Hele landet kom seg ut

Søndag 1. september hadde Turistforeninga «Kom deg ut-dag» med arrangementer i alle landsdeler. Bergenserne fikk seg en fuktig fornøyelse på Fløyfjellet.

– Heldigvis er bergensere vanntette, sa en ubekymret Owen Westergård i IL Varegg.

Det vekslet nemlig mellom pøsregn og styrtregn da Bergen Turlag inviterte til aktivitetsdag på byfjellet. Westergård ledet orienteringen, som var en av mange populære aktiviteter i området rundt Skomakerdiket på Fløyen.

Fra Bergen til alle landsdeler
– «Kom deg ut-dagen» startet med Byfjellsdagen her i Bergen, og turistforeninga nasjonalt syntes det var en så god ide at de videreførte konseptet til en aktivitetsdag for hele landet, forteller Stian Hovind-Angermund, som er barne- og ungdomsansvarlig i Bergen Turlag.

Spenstige turledere: Owen Westergård fra Varegg IL og Stian Hovind-Angermund (opp-ned) i Bergen Turlag hadde det moro både med og uten barn ved Skomakerdiket søndag.

Rundt Skomakerdiket hadde en rekke bedrifter, organisasjoner og idrettslag rigget seg opp for å gi barn og voksne noe å henge fingrene i en hel dag. Blant aktivitetene var frisbeegolf, orientering, rebusløp, eventyrstund, kano- og kajakkpadling og bueskyting.

Traff nesten-blink
– Det er ingen som har truffet nærmere midten enn meg!, konstaterer Guro Reinsnos Kambestad (11) etter å ha hentet en pil som traff like utenfor bulls eye.

Sammen med hele familien på fem pluss hund tilbragte hun dagen på byfjellet med aktiviteter litt utenom det hverdagslige.

Bulls eye: Guro Reinsnos Kambestad (11) hadde dagens beste skudd med pil og bue under byfjellsdagen på Fløyen 1. september.

– Jeg sto i kanoen, og jeg var ikke redd for å falle, hevder lillebror Sigurd (8).

Rutinert: Sigurd Reinsnos Kambestad fikk pil og bue i bursdagsgave, og erfaringen kom godt med da han prøvde seg på turistforeningens bane på Fløyen.

Aktiv familie
– De liker godt å klatre, og i sommer har vi leid hytte på Hardangervidda. De har prøvd orientering sammen med meg, forteller mamma Margit om sine tre.

I dag er Inga (5) litt kald, og da hjelper det å løpe mellom orienteringsposter på kortest mulig tid.
– Nå er jeg tom for premier, gitt. Det har vært populært med orientering i dag, kan Owen Westergård bekrefte.

Nitrogen-is og bekkalokk-vafler
På motsatt side av diket, ved Vil Vite-senterets telt, lages det iskrem med flytende nitrogen mens fascinerte tilskuere følger med.

Nitrogen-is: Vil Vite-senteret hadde blant annet tatt med seg den populære is-«fabrikken» sin til fjells. Til barnas store glede ble fløte og flytende nitrogen til deilig is i ei stor røyksky.

 – Det er nok den beste isen jeg har smakt, ja, nikker en tilfreds skikkelse i rustning av lilla regndress, som nok verner mot både regn og kulde.

– Det hadde kanskje vært enda flere her hvis været var bedre, men nå er det jo ikke akkurat uvanlig med regn på byfjellsdagen, sier Hovind-Angermund i turlaget.

Vafler stekt i et bekkalokk, pinnebrød av bolledeig og eventyrstund med allsang var med på å gjøre dagen fullkommen for de mange familiene som trosset regnet.

Bålkos: Rutinerte friluftsfolk får fyr i bålet uansett vær. Her grilles bolledeig på pinne.

«Kom deg ut-dagen» arrangeres også i februar, da med vinteraktiviteter som aking, skirenn og mer.

Ingressbilde:
Discgolf: Marius (6 1/2) og pappa Cédric Stølen-Guibert søkte ly for regnet i discgolf-løypa under trærne.

Alle bilder tatt av Charlotte M.S. Karlsen.