– Ikke drøm deg bort

– Det ser ut til at vi kan bli så fornøyde med en drøm at det hindrer oss fra å ta de grepene som trengs for å lykkes, sier personlig trener og coach Fredrik Gyllensten.

Les også: Fire steg til suksess

Vi har snart rukket å komme to måneder ut i det nye året. Er du av dem som hadde planer om å starte 2017 med en mer aktiv og sunnere hverdag, men ikke har startet enda? Fortvil ikke! Vi fortsetter vår artikkelserie med de beste rådene fra en rekke treningseksperter og -bloggere.

Denne gangen er det Fredrik Gyllensten, coach og personlig trener på Oslo Performance Center og artikkelforfatter på trening.no, som deler sine tips. Han anbefaler å starte med følgende tankeeksperiment:

1. Hva ønsker du å oppnå, og hva er utfallet av dette ønsket?
– Om du for eksempel ønsker å gå ned i vekt kan utfallet være at du får bedre helse med flere sykdomsfrie år, du føler deg raskere og friskere, du kan leke mer med barna dine, du ser kanskje bedre ut og kanskje får du positive komplimenter fra venner og familie. Tenk rundt de potensielle utfallene, og drøm deg gjerne litt bort.

2. Hva er din aller største hindring for å nå dette målet, og hvordan kan du mislykkes?
– Her vil jeg at du skal tenke litt pessimistisk. I motsetning til hva mange tror viser nemlig forskning at å tenke positivt har en negativ effekt på suksessen i veldig mange områder i livet. Å tenke positivt reduserer sjansen for å lykkes hos de aller fleste. Om man derimot tenker positivt og drømmer seg bort, men følger dette opp med å tenke på hva som kan hindre en fra å oppnå disse drømmene, så lykkes folk i ekstremt mye større grad. Det ser ut til at vi kan bli så fornøyde med en drøm at det hindrer oss fra å ta de grepene som trengs for å lykkes.

3. Hva er din plan når motgangen kommer?
– Det siste steget i dette tankeeksperimentet er å lage en slagplan for hva du skal gjøre når eller om utfordringen du fant fram til i steg to dukker opp. Om målet er vektnedgang og hindringen er at man elsker å spise store mengder sjokolade, kan man for eksempel lage en spesifikk plan for hva man skal gjøre når søtsuget dukker opp. Da stiller du mye bedre rustet for å takle utfordringen enn om du overtaler deg selv til at det ikke kommer til å bli noen utfordring.

Les også: – Ikke vær for streng med deg selv

Fredrik-Gyllensten-profilbi

Fredrik Gyllensten

Inspirasjon fra idrett
Skal du lykkes med å gjøre livsstilsendringen varig er det en forutsetning å klare å holde på motivasjonen. Gyllensten anbefaler at du lager deg en fast rutine.

– Om målet er å komme i gang med treningen eller spise bedre burde ting skrives ned og følges opp. Bruk kalenderen din for å planlegge det du skal gjøre, for å oppnå resultatene du ønsker, sier han.

Treningseksperten peker også på aktiv idrett som en inspirasjonskilde, og mener det er viktig å la seg inspirere av andre ting enn bare å se bra ut eller gå ned i vekt.

– Hent inspirasjon fra idrett. Det kan være kjedelig i lengden om alt du trener er for å se bedre ut eller gå ned i vekt. Men om du derimot trener for å bli bedre i noe spesifikt blir det ofte morsommere, og med det også enklere å holde på motivasjonen, sier Gyllensten avslutningsvis.

Les også: Den viktige starten