Er målet ditt SMART?

Stort sett alle har et mål, eller noe de ønsker å oppnå med treningen sin. Hva målet er og hva som motiverer hver enkelt, varierer, men prinsippet om SMARTe mål kan benyttes uansett.

De fleste idrettsutøvere og personlige trenere benytter seg av dette i en eller annen form. Å være smart i form av å sette seg et SMART mål sørger for at man har et godt utgangspunkt for å planlegge treningen, og kan også bidra til å opprettholde motivasjon og «drive» gjennom perioden.

SMART prinsippet
Målet bør være:
• Spesifikt
• Målbart
• Ambisiøst
• Realistisk
• Tidsbestemt

Spesifikt
Å spesifisere hva man ønsker kan for mange være en utfordring. Å komme i generelt bedre form er et klassisk eksempel på en målsetning som er langt ifra spesifikk. Hva legger man i det å bli i bedre form? Snakker man om bedre utholdenhet, økt styrke eller er det vektreduksjon som er målet? Et spesifikt mål bør med andre ord beskrive hva du faktisk ønsker. Eksempel: Økte styrke i overkropp med 10%, løfte 100 kg i knebøy, få mer muskler i beina etc…
Målbart
For å vite om målsetningen faktisk er oppnådd, må det også være mulig å måle den på en eller annen måte. Ved å bestemme en eller flere målemetoder for å kontrollere måloppnåelse er det også enklere å finne ut hvor man står i dag, hvilket er viktig i forhold til punktet om realistisk. Er målet styrke i overkropp som nevnt i forrige avsnitt kan man velge en eller flere øvelser som tester sentrale muskler i overkroppen (f.eks benkpress og/eller kroppshevninger). Ved mål om økning i muskelmasse finnes det ulike apparater som estimerer dette mer eller mindre nøyaktig, men det kan også gjøres så enkelt som å benytte målebånd, eller de klassiske før/etter bildene.

Ambisiøst
Det er sjelden jeg opplever mangel på ambisjoner som noe stort problem hos folk flest, snarere tvert imot. Likevel er det slik at de fleste responderer positivt på å ha noe å strekke seg etter. Målene skal ikke være for enkle. For mange kan det være vanskelig å vite hvor hva slags fremgang man kan forvente avhengig av innsatsen man ønsker å legge ned, og av og til kan det være smart å diskutere målene med noen som har fagkompetanse i forhold til trening. Ikke vær redd for å stille krav til deg selv, men sørg samtidig for at du har de verktøyene du trenger for å nå målene.

Realistisk
Der hvor det sjelden er noe problem med ambisjoner, er det ofte et større problem med realismen i mange målsetninger. Tenk grundig gjennom hva målene dine krever av deg. Holder det at du trener annerledes, eller må du også trene mer enn tidligere, og hvordan passer dette inn i livet ditt ellers? Som PT opplever jeg av og til at noen kommer til meg og tror at i det øyeblikket de har betalt for 10 PT timer, vil kiloene begynne å rase av og muskelmassen øke ukontrollert. Hadde det enda vært så enkelt. Selv om man skal være ambisiøs er det ingen grunn til å lage målsetninger som er tilnærmet umulig å nå. Er man i tvil om hva man skal kreves, hva som er realistisk eller rett og ikke har peiling på hva som er fornuftig, kan det være lurt å forhøre seg med noen som har erfaring med den typen mål.

Tidsbestemt
Er man på tredje året hvor målet er å gå ned 5 kg, bør man vurdere tiltak. Sett en deadline for deg selv, slik at du unngår stadig å utsette endringene og lure deg selv. Er målene høye bør naturlig nok tidsrammen også være lenger, enn om målene er moderate.

Delmål
Veldig ofte kan det også være lurt å ta med delmål i en slik prosess. Spesielt om målene er svært ambisiøse og strekker seg et godt stykke inn i fremtiden. Er f.eks målet å bestige Mount Everest, men per i dag har du problemer med bakken opp til butikken, kan det f.eks være lurt å inkludere Galdhøpiggen som et delmål. Litt flåsete sagt, men det illustrer poenget. Et delmål som kan være fint for mange av de som sliter med å opprettholde treningen over tid kan for eksempel være å klare 2 treningsøkter per uke i gjennomsnitt, eller å løfte 15 % mer i løpet av en 10 ukers periode.