Hvilken trening er best for meg?

Er du usikker på hvilken treningsform som er den beste for deg?  Her får du noen tips som kan hjelpe deg på veien.

Før du begynner å trene bør du stille deg spørsmålet: ”Hva vil du få ut av treningen? ”Hva du vil få ut av et treningsprogram har alt å si når du skal avgjøre hva som vil fungere best for deg.  Spør deg selv: ”Hva vil jeg oppnå?”  Vil du gå ned i vekt?  Komme i form og holde deg i form?

Kanskje du ønsker å redusere stress i livet ditt, eller forbedre helsen og øke muskelstyrken?  Den gode nyheten er at alle mål du setter deg kan nås.  Alle kan starte med et gøy treningsprogram og nyte dette og høste fordelene av det.
Er målet ditt vektkontroll?  Start da med low-impact (lite hopp) eller no-impact (ingen hopp) aerobic, hurtig gange eller rolig jogg alt etter hvor god form du er.  Ha som målsetting å trene minst 30 minutter hver dag.  Er målet ditt å øke i muskelstyrke, finnes det mengder av ulike treningsprogram som inkluderer løfting av løse vekter og vektapparattrening.  Eller ønsker du å forbedre fleksibiliteten (leddutslag) kan du prøve yoga eller enkle uttøyningsprogram som tøyer alle de store muskelgruppene.

Kanskje du vet hva du vil oppnå med treningen din, men ikke hvordan komme i gang? Da kan et treningssenter være til hjelp.  De skal ha fagkompetanse nok til å gi deg rettledning i å velge aktiviteter ut fra dine mål.
Er du over 40 år og aldri har trenet før, kan det første steget være å ta en sjekk hos legen.  Han kan avdekke om du har helseproblem som høyt blodtrykk, høyt kolesterol , diabetes, en familiehistorie med hjertesykdommer eller om du røyker.  Resultatene fra denne undersøkelsen kan legge grunnlaget for hvordan ditt treningsprogram skal og bør være.

Hvor er det beste stedet å trene?  Hjemme eller på et treningssenter?  Jeg tror ikke et sted er bedre enn et annet.  Svaret er nok i hva du er mest komfortabel med og hvor du kan oppnå de målene du har satt.  Her er noen faktorer du bør ta hensyn til når du skal ta et valg.

Trening hjemme kan være mer økonomisk enn å benytte seg av et treningssenter.  Invester i et par sko til gåturer eller jogging, noen justerbare manualer og en treningsmatte, og du er klar for å trene.  Er du den personen som kan holde seg til et program hjemme er dette kanskje løsningen.  Men trenger du stimuli fra andre, eller du setter pris på å være i grupper som deler dine interesser, bør du vurdere et treningssenter.

Treningssenter har mer utstyr og fagfolk som gir deg råd.  For mange er dette bedre enn å trene hjemme.  Treningssenter har varierte treningsmuligheter og profesjonelle instruktører som hjelper deg med treningen.  Det som er fint med et treningssenter er muligheten til å tilpasse treningen inn i en hektisk hverdag.  Tren før jobb eller på vei hjem fra jobb.  Eller kanskje har du avtale med arbeidsgiver om å få trene i arbeidstiden?

Den eneste ulempen med treningssenter er kostnaden.  Du må vurdere om treningsavgiften er verdt det du kan oppnå i forhold til målene dine.  Det finnes også andre muligheter.  Bruk lunsjpausen til en gå – eller joggetur sammen med dine kollegaer.  Mange har anledning til å bruke lunsjpauser til å utføre trening.  Du er kanskje en av dem?