Hvorfor gir ikke treningen resultat?

Lurer du på hvorfor treningen ikke lenger gir resultater?  Her kan du lese om de vanligste feilene som blir gjort. Unngå dem om du ønsker fremgang!

Visste du at de gjennomsnittlige medlemmene på et treningssenter slutter etter bare seks måneder på grunn av en av de følgende årsaker:

1.    Ikke nok tid til trening
2.    Ser ikke resultater av treningen

Beklageligvis blir mange mennesker frustrerte og slutter å trene før de ser noen resultat.  Men det er ikke overraskende at det er slik når man ser på alle felles feil mange gjør i sine treningsprogram. Utfører du disse feilene?

Vanlige feil som medfører at treningen ikke gir resultat:


Bare kvantitet og ikke kvalitet

Se deg rundt på det treningssenteret du trener på og se etter hvor mange er det som utfører en skikkelig treningsøkt.  Jeg blir ofte overrasket over hvor mange mennesker som går rundt uten mål og mening, går på en tredemølle og leser bok, løfter vekter som er så lette at de ikke trenger å anstrenge seg i det hele tatt, eller rett og slett kjeder seg.  Mange av dem jeg møter på et treningssenter kommer av gammel vane, som om de er på autopilot. Er du en av disse, spør deg selv: ”Hva kan du gjøre for å komme ut av dette”?  Om du vil se seriøse resultater, må du gjennomføre seriøs trening.  Dette betyr ikke at det ikke er gøy eller du kan nyte det.  Men det betyr at du må øke fokuset på hva du gjør og øke kvaliteten på hver bevegelse.  Klarer du dette slik at du er i stand til å presse deg litt for å øke både utholdenheten og styrke, vil du oppdage at treningen tar halvparten av normal tid og gi bedre resultat.

Overvurderer din egen trening
Mange som trener overvurderer sin egen trening når de beregner treningsintensitet og tid, vekter de har løftet og treningsfrekvens.  For å unngå å dette kan det være lurt å føre treningsdagbok slik at du kan spore slike ting. I tillegg tror mange at ved å utføre trening i en moderat fart i 30 minutter, så har de forbrukt mange kalorier og fett.  Uheldigvis er det ikke så lett.  Mens trening gir et økt kaloriforbruk over tid og regelmessig trening er den beste måten å gå ned i vekt på, er det vanskelig å miste kroppsfett ved bare trening alene.  Dette er med på å føre oss over til den neste feilen.

Undervurderer betydningen av kostholdet
Mange er ikke klar over om maten de spiser gjør dem godt eller ikke, og er heller ikke bevisst på hvor mange kalorier som blir konsumert hver dag.  Dersom du virkelig vil ned i vekt må du være ærlig med deg selv og med hva du putter i munnen.   Skriv gjerne ned det du spiser.  Har du det nedskrevet kan det hjelpe deg å bryte ned dårlige matvaner.  Det gjør deg mer bevisst på hva du spiser.  

Her er kostholdstips.

Utfører du rett type trening?
Hvor har du fått tak i treningsprogrammet ditt?  Sett det av andre på treningssenteret (som også trener feil?)?  Fra venner, kollegaer, nettet, tv, forskning eller fra kroppsøvingslæreren?  Hvilken trening du gjør vil være avgjørende for resultatene du oppnår.  For å lære hva du skal gjøre, kan det være lurt å skrive ned dine mål og spørre en utdannet trener om å lage et treningsprogram som når dine mål.  Tilfeldig trening gir tilfeldige resultat.


Varierer aldri treningen

Gjør du det samme om og om igjen, blir du veldig god til akkurat det.  Innen trening blir dette benevnt som treningsprinsippet tilpassning.  Det betyr at vi blir mer effektiv i utførelsen av en bevegelse om man gjentar den over lang tid.  Det er fint om du skal bli god i én idrett, men ikke bra om du ønsker vekttap, økning i styrke eller annen progresjon i fysisk form.  Utfører du samme treningen over lang tid vil du komme til et platå hvor du ikke lenger vil se endringer i prestasjoner.  En måte å unngå dette på er å variere treningen med hensyn til lengde, intensitet, varighet og øvelser.


Utfører feil teknikk

Å lære korrekt måte å utføre treningen på er sentralt for å få resultater.  Dette gjelder spesielt for styrketrening.  Feil teknikk kan også øke faren for skader.  For å lære seg riktig teknikk kan det være lurt å oppsøke treningsveiledere.

Urealistiske mål?
Hva er målene dine?  Er de realistiske for deg?  Ønsker du å bli best i Norge i langrenn og trener 30 minutter for dag? Hvor realistisk er det?  Igjen er det viktig å være ærlig mot seg selv.  Se hvilke muligheter du har, hvor ofte og mye du kan trene ut fra din livsstil.  Det er viktig å sette passende mål fra starten av og ha en passelig progresjon for å sikre at man ikke blir frustrert og slutter.

Målinger gir feil resultat
Mange tror at treningen ikke gir resultat fordi de ikke måler de riktige faktorene.  Et eksempel på dette er de som trener for å slanke seg.  De blir ofte skuffet når de ser at vekten ikke går ned men heller opp.  Dette kommer av at muskler er tyngre enn fett.  En vekt vil ikke oppfatte denne endringen i kroppssammensetning.  En bedre måte å måle endringer i form på er hjertefrekvens/puls ved jogging ved en gitt distanse over en viss tid eller hvor mye vekter du klarer å løfte.  Har du treningsdagbok kan du skrive resultatene ned og få dokumentert endringer.  Mange av fordelene du oppnår ved trening er ikke synlige i speilet, som for eksempel blodtrykk, kolesterolnivå, overskudd til dagligdagse gjøremål.  Men de er viktige å være klar over når du skal motivere deg selv til treningen.

Kilde: sportsmedicine