Hvorfor skal vi trene mot en sexy rumpe?

En PT’s synspunkter om hvorfor rumpetrening er viktig.

 

Hvorfor er jeg så sykt opptatt av at du skal trene opp en sexy rumpe?

Hvorfor ønsker jeg at du skal ha en rumpe du skal være stolt av, og som gjerne kan brukes på plakater for gatebilløp? Hvorfor skal jeg bry meg om du ser «smashing» ut i tights, vi trener da vel ikke å vise oss frem, gjør vi vel?

 

For å svare på det siste først. Nei, jeg er ikke så opptatt av det hvordan du ser ut, når vi trener. Jeg bryr meg ikke all verden om hvordan du ser ut i den nye 2XU tightsen din heller, selv om jeg er utrolig glad for at du er fornøyd med det du har oppnådd. Jeg gleder meg sammen med deg, når jeg ser og hører hvordan du føler deg, når du tar på deg den nye tightsen. Jeg hører gjerne på deg, når du forteller om hvor mange butikker og nettbutikker du har vært innom på veien, før du fant drømmetightsen. Kanskje er det din aller første tights, noensinne? Eller kanskje har du alltid valgt en lang overdel, når du har brukt tights. Før nå..

 

 

En rumpe er ikke bare en rumpe. En rumpe er så utrolig mye mer, og for meg så handler en rumpe om optimal prestasjon. Skal kroppen din fungere, som en helhet, så er det utrolig viktig at du er venn med rumpa de, og at du lar den få lov til å gjøre den jobben den er satt til å gjøre.

 

Plasseringen til setemuskulaturen, kan i bunn og grunn virke litt malplassert, da den er som en klump utenfor hoftebenet. Hos noen så står den rett ut, mens hos andre så ligger den nesten flatt, som et sjal. Ja, jeg behøver kanskje ikke be deg se for deg kvinnelige Calvin Klein modeller på catwalken? Nå sitter du med en rekke bilder i hodet, av syltynne modeller, betalt av verdens beste moteskapere, som virkelig vet hvordan de skal selge klær. Men for å si det først som sist. Dette har ingen ting med hvordan en kropp bør og må se ut, for å prestere.

 

En kropp er et skjelett dekket med muskulatur, som skal få skjelettet til å bevege seg, i den ene eller den andre retning. Se for deg anatomifiguren på naturfagsalen på skolen. Mellom hvert eneste ledd, er det en rekke muskler, som har en enkel oppgave, og det er å trekke seg sammen, eller holde igjen. En stor og sterk muskel kan trekke seg sammen raskere og holde igjen hardere, enn en liten og svak muskel. Mellom hvert eneste ledd i kroppen vår, er det muskler som skal trekke i forskjellige retninger, men styrkeforholdet mellom disse, er ofte veldig forskjellig. En del av disse forskjellene er nøye planlagt gjennom evolusjonen, for hvordan vi best skal kunne fungere i hverdagen, mens andre har vi selv skapt gjennom et liv, sittende på rumpa.

 

Noen har fått et bedre utgangspunkt enn andre, men de fleste spedbarn, kommer med forholdsvis lik muskulatur. Barnet krabber, går, springer, leker, klatrer, faller, reiser seg opp igjen. De bruker kroppen, slik den er ment å bruke den. Så kommer forfallet. Barna sitter ikke lenger på huk i sandkassa, eller henger i trærne i hagen, han ligger henslengt i sofaen, med iPaden i den ene hånda, fjernkontrollen i den andre, og venter på at mamma og pappa skal si det er på tide å reise på trening. Tidligere på dagen, har han stort sett sittet på en skolepult, kun avbrutt av korte friminutt, hvor han har fått løpt fra seg sammen med klassekameratene. På ungdomsskolen, er det ut å bli svett i gymtimen, og friminuttene brukes til å diskutere dataspill. Og slik fortsetter forfallet inn i voksenlivet, hvor flere og flere timer, brukes sittende på rumpa, ved spisebordet, i bilen, på kontoret, i sofaen..

 

Hodet vårt sitter på toppen av kroppen vår, kun på et tynt lite byggverk, som kalles skjelett. Hvis vi følger hodet nedover, følger vi noen tynne nakkevirvler, som går over i noen større ryggvirvler, før vi kommer til bekkenet. Bekkenet kan ses på som en trekant, pekende nedover, og på hver side festes to lange tynne ben, som kalles lårben, som igjen går over i kneledd, leggben, ankel og fot. For at kroppen skal ha noen som helst mulighet til å stå oppreist, er det utrolig viktig at alle ledd er stabile, fra fot, til ankel, til knær, til hofte, til korsrygg til skuldre og nakke. Og det er i denne sammenhengen at jeg fasineres av en velfungerende rumpe.

