En mannlig modells guide til sixpack (Del 2)

Peter Helmers Øvrebø har jobbet som modell i USA, Sør-Afrika og Norge. I to artikler vil han dele sine beste tips for deg som er på jakt etter alle gutters drøm:sixpack.

Dette er et bonus-kapittel som ikke fikk plass i boka Frisk Rygg: En praktisk guide til mindre smerter, sterkere rygg og atletisk holdning.

Del 1 kan du lese her.

Hvordan trene for å få sixpack
1000 situps er ikke en god vei til å få sixpack. Variasjon er nøkkelen. Ikke gjør samme øvelser hver gang, da blir kroppen vant med dem og du får ikke lenger fremgang.
Selv om du prøver å få sixpack, bør du trene hele kroppen. Få med alle de store muskelgruppene. Spesielt beina og ryggen, fordi det er de største musklene. Husk god teknikk i øvelser.
For magetrening bruker jeg benhev. Gjør det tungt, kom ned på 10 reps. Mange stopper halvveis i hver rep for å gjøre det tyngre. Boksing er også veldig god trening for mage og kjernemuskler.

Hvordan gå ned i vekt for å få sixpack
Når jeg deffer trener jeg to-tre ganger i uka, ikke særlig mer. Jeg trener hardt, men ikke til utmattelse. Belastning er viktig, men ikke overbelastning. Samtidig er jeg i aktivitet minst en time hver dag, helst mer.

Den kjekkeste måten å gå ned i vekt er å holde seg aktiv hver dag. I Miami spiller jeg beachvolleyball, i Norge går jeg tur hver dag. Jeg liker ikke å løpe, men lange gåturer forbrenner kalorier. Løping stresser meg, jeg liker å gå og nyte omgivelsene. Bevegelse er bra, hvis du skal til butikken så gå i stedetfor å kjøre. Sykle til jobben i stedetfor å kjøre, det får forbrenningen i gang og er gratis trening. I tillegg er det bra for miljøet!

Mindre stress gir mindre muskeltap
Hvis du vil gå ned i vekt uten å miste muskler, må kroppen fungere godt. Kroppen tåler ikke for mye stress på en gang, så det er viktig at du er snill med kroppen ellers. Det betyr blant annet å ha god søvnrytme. Få nok søvn. Ikke drikk mye alkohol, det krever mye av indre organer å bli kvitt alkoholen igjen. Hør etter hva kroppen din sier.

Stress og bekymringer påvirker kroppen, kan du finne ut hva som stresser deg? Kan du løse problemene som gjør at du blir stressa? Det finnes mange måter å behandle stress, mestre stress. Ikke bekymre deg, forsøk å gjøre endringer hvis det er noe du er misfornøyd med i hverdagen. Se og akseptere det som er problemer.

Hvordan bli kvitt de siste kiloene
Finn glede i andre ting enn mat. Og hvis du bare kan kose deg når du spiser, velg noe sunt å spise. Ikke tenk på hvordan du ser ut, men gjør det for å være sunn. Hvis du er overvektig, så sett deg delmål, ikke tenk fra ølvom til Brad Pitt i en jafs. Et godt mål kan være å prøve å senke midjeomkretsen 2 cm. Når det målet er i boks, har du motivasjon til å jobbe videre. Det er mye kjekkere enn å ha et evig mål om sixpack i fremtiden. På lang sikt er det viktig å være sunn, ikke på grunn av utseendet men på grunn av helsa.

”Gå raskt ned i vekt”-produkter fungerer sjelden. Ikke bruk piller eller annet som lover å øke forbrenningen. I beste fall virker de ikke, i verste fall øker de hjerterytmen og endrer hormon-nivåene dine.
Gjør treningen til noe du gleder deg til å gjøre og har lyst til. Det er ikke noe galt i å bli ”treningsnarkoman” hvis du gjør noe som er gøy, hvis det er hobbyen din. Styrketrening har jeg vært glad i, fordi jeg hele veien kunne utfordre meg selv. Kunne jeg klare flere repetisjoner på neste trening? Det gir motivasjon!

Treningsdagbok kan være nyttig for å huske hvor mange repetisjoner en har gjort fra gang til gang. Konkurrer med deg selv istedetfor andre. Å se på andre vekker raskt misunnelse og gir lite motivasjon. Konkurrerer du med deg selv kan du glede deg over alt du oppnår.