Gå deg i form!

Våren er her og mange ønsker å trene ute.  En aktivitetsform som kan gjøre deg i bedre form er gåtrening.  Her får du noen tips som kan gjøre denne treningsformen mer effektiv.

Sammenlignet med løping gir gåtrening deg bedre utholdenhet med mindre støt mot kroppens ledd .  Du får økt utholdenhet og sterkere muskler i bena.

Her presenteres enkle tips for å effektivisere din gåtrening.

Hvofor effektivisere gåtreningen din?
Kroppen vår er en fantastisk maskin.  Etterhvert som vi øker belastningen tilpasser den seg denne. Ved oppstart av et nytt treningsprogram bruker kroppen vår mye energi for å prestere, men den tilpasser seg raskt og blir mer effektiv og forbruker mindre kalorier.  Denne tilpassningen kalles et «platå».  Å oppnå et slikt «platå» er en god indikator på at du har kommet i bedre form.  Men ønsker du å komme i enda bedre form og forbruke flere kalorier per treningsøkt må du gjøre noen endringer i treningen.

Hvordan effektivisere gåtreningen din?
Går du regelmessig er intervalltrening en fin måte å forbedre formen på.  Etter å ha gjennomført en oppvarming på 5 til 10 minutter, øk farten i 400 meter for deretter å gå rolig i 400 meter.  Gjenta denne vekslingen mellom raske og langsomme intervaller mellom 5 og 8 ganger.  Til slutt kan du roe ned med 5 til 10 minutter rolig gange.  Vet du ikke nøyaktig hvor langt 400 meter er, bruk avstander mellom lyktestolper eller andre faste merker for å bestemme distansen eller du kan bruke en klokke for tidsintervaller.

Oppoverbakker
Se på oppoverbakker som en utfordring!  Er du kun vant med å gå på flater, vil en oppoverbakke være en av den letteste måten å gi deg en formstigning. 
Når du går oppover, gå med litt kortere skritt og strekk armene litt mer enn vanlig.  I oppoverbake jobber kroppen hardt for å overvinne en større motstand.  Ikke glem å puste for å tilføre musklene tiltrengt oksygen!

Inviter gjerne en venn på dine gåturer.  Å ha selskap kan hjelpe deg å holde oppe farten og forbruke kalorier så lenge din venn ikke er en sinke…

Er du ute etter optimal effekt av gåtreningen  kan du  trene overkroppen samtidig.  Dette ved enten å ha håndvekter i armene eller gå med staver.  Vær forsiktig og ikke overdriv i begynnelsen.

Det er også mulig å få økt belastning ved å bruke ankelvekter, vektvester og ryggsekkker med vekter i noe som vil en lik effekt men belaster ulike muskelgrupper.

Et siste tips om du ikke allerde gjør det: bruk musikk!  Forskning viser at trening med musikk kan øke motivasjonen med opptil 20 %!