Gir pilatestrening bedre utholdende muskelstyrke, bevegelighet, kroppsholdning og balanse?

Her kan du lese om ulike treningseffekter piltatestrening kan gi.

Hva er pilatestrening?

Pilates er en treningsform hvor man bygger opp indre støttemuskulatur slik at vi kan bære kroppen best mulig. Fokus er på kjernemuskulatur og ryggsøylen, på bevissthet om pustens innflytelse på musklene, samt på å styrke torso og dype magemuskler.

Øvelsene er rolige og skånsomme for kroppen, og ligner litt på yoga. Pilates styrker både små og store muskler, og gir slank, sterk og smidig muskulatur fremfor sterk, kort og fyldig. Pilates motvirker spenninger i kroppen og gir god trening for mage og rygg.  I tillegg får du god kroppsholdning, og man lærer seg å kontrollere pusten. Denne treningsformen gir bedre balanse mellom kropp og sinn. Rolig og harmonisk trening kan bidra til å redusere stressnivået. Pilates er en av de hurtigst voksende treningsmetoder i den vestlige verden. Behovet for harmonisk trening er nok et uttrykk for at vi lever i en verden med mye støy og høye krav om prestasjoner.

Hva sier nyere forskning om effekten av pilatestrening med tanke på utholdende muskelstyrke, bevegelighet, kroppsholdning og balanse?

Dr. June Kloubec ved Gustavus Adolphus College i St. Peter, Minnesota, har nylig gjennomført en undersøkelse. Hensikten med studien var å se på effekten av pilates trening på utholdende muskelstyrke i mage og overkropp, bevegelighet i hamstring, kroppsholdning og balanse. 50 middelaldrede forsøkspersoner, menn og kvinner, deltok i studien. Disse ble delt inn i to grupper; en treningsgruppe (n=25) og en kontrollgruppe (n=25). I en 12 ukers periode skulle forsøkspersonene i treningsgruppen delta på en 60 minutters pilatesøkt, en til to ganger per uke. Treningsprogrammet bestod av 25 pilatesøvinger med fokus på utholdende muskelstyrke, bevegelighet og balanse. Forsøkspersonene hadde etter 12 ukers trening økt sin utholdende muskelstyrke i mage og overkropp, samt økt sin bevegelighet i hamstring. Deltakerne viste ikke forbedringer i kroppsholdning og balanse sammenlignet med kontrollgruppen. Mye tyder på at man gjennom pilatestrening kan forbedre sin utholdende muskelstyrke og bevegelighet med pilatesøvelser av relativ lav intensitet.

Referanse:

Kloubec, JA. (2010). Pilates for Improvement of Muscle Endurance, Flexibility, Balance, and Posture. Journal of Strength and Conditioning research.