Hvorfor velge gruppetrening?

Er det en myte at trening i studio er bedre enn trening i sal?

Gruppetrening er i dag en svært velkjent treningsform, og hver uke tilbys det en rekke ulike gruppetimer ved de fleste treningssentre. Men hvorfor velge gruppetrening? Er det like bra som å trene på egenhånd?

 

Hva kan gruppetrening gi deg?

Forskning har vist at det å trene sammen med andre påvirker den enkeltes innsats, og at man presterer bedre. Vi gir altså mer på trening når vi trener sammen med andre. Trening i grupper gir deg inspirasjon og resultater. I tillegg viser en rekke forskning innen motivasjonspsykologien at det å være en del av et felleskap og oppleve tilhørighet til noe eller noen har positiv påvirkning på den indre motivasjonen, trivsel, glede og opprettholdelse av treningen/aktiviteten. Instruktøren i gruppetrening bidrar også til økt motivasjon, da hun/han veileder deg trygt gjennom timen, ”pusher” deg det lille ekstra, og er der for at nettopp du skal lykkes. Gruppetrening byr også på et hav av ulike muligheter og variasjoner, og er derfor et effektivt verktøy på veien til å nå dine personlige treningsmål.

Les også: Treningstrendene for 2015

Gruppetrening kalles av mange for ”ren glede i sal”, og det er egentlig ganske treffende. Uansett hvor utfordrende eller slitsom en gruppetime er, er det ytterst sjelden at det ikke kommer smilende medlemmer ut fra en gruppetime, og de kommer igjen og igjen hele året. Gruppetrening gjør altså noe med de fleste. Den sosiale treningsarenaen bidrar til glede, trivsel, økt innsatsvilje, mestringsfølelse og ”godfølelse”, i tillegg til en rekke helsefremmende effekter. Den enorme variasjonen som i dag tilbys ved de ulike treningssentrene, gjør det mulig for alle å finne gruppetimer som passer ens egne interesser, ønsker og forutsetninger.

 

Hvem passer gruppetrening for?

Gruppetrening passer for alle! Gruppetrening passer for kvinner og menn i alle aldre, med alle ulike typer forutsetninger og målsettinger. På 1980- tallet, da gruppetrening virkelig ble en mer omfattende og populær treningsform, ble treningen kalt ”aerobic dance”, og timene bestod av ulike typer bevegelser og dans til musikk. Det ble godtatt å delta i intensjonell trening, og gruppetimene appellerte spesielt til kvinner. Det var først på slutten av 1990-tallet at navnet ”aerobic dance”, ble endret til ”group exercise”, og dette kan være noe av grunnen til at mange menn fortsatt i dag tror at alle gruppetimer handler om bevegelser til musikk og stiller krav til rytme og koordinasjon. Men dette er feil. I dag omfatter gruppetrening så mye, mye mer. Nå tilbyr treningssentrene alt fra klassiske ”aerobic”-, step- og dansetimer, til knalltøffe spinningtimer, bootcamps, sirkeltrening, utfordrende løpetimer, ulike former for intervalltrening, kettlebells, boksing, crossfit-inspirerte timer, styrke osv. Du finner også alle typer yoga-klasser, stretching og andre såkalte ”body and mind”-timer. Det finnes altså gruppetimer som passer for alle, og det kan være fint å kun benytte seg av gruppetreningstilbudet, eller bruke det som et supplement til egentrening for å sørge for variasjon i treningen. Kanskje vet du at du for eksempel burde trene mer bevegelighet, men synes det er kjedelig og utsetter det? Da er svaret nettopp gruppetrening. Det at det er en fast avtale du må forholde deg til gjør at det blir lettere å få gjennomført økten. I tillegg får du kyndig og god hjelp gjennom hele timen.

 

Gruppetrening passer for blant annet deg som:

  • Vil ned i vekt og leve sunnere – øke livskvaliteten.
  • Ikke har funnet den treningsformen du trives med, og som opplever manglende motivasjon.
  • Ønsker nye utfordringer.
  • Ønsker å opprettholde en sprek og sunn kropp, og trene for helsens skyld.
  • Vil trene sammen med andre, møte nye mennesker og bare ha det gøy.
  • Skal trene deg opp igjen etter sykdom, skade, eller lange treningsopphold.
  • Er nybegynner (helt fersk på et treningssenter).

 

For deg som vil ned i vekt

For deg som ønsker å gå ned i vekt og å endre livsstilen er gruppetrening svært passende. Det mest effektive for vektnedgang er å kombinere styrke- og kondisjonstrening. Dette er enkelt å få til hvis du velger gruppetrening. Alle treningssentre setter sammen gruppetrenings-timeplanen slik at man lett kan kombinere kondisjonsøkter med styrkeøkter. Styrketreningen øker forbrenningen i hvile, og den økte muskelmassen hjelper deg å forbrenne kalorier som du gjør ved kondisjonstrening. Velg trening der du aktiverer de store muskelgruppene, og finn en treningsform som du trives med. I tillegg er det lettere å få gjennomført øktene når du booker inn ukens gruppetimer og dermed gjør en «avtale» med deg selv. Ta også gjerne med deg en venn, så blir det enda enklere og hyggeligere! Gruppetimene gir deg også en mulighet til å variere treningen, slik at du unngår å trene for ensformig. Legg inn for eksempel en yogatime som restitusjon. Husk at hvile også er en viktig ingrediens for å lykkes!

