Høsten nærmer seg og for mange betyr det trening inne. Her presenteres mange av de mest populære gruppeaktivitetene som finnes på treningssentrene i Norge.
Gruppetrening er sosialt. Her kan godt trente trene sammen med mindre godt trente. De fleste treningssenter har timer som krever god form eller mindre godt form, setter store krav til koordinasjon eller lite krav til koordinasjon, slik at du selv skal kunne velge en aktivitetsform som passer deg.
Her er noen av treningsformene du kan velge i mellom.
Spinning
En populær form for utholdenhetstrening som har eksistert i mange år. Her brukes en sykkel med spinnhjul hvor kundene selv kan bestemme motstand på sykkelen. Instruktøren leder timen med fengende musikk og lager en variert løype med “opp” og “nedover” bakker. D.v.s. at ved oppoverbakker skrus motstanden på og ved nedoverbakke er det liten eller ingen motstand. Med en slik frihet passer denne treningsformen for alle. Du kan altså selv bestemme hvor tung motstand du vil ha.
Treningssentrene tilbyr som oftest spinningtimer med ulik varighet.
Video av en spinningtime:
BOSU
BOSU eller BOSU ball er treningsutstyr oppfunnet og presentert av David Weck i 1999. En BOSU ball består av en oppblåst halvdel og en flat plattform. BOSU betyr “begge sider opp” (BOth Sides Up) som referer til at ballen kan brukes på begge sidene.
Når man står på ballen gir det en ustabil overflate. Denne ustabiliteten gjør at brukerne må holde balansen for å unngå å falle av. Denne balanseringen gjør at kjerne- og støttemuskulatur i stor grad involveres i treningen. Treningen passer for alle. Denne treningsformen er også mye brukt hos idrettsutøvere i forebygging og opptrening av skader.
Video fra en BOSU time:
Zumba
Dette er kanskje den gruppetreningsformen som har fått mest oppmerksomhet de siste årene. I følge Wikipedia er grunnleggeren av Zumba Beto Perez fra Colombia. Zumba oppstod som følge av at denne Beto glemte musikken sin til en aerobicklasse og dermed måtte bruke musikk som stod i CD-spilleren i bilen. Musikken på disse CD-platene var CD-er med blanding salsa og meringue-rytmer. Han bestemte seg for å bruke denne musikken og improviserte timen sin. Denne timen ble en suksess og Zumba ble født.
Per i dag tilbyr Zumba 6 ulike varianter av treningsformen.
Slagordet for Zumba er “Ditch the Workout, Join the Party”. Her er fokuset å ha det gøy på trening!
Video fra en Zumbatime:
Bodypump
Bodypump er kanskje den mest populære styrketreningen i gruppe. Dette er originalen som Les Mills presenterte i 1991. Les Mills presenterte denne treningsformen i Norge først i 1997.
En vanlig Bodypumptime varer i 60 minutter. Denne timen består at 10 ulike sanger. Til hver sang trenes en muskelgruppe. Timen har både oppvarming og uttøying.
Noen treningssenter tilbyr “ekspress” varianter av Bodypump med varighet på 30 til 45 minutter.
Noen treningssenterkjeder har laget seg sine egne varianter av dette treningskonseptet.
Video fra en Bodypumptime:
Les Mills
Les Mills International er et selskap med hovedkontor i Australia som står for en rekke gruppetreningsaktiviteter.
Det var den tidligere olympiske deltakeren Leslie “Les” Roy Mills som startet et treningssenter etter han gav seg som idrettsutøver som er grunnlaget for det som i dag heter Les Mills International. Det er sønnen som i dag driver denne bedriften som står bak gruppetreningskonseptene Bodypump, Bodyattack, Bodyjam, Bodyvive, RPM, Sh’bam og CX30.
Bodyattack
Bodyattack er enkel og hard utholdenhets- og styrketrening inspirert av idrett. timen er bygd opp som intervalltrening, veksling mellom harde og lettere parti med innlagte styrkeøvelser på gulv med bruk av kroppsvekt. Denne treningsformen kreves lite til middels god koordinasjon. Hard og effektiv trening med en del hopping.
Video av Bodyattack:
Bodyjam
I følge Les Mills hjemmesider kombinerer du det siste innenfor musikk og dansetrender. Treningsøkten består av skiftende bevegelser med bruk av rumpe og hofter. Coole bevegelser til de beste danselåtene – samtidig som du trener.
Video av Bodyjam:
Bodyvive
BODYVIVE er en allsidig treningstime der du får trent hele kroppe. Her brukes baller, gummistrikk og manualer for å styrke kroppen til musikk.
Video av Bodyvive:
RPM
Er likt tradisjonell spinning, men som i andre Les Mills konsept får instruktørene tilsendt ferdig program med musikk.
Video av RPM:
Sh’bam
Dansetime bestående av 12 ulike sanger.
Video av Sh’bam:
CX 30
Se tidligere artikkel om dette konseptet.
Corebar
Et treningskonsept utviklet i Norge. Men hva er Corebar? Dette skrives på hjemmesiden deres: “Corebar™ trening er full pakke, både kondisjon, styrke og balansetrening for hele kroppen, men med spesielt fokus på kjernemuskulaturen. Den henter sin inspirasjon fra mange populære treningsformer som aerobic, dans, kampsport, tradisjonell gymnastikklære, yoga, pilates m.m. Den henter også viktige treningsprinsipper fra fysioterapien innen forebyggende og rehabiliterende trening av blant annet rygg. Treningsformen er utviklet og tilrettelagt for at folk flest skal ha et treningsutbytte. Dette betyr at treningssenteret favner en svært bred målgruppe når de lanserer dette.
Corebar™ er en vektet treningsstang, bøyd i begge ender, og som produseres i tre ulike vekteklasser på 1, 2 kg og 2,5 kg. Vi anbefaler alle å starte med den lette utgaven, for deretter å gå videre til den tyngre utgaven når treningsteknikken sitter. Corebar™en er bøyd i begge ender, ergonomisk tilpasset kroppen for å trene kjernemuskulaturen.”
Video av corebar:
Yoga
Yoga er treningsmetode hvor man ved bruk av fysiske stillinger/øvelser, puste-teknikker, dybdeavspenning og meditasjon, styrker kropp og sinn på en balansert og naturlig måte. Her er målet at du skal komme i form og blir smidig, muskler, ledd og skjelett skal styrkes, sirkulasjonen stimuleres og de indre organer vedlikeholdes.
Ved å praktisere yoga får du mer energi, økt velvære og bedre konsentrasjonsevne. Du lærer også å håndtere stress.
Video av yoga:
Pilates
“Pilates (eller Pilatesmetoden etter Josef Pilates) er en form for fysisk trening med stabilitet og kroppskontroll som mål. Pilates er en slags styrketrening, men det handler ikke om å «pumpe» opp musklene for at de skal bli så store som mulig. Det handler om at den indre støttemuskulaturen bygges opp fra bunnen av, slik at kroppen kan bæres på en korrekt måte. Josef Pilates utviklet metoden tidlig på 1900-tallet. Han kalte selv treningsformen for Contrology, fordi han mente at utøverne bruker tankekraft for å kontrollere musklene (Wikipedia).
Video av pilates:
Catslide
Se tidligere artikkel om konseptet.
Video av Catslide:
Kilder:
http://www.zumba.com/about/
http://www.coremon.no/senter_norwegian/corebar.html
http://www.lesmills.com/
http://www.yogasenteret.com/yoga.htm
http://www.catslide.no/
http://www.wikipedia.no