Farger kan påvirke treningseffekten

Å trene utendørs kan gi en bedre psykologisk effekt enn det å trene inne.  En årsak kan være fargene vil blir utsatte for.

Britiske forskere sier at “grønn trening” kan gi en “boost” på  humør, selvbilde, motivasjon og glede.  Men i følge denne nye studien kommer nødvendigvis ikke de positive effektene fra naturen i seg selv, men fargene du blir utsatt for..

Forskerne sier at studien er den første som viser at fargen grønn kan bidra til en “god-følelse” ved utendørstrening.  Funnene er publisert i the journal Environmental Science and Technology i August 2012.

Studien
Studien ble gjennomført ved University of Essex i England.  Forsøkspersonene var 14 menn som gjennomførte sykling i 5 minutter på en ergometersykkel. Sykkeltesten ble utført inne. Mennene ble vist en video hvor de fikk inntrykk av at de syklet i naturen.

Etter dette la forskerne inn et fargefilter i videoen, slik at andre farger dominerte synsinntrykket. Forsøkspersonene syklet igjen og så  samme video i nye 5 minutter hvor fargene sort/hvitt dominerte.  Dette ble gjentatt en tredje gang, nå med rødfarge som dominerende farge.

Forskerne målte humør til forsøkspersonene umiddelbart etter hver 5 minutters test.

Resultat
Mennene følte seg mindre utmattet og hadde en opplevelse av bedre humør etter de hadde sett den “grønne” versjonen av videoen sammenlignet med “rød” og “sort/hvitt” video.  De rapporterte også at de følte seg mer sinte etter å ha sett filmen med rødt filter.

En tidligere studie av de samme forskerne viser at så lite som 5 minutter utendørstrening gir en merkbar forbedring i humør og selvbilde.

Det å bli utsatt for farger med kortere bølgelengde, slik som blå og grønn, kan gi en følelse av ro.  Mens farger som rød og gul gir oss økt stimulering.

En frodig grønnfarge ville for våre forfedre signalisert rikelig tilgang til mat og at en vannkilde var nær.  Derfor mener forskerne at grønnfargen påvirker hjernen vår på en positiv måte.

Konklusjon
Selv om funnene i denne studien er overbevisende, er det fortsatt uklart om de positive effektene skyldes fargene i seg selv eller om det kommer fra bildene som blir vist på videoen.  Av vår erfaring forventer vi at trær er grønne, ikke røde eller sort/hvitt.

I og med at studien er liten og gjennomført på menn i tidlig tyve årene som lever i England, er ikke forskerne sikker på funnene i denne studien er gyldig for alle mennesker.

Men uansett viser denne studien at omgivelser er viktig.  Hvor du trener, hvem du trener sammen med og til og med hvor attraktive menneskene du har rundt deg vil kunne påvirke humøret og holdningen din til trening.

Det er viktig å vie oppmerksomhet til treningsmiljø og dine treningsmål, enten du vil føle deg avslappet eller full av energi, og prøve å finne ut hva som hjelper deg å komme i denne tilstanden.

Lik oss på Facebook: trykk her.