 

Det viktigste punktet i menneskekroppen, blir i denne sammenhengen bekkenet. Det er her kroppen går fra to ben, til en lang rekke virvler, og skal du få en stabil kropp, fra bunn til topp, så bør etter midt synspunkt du starte her. Bekkenet har fra naturenes side, fått et fantastisk utgangspunkt for å være bevegelig, ved at det er to deler, som kan beveges. Disse holdes sammen av utrolig sterke sener og muskler, som gjør at det holdes stabilt, og det tåler utrolig mye juling. Utenfor bekkenet ligger det flere setemuskler, som er festet i lårbenet, og har som oppgave å strekke i hofteleddet, føre lårbenet bakover og rotere og føre lårbenet ut til siden, i tillegg er de også med på de fleste andre bevegelser i hoften.

 

Disse setemusklene er viktig for å skape stabilitet i bekkenet og kraft i bevegelsene. Har du noen gang stått oppreist i en kano? Tenk deg at du står i en kano, ute på vannet. Går det greit? Hvor mange kilo tar du sjansen på å ha på ryggen, hvis du skal ta en knebøy her? Mest sannsynlig, så vil det ikke være så mange kilo. Dette handler ikke om at musklene ikke er sterke nok, men at du mangler stabilitet. Og dette er et viktig punkt i styrketrening. Har du en stabil base, vil du kunne utvikle vesentlig mer kraft i absolutt alle øvelser, hvor basen er involvert. Du vil med andre ord, i alle øvelser, hvor du ikke sitter, involvere mer kraft ved å ha en velfungerende rumpe. Og dersom du i tillegg har en velfungerende magemuskulatur, vil basen bli enda mer stabil.

utfall4 Flere velfungerende rumper i aksjon.

Vi har lært det i naturfag på skolen, energi kan ikke opphøre, bare gå over i en ny form. Når du starter et løft, opparbeider du deg stadig mer kraft, jo flere muskler som involveres, men dersom du har en dårlig fungerende setemuskulatur, må energien brukes mer for å skape stabilitet, enn for å utvikle kraft. Vi opplever energilekkasje. Noe du også vil oppleve dersom du skal løfte tungt, og har på deg joggesko med mye demping. En del av kraften forsvinner ned i dempingen, istedenfor å være med på å løfte vekta oppover.

 

Rumpa er ikke bare viktig i forhold til det å utvikle kraft, men den er også svært viktig, dersom du ønsker å holde deg skade- og smertefri. På toppen av nakkevirvlene sitter hodet, og selv om det er god demping i ryggsøylen vil det være fare for at hodet vil trekkes fremover. Spesielt når vi vet hvor mye vi sitter, og strekker hodet fremover mot tv, pc skjerm og lignende. Når vi i tillegg sitter mye, forkortes musklene som skal bøye hoften fremover, og mye av belastningene vil sette seg i korsryggen. Så en av de mange forebyggende tingene du kan gjøre, for å bedre korsryggsmerter, det er å trene setemuskulaturen og i tillegg strekke ut hofteleddsbøyerne.

 

Setemuskulaturen din, skal ikke bare strekke i hofta, den roterer og fører også lårbenet utover. Dersom disse musklene ikke fungerer, vil lårbenet dette innover i en valgus kolaps, og belastningen mot kneleddet blir vesentlig høyere, noe som kan føre til kneplager. Kvinner har et bredere bekken enn menn, og vinkelen fra bekkenet til kneleddet vil bli spissere for en kvinne med inaktiv setemuskulatur, enn en mann med samme problem. Så sliter du med kneplager, kan det å styrke alle setemusklene, og i tillegg til å tøye adduktorene/innoverførerne i lysken, være en av tingene du bør fokusere på.

 

For meg er en velfungerende rumpe, en sexy rumpe og en av de viktigste veiene mot en optimal kropp. Og hvor mye fett, du har rundt rumpa de, det betyr ikke så mye for meg, bare at rumpa de gjør den jobben er satt til å gjøre.

 

Og om du velger å vise den frem i den nye tightsen din, så er det nok mange som er glad for det også…

 Artikkelen er levert i samarbeid med optimaltrener.no