Hvordan påvirker ekstreme utholdenhetskonkurranser kroppen?

Ny, norsk forskning på nettopp dette er på vei.

Langvarige, tøffe konkurranser med tilhørende store treningsmengder i forkant stiller store krav til både hodet og – nettopp – kroppen.  Jørgen Melau er sikkerhetssjef i en rekke ekstreme utholdenhetskonkurranser, deriblant Norseman, hvor han har vært med i 12 år. Selv har han gjennomført hele seks fulldistanse-triatlon, eller «Ironmans.» Nå holder han på med en doktoravhandling om nettopp dette – hva det er som skjer med kroppen når for eksempel triatlonutøvere eller ultraløpere holder på i mange timer i strekk.

Fersk forskning
Doktoravhandlingen som nettopp er påbegynt gjennomføres av Jørgen og fem, seks andre personer, og vil bestå av en artikkelsamling som tar for seg ulike emner innenfor tema. På det prosjektet som Jørgen selv er leder for, måler han hvordan kroppen reagerer på å svømme i kaldt vann. Frøet til dette prosjektet ble sådd da han og idrettsfysiolog Jonny Hisdal sto og speidet utover Eidfjord et par dager før den ekstreme Ironman-konkurransen Norseman i 2015. Vannet holdt 10 grader og de lurte på om det var forsvarlig å la utøverne svømme 3800 meter i den kalde fjorden. Var det egentlig forsket på dette? Var det forsket på ekstreme utholdenhetskonkurranser generelt?

uten navn

Jørgen Melau. Foto: Privat.

Noe som kan slås fast er at hjertet og nyrene får gjennomgå når kroppen blir utsatt for belastning over lang tid. I et av avhandlingens prosjekt, som ledes av lege Maria Mathiassen og hvor Jørgen er medforfatter, forsøker de å finne ut hva slags fysisk tilstand som kan regnes som normal etter at utøverne er ferdige med en slik hard konkurranse.

– Hjertet blir ekstremt påvirket under en sånn konkurranse. Hvis utøverne hadde blitt sendt rett til akuttmottaket etter de kom i mål, så hadde blodprøvene de tok i akuttmottaket vist at de var alvorlig syke, uten at de egentlig er det, så det er dette vi prøver å finne ut av, forteller Melau.

Mer om de spennende resultatene og hele artikkelen kan du lese hos Runner’s World.