Fem tips for å komme i gang etter ferien

Sommerferien er over eller nærmer seg slutten for de fleste. For mange innebærer det at man prøver å starte opp med regelmessig trening igjen.

Overgangen fra feriemodus til treningsmodus kan være krevende, spesielt dersom du har vært fysisk inaktiv over lengre tid. Kroppen føles kanskje litt tyngre enn du ønsker, og dine faste, gamle treningsøkter virker mye hardere enn det du kanskje husker. Hvis du ikke da har den rette innstillingen, kan det være fristende å gi opp før du har kommet deg over kneika.

Heldigvis finnes det noen enkle grep du kan gjøre for å sørge for at oppstartsfasen blir litt enklere å komme seg gjennom. Enten du starter opp for første gang eller du bare skal returnere til dine gamle rutiner, får du her noen tips som kan gjøre de første ukene med trening litt mer overkommelige.

Ta det rolig helt i starten

Dette gjelder spesielt for deg som skal starte opp igjen etter et avbrekk. Dersom du har vært inaktiv i noen måneder, kan du ikke forvente å løfte like mange kilo eller løpe like fort som du gjorde tidligere. La de første øktene etter oppstarten foregå på litt lavere intensitet, så slipper du at treningen blir altfor hard.

Ikke vær overambisiøs

Vær realistisk når du planlegger treningen din. En vanlig feil når man skal starte opp er at man blir overivrig og legger lista for høyt. Man planlegger kanskje å trene hver dag, når man innerst inne vet at tre økter i uka er det meste man har tid og energi til. Resultatet blir at man ikke klarer følge sin egen plan. Det kan oppleves som sterkt demotiverende. Vær heller ærlig med deg selv, og spør deg selv om hvor mange ganger i uka du faktisk tror at du vil klare å trene. Sett deg et realistisk mål og forsøk å nå det hver eneste uke.

Se frem til godfølelsen

Det å starte opp med trening etter et avbrekk er ofte forbundet med et visst fysisk ubehag. Kroppen føles tyngre enn tidligere, og du blir raskere sliten enn du er vant med. Da kan det være lurt å fokusere på den gode følelsen som kommer etter at treningsøkten er gjennomført. Husk at du alltid føler deg bedre etter å ha trent enn du gjør før økta begynner. Fokuser heller på godfølelsen og gled deg til å få oppleve den! Da blir det lettere å faktisk snøre på deg skoene og komme deg ut.

Husk at fremgangen kommer raskt

Det fine med å starte opp etter et avbrekk er at formkurven er bratt stigende. Det trenger ikke ta mer enn noen uker før du kan merke resultater av treningen. Minn deg selv på dette på dager der du synes det er vanskelig å gjennomføre treningen. Resultatene du ønsker deg er rett rundt svingen – du må bare komme deg dit.

Kontinuitet er nøkkelen

Husk at det er kontinuitet og innsats over tid som vil føre deg dit du vil. Det er bedre å trene jevnt og trutt med tre økter i uka enn å trene etter skippertaksmetoden, hvor du veksler mellom korte perioder med mye trening og lange perioder med lite trening. Dersom du legger en god plan og klarer å følge den over tid, vil du gradvis komme i bedre og bedre form og til slutt nå målene du har satt deg. Så sørg for å ha kontinuitet i treningen!