Hvordan mål kan begrense og holde deg tilbake

Det er ingen tvil om at mål og delmål er viktig for å oppnå store forandringer. Likevel kan det noen ganger være til hindring.

Viktigheten av mål

Å sette mål er av stor betydning for å kunne jobbe målrettet mot noe spesifikt. Målet forteller deg hvor du skal. Mål kan imidlertid noen ganger fungere begrensende.

Du bør sette mål du ikke skal jobbe mot og kanskje klar, men mål du skal knuse. Mange sier at de skal sette ny pers i markløft, knebøy eller i andre aktiviteter, men når de kommer dit kunne de gjort enda mer. Hvorfor stopper det? Fordi man på forhånd har bestemt seg for det. Derfor kan det være lurt å sette noen skikkelige spenstige mål– mål du virkelig må jobbe over lengre tid for å få til. En ny personlig rekord skal/bør ikke være noe som skjer hver gang du trener. Ha heller en tanke i bakhodet om at du skal klare en gitt vekt/en gitt tid som første stopp til det store målet, da kan ting gå enklere. Delmål er smart for å oppnå hovedmålene.
Fortell andre hva du skal få til

Dersom du velger å fortelle andre målet ditt vil responsen være helt avhengig av hva slags sosialt nettverk du har, og hvor mange av vennene dine som trener aktivt. Mange som ikke trener/trener lite har liten forståelse for din jakt på enda flere kilo, enda bedre kondisjon eller enda lavere fettprosent. Du vet hvorfor – uten nye mål dropper motivasjonen, ting blir kjedelig og trening gir ikke samme mening. En stor del av de du forteller om din store treningsiver er negativt innstilt og vil heller prøve å bryte deg ned enn å backe deg opp. Stadig opplever folk dette enten det er i jobbsammenheng eller på andre arenaer. Det skjer enten gjennom at de spør hvorfor du spiser som du gjør, trener som du gjør eller i verste fall hvorfor du gidder å bruke en PT. Folk elsker å blande seg, og reagerer sannsynligvis slik fordi de er i så dårlig form selv og for lengst har gitt opp.

I slike situasjoner har du to valg:

– Du kan fortelle de spesifikt hva målet ditt er og hvor fantastisk du kommer til å føle deg når du klarer det.
– Du kan late som ingenting og holde alt for deg selv.

Forteller du til alle hva som er målsettingen og når du skal nå den, er det vanskeligere å sluntre unna og komme med dårlige unnskyldninger. Holder du alt for deg selv er sannsynligheten større for at du ikke gjennomfører.

Det finnes naturligvis ingen fasitsvar og du må selv finne ut hva som er rett å gjøre i ditt tilfelle. Kanskje har du ikke/vil du ikke engang møte problemstillingen, men de fleste møter former for motgang og negativt ladede spørsmål i forbindelse med stor interesse for trening.

Du står på – du oppnår det du ønsker. Det gjør ikke de.
Ønsker du å få til noe? Gå og gjør det. Punktum

Artikkelen er levert i samarbeid med Akademiet For Personlig Trening.