 

For deg som er umotivert

Mange opplever motivasjonssvikt i forbindelse med trening, og det er ikke unormalt. Det tar også ofte tid å finne den treningsformen man selv trives med. Vær tålmodig, prøv ut alle de ulike gruppetreningstilbudene og jobb med en egen målsettingsplan. Målsetting er et svært effektivt verktøy for å skape motivasjon og til å opprettholde treningen. Smarte mål er spesifikke, målbare, attraktive/ambisiøse, realistiske og tidsbestemte, og skriver du målet ned og forteller om det til andre, vil motivasjonen forsterkes. Sett ned et mål om for eksempel hvor ofte du skal trene, hva du skal trene, hva du vil oppnå osv. Begynn med små kortsiktige mål, og smak på den herlige gleden av måloppnåelse. Etter hvert kan du begynne å sette opp andre delmål og langsiktige mål. Gruppetrening gir deg en unik variasjonsmulighet til å finne det du kan trives med, og det å trene sammen med andre, øker motivasjonen!

 

For deg som ønsker utfordringer, og trener for helsen og for å ha det gøy

Uansett om du stadig søker nye utfordringer, trener for å vedlikeholde en sprek og sunn kropp eller bare trener fordi du synes det er gøy, så er gruppetrening en flott treningsform. Gruppetrening byr på et hav av muligheter, så det er bare å kaste seg ut i det du ikke har prøvd før, om du ønsker noe nytt. Du vil finne gruppetimer som utfordrer deg på alle måter, både fysisk og psykisk – balanse, stabilitet, styrke, kondisjon, koordinasjon, hurtighet, spenst, reaksjonsevne, smidighet, tålmodighet, viljestyrke osv. For deg som bare ønsker å trene for helsens skyld, eller bare fordi du trives med det, sørger variasjonsmulighetene innen gruppetreningen for at du hele tiden har mulighet til å trene smart og helhetlig, i tillegg til at du stadig kan prøve ut nye ting for å utfordre komfortsonen.

 

For deg som er tilbake fra sykdom, skade eller treningsopphold, eller deg som er nybegynner

Har du vært syk, skadet eller bare borte fra trening en god stund, kan gruppetrening være et lurt sted å begynne. Alle gruppetimene har ulike nivåer, og enkle gruppetimer kan være effektive for å komme i gang igjen med treningen og få tilbake mestringsfølelsen. Enkelte timer har også ulike fokus, som for eksempel balanse og stabilitet, som er passende etter en kne- eller ankelskade. Har man hatt et langt treningsopphold er det uansett svært viktig å begynne forsiktig, og gradvis øke treningsbelastningen slik at man unngår skader. For deg som er nybegynner er også gruppetrening et godt valg. Ved de ulike treningssentrene finnes det stort sett gruppetimer tilpasset nybegynnere, og du kan bare forhøre deg med de ansatte ved senteret for å få informasjon om hvilke timer som vil være passende for deg. I gruppetrening vil du lære grunnleggende teknikk – både innen styrke og kondisjon – og få innsikt i hvordan man bør trene mest mulig effektivt og skadefritt. Du vil få den progresjonen du ønsker og det er sosialt og hyggelig. Det er en trygg arena for å starte din egen treningskarriere og nå dine mål.

 

Gruppetrening er altså noe som faktisk passer for absolutt alle, og kan være like bra eller også bedre enn å trene på egenhånd. Selvfølgelig har gruppetrening også sine begrensninger, men alt i alt er det ingen grunn til å ikke implementere gruppetrening i treningsopplegget ditt. En begrensning kan for eksempel være at har du trent styrke i lang tid, og at styrke-baserte gruppetimer ikke gir deg nok utfordring. Likevel kan andre gruppetimer supplementere treningen din på en positiv måte. For eksempel kan en bevegelighets-time eller en lett core-time være perfekt som restitusjon. Dette er noe du selv kjenner etter hvert, men ikke vær redd for å benytte deg av gruppetreningstilbudet på senteret ditt. Det er en myte at trening i studio er bedre enn trening i sal.

 

Les også: Hvordan ”booste” motivasjonen?

 

Referanser

Garthe, I. & Helle, C. (Red.). (2011). Idrettsernæring. Oslo: Gyldendal Norsk Forlag AS

Gould, D. (2010). Goal Setting for Peak Performance. I J. M. Williams & V. Krane (Red.), Applied Sport Psychology (6. utg., s. 201-220). USA: McGraw-Hill.

Hagger, M. S., & Chatzisarantis, N. L. D. (Red.). (2007). Intrinsic Motivation and Self-Determination in Exercise and Sport. (s. ix-85). USA: Human Kinetics.

Hvamstad E. (2013, 3. januar). Kvinner elsker gruppetrening. Hentet fra: http://www.hegnar.no/sprek/article715529.ece

Kennedy, C. A. & Yoke, M. M. (2005). Methods of group exercise instruction. USA: Human Kinetics.

Raastad, T., Paulsen, G., Refsnes, P. E., Rønnestad, B. R. & Wisnes, A. R. (2010). Styrketrening – i teori og praksis. Oslo: Gyldendal Norsk Forlag AS.

Roberts, G. C., & Treasure, D. C. (Red.). (2012). Advances in Motivation in Sport and Exercise. USA: Human Kinetics.

http://www.bigstockphoto.com/nb/image-66382039/stock-photo-abdominal-plate-training-core-group-at-gym-fitness-workout

http://www.bigstockphoto.com/nb/image-38823439/stock-photo-group-of-people-exercising-with-suspension-trainer-in-fitness-club-or-gym

http://www.bigstockphoto.com/nb/image-90722606/stock-photo-women-in-a-boxing-class-training-high-kick

http://www.bigstockphoto.com/nb/image-69615316/stock-photo-fitness%2C-sport%2C-training%2C-gym-and-lifestyle-concept-group-of-women-working-out-in-gym

http://www.bigstockphoto.com/nb/image-89860349/stock-photo-fitness%2C-sport%2C-training%2C-gym-and-lifestyle-concept-group-of-people-exercising-with-barbell-and-bars-in-gym