Hold motivasjonen oppe

Har du problemer med å holde oppe motivasjonen for trening? Her får du noen råd som kan hjelpe deg.

En måte å holde motivasjonen opp på er og hele tiden minne deg selv på belønningen du får: en ny, sunn og sterk deg.  Effektiv og regelmessig trening vil ikke bare forbedre helsen og formen din, men også utseende, gi deg mer energi og et mer sosialt liv.  Se også fremover på alle de psykologiske fordelene du oppnår, som velvære, økt selvbilde og reduksjon av eventuell depresjon og angst.

Er du seriøs og vil ta vare på helsen din, gjør noe med det og start med et treningsprogram.  Forvent ikke de store endringene første ukene.  Trener du regelmessig i minst to måneder får du resultater.  Når de kommer blir du mer motivert.  Handling skaper motivasjon!

Sett deg mål!

Å ha klare mål er en annen måte å holde opp motivasjonen på.  Har treningen din målfokus er dette med på å klargjøre hva du ønsker å oppnå.  Etter hvert som du har oppnådd ett mål, vil dette igjen øke din motivasjon.

Her er noen tips for hvordan du kan nå dine mål og oppnå resultatene du fortjener:

1. Vær sikker på at målene du setter er målbare.  Vage mål som ”jeg ønsker å bli i form” gir deg ingenting å sikte mot.  Bestem deg hva du vil oppnå, slik som ”jeg vil klare å jogge 5 kilometer uten pause”.

2. Vær realistisk: Vær sikker på at målene du setter deg er oppnåelige.  Setter du deg urealistiske mål, blir du lett frustrert og kan gi opp.  Vær sikker på at målene du setter deg ikke er for lette.  For lette mål blir for kjedelig.  Når du utfordrende mål, kan dette gi deg stolthet som igjen øker motivasjonen din.

3. Sett deg kortsiktige mål som delmål mot ditt langsiktige mål.  Dersom målet ditt er å delta på et mosjonsløp på 10 km etter et år med trening.  Sett deg da månedlige mål som indikerer hvor langt du skal klare å løpe uten pause per måned, eller om du har trent mye tidligere, hvor fort du skal løpe 10 km på hver måned.

Gjør det gøy!

En annen måte å øke motivasjonen på er å gjøre treningen gøy.  Blir treningen bare en plikt, er det lite sannsynlig at du holder ut. Her er noen tips for hvordan gjøre treningen noe å se frem til:

1. Skap variasjon: er styrketreningen din kjedelig, kan du endre disse faktorene. Varier hvor ofte du gjør en øvelse og antall serier og repetisjoner.  Finn alternative øvelser.  Trener du benkpress ofte, varier med manualer eller apparater.  Endre på rekkefølgen du gjør øvelsene dine.

2. Inkludere familie og venner.  Trening med en partner vil ikke bare gjøre økten mer morsom, mer sikker og intensiv, men også øke sannsynligheten for at du møter. Vær sikker på at du velger en partner som har samme mål og interesser som du, og som er villig til å hjelpe og motivere deg.

3. Slåss mot motløshet.  Skulle du en gang hoppe over en trening fordi du heller ville ut med vennene dine, aksepter dette og nyt valget ditt.  Ikke ha skyldfølelse. Ellers kan du få en oppfatning av at du har gjort en feil, noe som kan gjør det vanskeligere å komme inn på rett spor igjen.  Fokuser på hvor mye fremgang du har oppnådd så langt, og ikke hvor langt du har igjen.

4. Forvent og forbered deg for platå.  Dersom du føler du har nådd et platå og kjeder deg, ikke gi opp.  Dette er en naturlig del av å trene.  For å komme til neste platå, varier treningen din.

5. Skriv treningsdagbok.  Dersom du alltid trener på de samme dagene og samme tidspunktene, vil treningen bli en rutine og en livsstil i stedet for noe tilfeldig.  Å gå på trening blir ikke noe unaturlig, men noe du prioriterer i en hektisk hverdag.  Endringer er for mange problematisk.  Men er du villig til å godta det følelsesmessige ubehaget ettersom du gradvis beveger deg gjennom et sikkert og effektivt treningsprogram, vil du oppdage tillit, forpliktelse og besluttsomhet som vil lette veien mot målet.

Når du begynner å nå resultatene dine, gjør dette treningen gøy og du får erfart at endringene du har gjort er verdt innsatsen.  Handling gir motivasjon! 

Lykke til!