Gå eller jogge for høyest kaloriforbruk?

Bruker du mest kalorier ved å gå eller å løpe 1,6 km?  Det ville denne studien undersøke.

Et økt energiforbruk er en viktig komponent for personer som ønsker å holde en stabil vekt.  Å løpe og gå er de to mest brukte aktivitetsformene for utholdenhetstrening som gir økt energi forbruk i under og etter aktivitet.

Hensikten med denne studien var å sammenligne energiforbruket til gjennomsnittlig godt trente personer i løpet av en gå- eller løpetur på 1600 meter med en hastighet på 5,2 km/t og 9,6 km/t.

I tillegg ble den økte forbrenningen etter trening målt.

Forsøkspersonene var 15 menn og 15 kvinner med en gjennomsnittsalder på 22 år.

Resultatene viste at energiforbruket etter løpeturen var 664 KJ (159 kcal) og 372 KJ (89 kcal) etter gåturen.  Dette var gjennomsnittlige målinger på alle forsøkspersonene.

Målingene viste at løpeturen gav en økt hvileforbrenning i 15 minutter etter at løpingen var over, mens gåturen gav økt hvileforbrenning i 10 minutter etter at gåturen var ferdig.

Forskerne konkluderer med at begge aktivitetsformene erg ode for å øke kaloriforbruket og kan hjelpe mange å holde en stabil vekt uten å bruke mye penger på treningsutstyr.

Kilde: J Strength Cond Res. 2012 Apr;26(4):1039-44. Energy expenditure comparison between walking and running in average fitness individuals. Wilkin LD, Cheryl A, Haddock BL. Source Department of Kinesiology, Human Performance Laboratory, California State University, San Bernardino, California.