Hva er BOSU?

Her kan du lese hva er og hvilke treningseffekter BOSU gir.

BOSU ble oppfunnet av David Weck og ble lansert i år 2000 og er blitt et av det mest populære treningsutstyret på markedet.  BOSU står for ”both sides up” som er en måte å forklare hvordan BOSU kan brukes. 
Formet som en halv ball, er den ene siden til BOSU formet som en kuppel og den andre siden en hard plattform som du kan stå på.  Den kan brukes for å styrke ledd, forebygge og opptrening av skader og gi variasjon i hvilket som helst treningsprogram.


Fordeler med å bruke BOSU ball i stedet for vekttrening på flatt underlag

-BOSU ballen gjør at du stimulerer flere muskler i hver bevegelse slik at treningseffekten økes.
-BOSU ballen kan bli brukt til å trene ulike kroppsdeler som overkropp, underkropp eller mage og korsrygg.
-Balansen blir trent ved å utføre dynamiske bevegelser.
-Vanskelighetsgraden kan varieres ved å regulere hvor mye luft som er i BOSU ballen.
-Ved å bruke begge sider av ballen i en treningsøkt sparer du tid på å løpe rundt i rommet etter forskjellig utstyr.
-Ballen gir variasjon og fleksibilitet til ditt treningsprogram i stedet for å holde seg til de samme apparatene.

Det er gøy og det ser imponerende ut (så lenge du ikke faller av….)

Hvordan bruke BOSU?

Overkropp


Med den flate overflaten opp kan BOSU gi en flott plattform til å utføre armhevinger, noe som gir en utfordrende øvelse ved den ustabiliteten ballen gir.  Dette er en fordel ved at den dynamiske stabiliteten blir forsterket og brukeren blir tvunget til å bruke hele kroppen i stedet for å isolere noen få muskler som vektapparater gjør.
Eksempel på andre øvelser for overkropp er planken, sideplanke, push off (hvor du tar armevinger så hardt at ballen løfter seg fra gulvet).

Underkropp


Mange ulike balanseøvelser kan utføres  på begge sider av BOSU ballen.  Bruker man den flate overflaten kan du utføre knebøy, bruker du den kuppelformede siden kan du bruke den som stepkasse og ta utfall på den.
For å gi flere variasjonsmuligheter til disse ben-øvelsene kan vekter brukes.  Vekter gjør øvelsene vanskeligere å utføre samtidig som treningseffekten økes.  En fin øvelse som involverer mange muskler samtidig er utfall med vekter på BOSU med vridning til en side annen hver gang.

BOSU blir spesielt brukt til å lindre og forebygge smerte og rehabilitere mange skader i bena.  Muskler som stabiliserer kneet når det er i bevegelse er festet i hofta og ankelen.  Med feil belastning av disse musklene kan det medføre smerte i kneet.  Trening med BOSU utfordrer balansen noe som gjør at sener og ligament rundt hofte, kne og ankelledd blir utfordret.  Dette gjør musklene rundt disse kroppsdelene sterkere.  Derfor er denne type trening effektiv for opptrening etter skade og for å forebygge skade. 

Kjernemuskulatur (core)
I øvelsene for overkropp og ben hvor balansen blir utfordret trener du også kjernemuskulatur (mage og korsrygg).  Jo mer ustabil du lager BOSU ballen (regulerer hvor mye luft den har) jo mer trening får kjernemuskulaturen.