Hvis du har en historikk med av-og-på trenings- og ernæringsfokus kan det være verdt å merke seg treningsekspert Martin Norums tips for å få til en varig livsstilsendring.
Les også: – Ikke vær for streng med deg selv
Ønsker du å komme i gang med trening, og at det skal bli et prosjekt som varer over tid og ikke bare i noen uker? Vi fortsetter vår artikkelserie med de beste rådene fra en rekke treningseksperter og -bloggere.
Denne gangen er det Martin Norum, personlig trener, forfatter og mastergradsstudent i idrettsernæring, som deler sine tips. Han anbefaler først og fremst å være realistisk, og åpne året uten forventninger om å finne den magiske oppskriften på resultater.
– Det er ikke så mye annet å gjøre enn å ta det lange steget over dørstokkmila og sette i gang. Sett deg mål som er mer relatert til valg og livsstil, fremfor resultat, sier Norum.
Et slikt mål, utover rene treningsøkter, kan for eksempel være å gå minimum 10.000 skritt hver dag. En anbefaling man ser har god effekt for overvektige mennesker, men som vil være et sunt mål for alle andre også.
– Det sikrer en akseptabel mengde hverdagsaktivitet, noe som må sies å være av stor betydning. Mange er ganske flinke til å trene en del, men rører seg veldig lite ellers, utdyper Norum.
Suksessformelen
Treningseksperten mener mange setter for store krav til at alt skal være perfekt, og at det dermed blir vanskelig å få treningsprosjektet til å vare over tid.
– Hvis dere som leser dette, og som har en historikk med av-og-på trenings- og ernæringsfokus, kunne forsøkt å gjøre følgende vil oddsen for å få til en varig endring stige betydelig, sier Norum, og lister opp:
1. Ha et treningsprogram som du vet at du kan gjennomføre, selv når du har mindre tid enn vanlig. Sier du til deg selv at du skal trene fem ganger i uken resten av året, mens det ender med å bli tre og fire på det jevne er den mentale innvirkningen på deg at du ikke føler du strekker til og gjør som du skal.
2. Baser heller programmet ditt, og tiden du setter av, til tre dager i uken. Da vil du være veldig fornøyd med deg selv, og kan heller gi deg et ekstra klapp på skulderen hver gang du trener utover disse tre dagene.
Les også: Den viktige starten
3. Husk at mer trening ikke alltid er bedre. Du kan oppnå solide resultater med tre økter i uken, og bedre resultater enn mange som trener fem middelmådige økter i uken. Finner du en mengde og balanse som gjør at du har en bærekraftig plan vil du lykkes over tid.
4. Tren en treningsform du faktisk synes er morsom. Det at du gjør dette over tid trumfer at det er det mest faglige korrekte.
Styrke og utholdenhet
Norum mener videre at en kombinasjon av både styrketrening og utholdenhetstrening vil være det mest ideelle for best mulig helse.
– Styrketrening er ekstra viktig ved vektreduksjon for å sikre at man enten vedlikeholder eller bygger muskelmasse samtidig som fettprosenten reduseres. Uten dette risikerer man å miste muskelmasse, påpeker Norum.
Men også utholdenhetstrening er viktig og sunt. Og aller helst bør utholdenhetstrening og styrketrening gjøres på separate dager eller økter fordi effekten av treningen er noe lavere når man kombinerer det i samme økt.
– Dette har imidlertid størst betydning for de som allerede trener en del, og har mindre å si for deg som ikke trener regelmessig. Dersom du vil kombinere treningsformene av tidsmessige eller praktiske årsaker, vil jeg anbefale å gjøre styrketreningen først, sier Norum avslutningsvis.
Les også: Slik holder du på motivasjonen