Hvordan bør du føre treningsdagbok?

En treningsdagbok er et viktig verktøy for alle som ønsker å systematisere treningen sin og få bedre kontroll over treningshverdagen. Det er slett ikke bare toppidrettsutøvere som har nytte av å føre treningsdagbok!

En treningsdagbok er enkelt og greit bare en logg hvor du holder styr på hva, når og hvordan du har trent. Dagboka kan være i form av en spesiallaget app, det kan være et hjemmelaget Excel-skjema, eller det kan være en god, gammeldags notisblokk som du skriver i for hånd. Uansett hvilken variant du går for er det mye å hente på å loggføre treningen din. I denne artikkelen ser vi på hvorfor du bør føre treningsdagbok, og hva en god treningsdagbok bør inneholde.

Hvorfor bør du føre treningsdagbok?

Den viktigste grunnen til at idrettsutøvere på høyt nivå velger å føre treningsdagbok, er at det gir dem bedre oversikt og større kontroll over belastningen de utsetter kroppen sin for. Ved å loggføre treningstid, intensitet og treningsfrekvens kan de passe på at den totale treningsmengden blir stor nok, men ikke for stor. Denne kontrollen er også viktig for oss mosjonister som opererer med langt lavere treningsmengder. En god treningsdagbok lar deg følge med på progresjonen din, slik at du enklere kan finne ut hvor hardt du bør trene og hvor tungt du bør løfte på neste økt.

Les også: Syv øvelser til en sterkere rygg

En grundig treningsdagbok legger også til rette for at man kan analysere seg frem til hvordan treningen har påvirket prestasjonsevnen. Dersom de ønskede resultatene uteblir, er det gunstig å kunne se på treningen som er gjort for å finne ut hva som ikke har fungert. På samme måte er det fint å kunne se tilbake på hva slags trening som faktisk har fungert, slik at man kan gjøre enda mer av det.

Treningsdagboka kan også spille en rolle i å styrke motivasjonen slik at man overvinner dørstokkmila på tunge dager. Treningsdagboka lyver ikke – den viser svart på hvitt hvilke dager du har trent og ikke. Det å kunne se tilbake på mange gode treningsdager og -uker gir mestringsfølelse, og det kan gjøre at du får lyst til å komme deg på trening slik at du etterpå kan føre inn nok en god treningsøkt i loggen.

Kort oppsummert kan en treningsdagbok både virke motiverende og gi deg bedre kontroll over treningen din.

Hva bør en treningsdagbok inneholde?

En treningsdagbok kan være så enkel eller så detaljert som man ønsker. Jo flere detaljer du velger å inkludere, desto bedre kontroll får du på treningen, men til gjengjeld blir det mer krevende å føre inn etter treningen. Tenk gjennom hvor mange detaljer du egentlig trenger å ta med i loggen din.

Her er noen parametere som de fleste har nytte av å ta med i en treningsdagbok:

  • Aktivitetsform. Helt enkelt, hva slags trening ble gjennomført? Løping, sykling, squash med en kompis, styrketrening?
  • Øvelser (ved styrketrening). Hvilke øvelser gjorde du? Noter antall serier, repetisjoner og vektbelastning slik at du kan legge til rette for progresjon i treningen.
  • Varighet. Hvor lenge trente du? Dette gjelder spesielt for utholdenhetskrevende aktiviteter.
  • Intensitet. Hvor hard var økten? Var det en lett langkjøringsøkt, eller var du oppe på høy intensitet for å jobbe med oksygenopptaket ditt? Hvis du vil være enda mer detaljert her, kan du notere hvor mange minutter du hadde på rolig, medium og høy intensitet i løpet av økten. Trener du med pulsmåler blir dette ofte loggført automatisk i programmer som Polar Flow, Garmin Connect og lignende. For personer som driver med seriøs styrketrening er det vanlig å notere intensitet i form av RPE eller repetisjoner i reserve for hvert sett og hver øvelse.
  • Følelse. Hvordan følte du deg under og etter økten? Hadde du et bra energinivå?
  • Kommentarer. Andre ting som er verdt å notere? Noe du bør tenke på til neste gang?

Klarer du å gjøre det til en vane å loggføre denne informasjonen etter hver økt, har du en treningsdagbok du kan få mye glede av. Hvis du ønsker å være enda mer detaljert er det bare fantasien som setter grenser. Innenfor utholdenhetstrening er distanse, fart, puls, watt og steg- eller tråkkfrekvens veldig vanlig å loggføre.

Ta med de detaljene du selv mener er verdt å følge med på, men pass på at det ikke blir så mye at det blir et “ork” å loggføre etter fullført økt. Lykke til med treningsdagboka di!