Er det en fordel å være venstrehendt?

Det har i mange sammenhenger vært hevdet at venstrehendte idrettsutøvere på høyt idrettslig nivå har bedre forutsetninger for å drive teknisk krevende idretter enn høyrehendte.

 Den teoretiske forklaringen på dette er at disse utøverne blir styrt av den høyre hjernehalvdelen som i større grad styrer kreative prosesser, noe som igjen gjør at utøverne med denne egenskapen lettere utvikler gode tekniske ferdigheter.

I dette studiet var hensikten å se om det var flere venstrehende brytere som lå i verdenstoppen i bryting enn høyrehendte. Undersøkelsen ble gjennomført under et verdensmesterskap i bryting.

Resultatet viste at det var flere venstrehendte brytere som tok VM medaljer enn høyrehendte. Dette gjaldt både for menn og kvinner. Også når en så på antall vunnet kamper og scoret poeng under mesterskapet kom de venstrehendte bryterne best ut sammenlignet med høyrehendte og de som brukte både venstre og høyre hånd.

Kilde:  Ziyagil MA, Gursoy R, Dane S, Yuksel R. Left-handed wrestlers are more successful. Percept Mot Skills. 2010 Aug; 111(1), 65-70.