøvelse. Utvalget bestod av 41 menn som gjennomgikk 2 treningsprotokoller, 8 sett på 80 % av 1RM til utmattelse. I den ene treningsprotokollen fikk utvalget en enkel dose av 8 gram med citrulline.

Etter 24 t og 48 t var det en reduksjon på gjennomsnittlig 40% i muskelstølhet ved bruk av citrulline som kosttilskudd. Imidlertid, rapporterte 14 % av utvalget ubehag i mage ved bruk av kosttilskuddet. Studien konkluderer med at inntak av citrulline som kosttilskudd kan være effektivt for utøvere som har intensive styrkeperioder eller styrkekonkurranser med korte pauser.

Referanser:

Tarazona-Díaz MP1, Alacid F, Carrasco M, Martínez I, Aguayo E (2013) Watermelon juice: potential functional drink for sore muscle relief in athletes. J Agric

Pérez-Guisado J1, Jakeman PM (2010) Citrulline malate enhances athletic anaerobic performance and relieves muscle soreness. J Strength Cond Res. 24(5):1215-22.