Få tilbake treningsmotivasjonen!

Vi har akkurat gått inn i mars måned, og på mange av landets treningssentre er det betydelig mindre pågang enn for halvannen måned siden. Det er en årlig tradisjon at folk begynner treningsåret med ny giv. Mens noen klarer å stå distansen og gjøre treningen til en fast del av hverdagen, er det dessverre mange som faller av etter bare noen få uker.

Dersom du er en av de som falt ut av rytmen før du egentlig hadde kommet ordentlig inn i den, kan du lese videre. Det er aldri for sent å komme i gang, og det er heller ingen grunn til å vente til neste januar før du starter opp treningen igjen. La mars være din nye januar, og prøv disse triksene for å bygge opp en treningsmotivasjon som holder deg i gang fra mars og ut hele året!

Sett deg mål og planlegg hverdagen din

Målsetting er et effektivt virkemiddel for å bygge motivasjon. Verktøyet brukes av alt fra toppidrettsutøvere og næringslivsledere til mannen i gata som ønsker å legge om til en sunnere livsstil.

Sett deg ned med penn og papir og bruk en halvtime på å tenke gjennom hva du ønsker å få ut av treningen din. Bestem deg for noen langsiktige mål som du har lyst til å oppnå. Er det å gå ned i vekt, få bedre helse, eller å klare å gjennomføre et mosjonsløp som er drivkraften din? Det viktigste er at du finner noe som er viktig for deg og som gjør at du får lyst til å legge ned innsatsen som trengs.

Les også: Nyttårsforsetter eller mål?

Neste steg er å legge en plan for hvordan du skal nå målene dine, samt sette deg delmål på veien. Det kan du enten gjøre på egenhånd eller i samarbeid med en personlig trener. Legg opp en treningsplan som fører deg nærmere de motiverende målene dine. Da blir det enklere å komme deg på trening og legge ned innsatsen som trengs.

Når du planlegger treningen er det viktig å legge til rette for at du faktisk skal klare å gjennomføre planene. Tenk gjennom en vanlig uke og bestem deg for når treningsøktene skal gjennomføres. Dersom du er et utpreget B-menneske, er det ikke sikkert at det er lurt å planlegge trening før jobb klokka 06.00 om morgenen. Vær realistisk og ærlig med deg selv. Husk at en god plan ikke er verdt noe som helst dersom den ikke gjennomføres. Finn treningstider og en treningsmengde som passer for din hverdag og ditt liv.

Opprett en treningsdagbok

Et av de enkleste tiltakene du kan gjøre for å styrke treningsmotivasjonen din, er å loggføre treningen du gjør. Lag deg en enkel treningsdagbok hvor du skriver ned all trening og aktivitet.

Skriv ned hva slags trening du har gjennomført, hvor lang tid treningen tok og hvor stor belastning du brukte. Utover det kan du føre inn akkurat de detaljene du synes er interessante. Du velger selv hvor enkel eller avansert din egen treningsdagbok skal være.

Les også: Hvordan bør du føre treningsdagbok?

Treningsdagboken tjener i hovedsak to formål. For det første gir det deg en oversikt over treningen som er gjort, slik at du kan tilpasse treningsmengden og justere belastningen etter hvert. Dersom du ikke får den ønskede fremgangen, kan du alltid se tilbake og analysere hva du kan gjøre annerledes i fremtiden.

For det andre kan det virke motiverende å se tilbake på en god treningsuke og gi deg selv en klapp på skulderen. Du vet at når du kommer hjem fra trening, kan du føre inn nok en god økt i treningsdagboken. For noen kan det være en ekstra motivasjonsfaktor som gjør det enklere å komme seg på trening!

Prøv en ny treningsform

Noen ganger kan man bli lei av å gjennomføre de samme treningsøktene som man har gjort hundrevis av ganger før. Det er lett å gro seg fast i slike mønstre, men i realiteten er det ingen grunn til at det skal skje. Det finnes utallige aktivitetsformer som kan testes ut for å sprøyte litt variasjon inn i treningen.

Hvorfor ikke prøve deg på en ny aktivitet? Hva med å melde deg på en yogatime? Eller hva med en gruppetime med Tabata-trening? Da får du effektiv trening med høy puls. Kanskje du skal gå helt ut av komfortsonen og prøve deg på en kickboxing-time? De fleste treningssentre tilbyr et bredt utvalg av gruppetimer, så det er alltid mulig å prøve noe nytt. Dersom du er lei av å trene innendørs, kan du ta deg en sykkel- eller løpetur for å komme deg ut i frisk luft. Eller hva med å ganske enkelt flytte styrketreningen utendørs? Her finnes det uendelig mange muligheter.

Les også: Utendørs sirkeltrening

Dersom du finner en aktivitetsform som du liker og som legger til rette for at du skal oppleve mestring, er mye gjort. Da kommer treningsmotivasjonen av seg selv.

Følg et nytt treningsopplegg

Et annet tiltak for å styrke treningsmotivasjonen er å gå i gang med et helt nytt treningsopplegg. Finn et program som passer for deg og gå inn i det med full innsats. Noen ganger er det akkurat det som skal til for å få deg godt i gang igjen.

Du kan for eksempel forsøke deg på det åtte uker lange programmet som trening.no publiserte i fjor! Programmet passer perfekt for personer som ønsker å komme i generelt bedre form, og som vil trene variert. Her får du en god blanding av styrke- og kondisjonstrening, med varierte øvelser og ulike intervallformer. Dersom du følger programmet og tilpasser intensiteten til din egen fysiske form, vil du garantert få fremgang.

Første uke av treningsprogrammet finner du her. Lykke til med treningen!