Hardt underlag like bra som mykt?

Er det hardere for musklene å løpe på hardt underlag vs. mykt?

Hensikten med studien var å se på hvilken effekt treningsintensitet og type underlag har på betennelser i kroppen ved løping. Høy grad av betennelse i kroppen kan være en indikasjon på muskelskader.

Forsøkspersonene var 10 godt trente kvinnelige utholdehetsutøvere som gjennomførte to ulike løpetester, en 10 kilometer løpetest på gress, og en 10 kilometer løpetest på asfalt med en intensitet på 75 – 80 % av maksimalt oksygenopptak.

I tillegg ble det gjennomført intervalltrening på de to ulike underlagene, 10 x 1 kilometer med en intensitet på 90 – 95 % av maksimalt oksygenopptak.

Det ble tatt ulike blodprøver og urinprøver rett etter løpetestene, 3 og 24 timer etter løpetestene for å fastslå endringer i grad av betennelser i kroppen.

Forskerne fant at økt intensitet gav større grad av betennelse i kroppen.

Men underlaget utøverne trente på påvirket ikke grad av betennelse. De fant altså ingen målbar forskjell ved løping på gress og asfalt.

Selv om muskulaturen ikke blir påvirket av underlaget, vil nok sener og ledd fortsatt ha det tøffere på hardt underlag.

Kilde: Med Sci Sports Exerc. 2009 May;41(5):1138-45.Training surface and intensity: inflammation, hemolysis, and hepcidin expression. Peeling P, Dawson B, Goodman C, Landers G, Wiegerinck ET, Swinkels DW, Trinder D. Source School of Sport Science, Exercise and Health, The University of Western Australia, Western Australia, Australia. peelip01@student.uwa.edu.au