Hvordan trene effektivt på kortest mulig tid?

Mange som ønsker å trene vektlegger høyt tida det tar å gjennomføre. En ny studie fra USA beskriver et effektivt treningsopplegg som tar bare sju minutter å gjennomføre. Men det koster! (se video).

Studien «Maximum results with minimal investment» fra 2013 viser til et treningsopplegg med aerobic- og styrkeøvelser, der det kun trengs en stol og en vegg som utstyr. Men det er varigheten på dette opplegget som trekkes fram som fortreffelig for alle med lav tid: det tar kun sju minutter å gjennomføre. Forfatterne bak studien mener dette opplegget kan gi like god helseeffekt som en lengre rolig løpetur.

Forutsetningen for at de sju minuttene skal være helsebringende er imidlertid at intensiteten er så høy at det er smertefullt. Det er 12 øvelser (som også kan spores på YouTube) som skal gjennomføres med 10 sekunders pause. Øvelsene er lagt opp som sirkeltrening, altså en type styrketrening. Intensiteten skal kunne beskrives som minst 8 på en skala fra 0 til 10.

Mekanismene er ikke direkte studert i denne studien, men det antas at molekylære endringer i de musklene som er involvert er sammenlignbare med lengre roligere treningsøkter. Det er imidlertid ikke vist langtidseffekter av denne treningen foreløpig, og den er heller ikke sammenlignet med andre treningsformer direkte.

Forfatterne bak studien påstår at det er påvist positive effekter på metabolismen (stoffskiftet) i inntil 72 timer etter en slik høyintensiv og kjempekort treningsøkt.

Se video her:

Referanser
Brett K, Jordan C. HIGH-INTENSITY CIRCUIT TRAINING USING BODY WEIGHT: Maximum Results With Minimal Investment. American College of Sports Medicine Health & Fitness 2013.