Hvordan bli kvitt smerter i akillessenen?

Stivhet og smerter i og rundt akillessenen er svært vanlig, spesielt for de som løper mye. De siste årene har det skjedd en markant dreining i måten denne skaden behandles for. Hva innebærer det?

Det har tidligere vært en allmenn oppfattning – også blant helsepersonell – at smerter i akillessenen er en betennelse. Nå viser en svensk studie at kun 2% av de med smerter i akillessenen over 3 mnd har betennelsesceller! Da er det kanskje ikke så rart at tabletter mot betennelse og kortisonsprøyter kun har kortvarig effekt.

Tilstanden utvikler seg som regel på bakgrunn av langvarig belastning. De akutte skadene med avriving av senen skal alltid opereres så snart som mulig.

Akutte smerter eller gradvis tiltagende smerter er de første ukene knyttet til betennelse.

Etter hvert dannes små rifter i senen, som kan gi mikroskopiske blødninger. Tilstanden skyldes altså ikke bakterier og virus, men overbelastning. Ca 15% av tilfellene er en såkalt tendinose; med unormal innvekst av blodkar og nerver. En annen årsak til smertene er irritasjoner i vevet rundt selve senen, såkalt paratendinitt. Personer som overpronerer har større risiko for utvikling av akillessmerter.

Behandling av akillessmerter:

•    Det er viktig å ta hensyn til fotbuene ved kjøp av sko. Noen har behov for korrigerende innleggssåler til permanent bruk.

•    En innleggssåle i hældelen av skoene som bygger 0,5-2 cm, vil kunne avlaste senen og dermed gi noe lindring. Sålen bør brukes bare noen dager til få uker.

•    Tøyninger av leggmuskulaturen; 3×30 sekunder daglig.

•    Alternativ trening og eventuelt bruk av betennelsesdempende medisiner i startfasen.

•    Trykkbølgebehandling (ESWT) kan være effektiv, men ikke som eneste tiltak.

•    Treningsbehandling etter instrukser fra fysioterapeut kan også være en aktuell behandlingsmetode; eksentrisk styrketrening. Anbefalt dosering: 3×20 repetisjoner 2 ganger per dag i 2-3 måneder.

•    Ved vedvarende plager kan det være nødvendig å operere hælsenen.

Sjansen for å bli helt bra er god. Ved avlastning vil tilstanden vanligvis bedres i løpet av noen dager til uker. Men ofte vil rehabiliteringen ta flere måneder.