En mannlig modells guide til sixpack (Del 1)

Peter Helmers Øvrebø har jobbet som modell i USA, Sør-Afrika og Norge. I to artikler vil han dele sine beste tips for deg som er på jakt etter alle gutters drøm: Sixpack.

Dette er et bonus-kapittel som ikke fikk plass i boka Frisk Rygg: En praktisk guide til mindre smerter, sterkere rygg og atletisk holdning.

”Det begynte egentlig helt tilfeldig, jeg gikk på språkskole i Miami. I Miami er det mange sør-amerikanere, og de er ikke så veldig høye. Så når jeg kom der som høy nordmann, var det en fotograf som kom bort og spurte om jeg var modell? Nei, sa jeg, men jeg kunne tenkte meg å prøve. En ting ledet til det neste, og plutselig hadde det blitt noen modelljobber. Når jeg senere reiste til Sør-Afrika, hjalp en agent i New York meg med å finne et modellbyrå i Cape Town.”

I følge Peter kunne flere nordmenn vært modeller hvis de ville. Du må ikke være utenomjordisk pen, det har mer med personlighet å gjøre. Du må være komfortabel foran kamera og se naturlig ut, det er egentlig eneste krav. Du trenger ikke en gang å være over gjennomsnittet høy, selv om det kan være en fordel. Peters første tips til alle modellspirer er ”Ta godt vare på deg selv og kroppen din og vær vennlig med alle rundt deg.”

Bilde fra et modelloppdrag.

Fra størst mulig til sunnest mulig

Når jeg var 21, var målet bare å bli stor. Jeg trente enormt mye og var ganske stor. Det er slitsomt, det krever enormt mye spising, og jeg synes i bunn og grunn ikke det ser så fint ut. Det kommer selvfølgelig an på målet: Noen har lyst å bli store, og det er greit. Men jeg tror det er sunnere i lengden å holde en lavere vekt. Det tar så mye tid å spise, hele livet handler bare om trening og mat. Det er ikke sunt å trene så hardt og dytte i seg så mye mat over lang tid. Nå handler det mer om helse for min del. For å være modell, er det heller ikke et poeng å være størst mulig.

Kosthold for sixpack

Jeg spiser ofte, men ikke så mye. Passer på hva jeg putter i meg. Jeg spiser naturlig, prøver å unngå tilsetningsstoffer og prossesert mat. Når jeg bor i USA holder jeg meg helt unna kjøtt fordi det er så fullt av hormoner. Jeg kjøper helst organiske produkter, spesielt i USA. På et vanlig supermarked i USA kan du finne blåbær på størrelse med plommer, det er ikke naturlig!

Viktig å se på næringsinnholdet i det du spiser. Ikke bare fett og karbohydrater, men hvilke typer fett og karbohydrater. Jeg spiser karbohydrater om morgenen (for eksempel havregryn), men senere på dagen stort sett bare karbohydrater i form av grønnsaker. Utover dagen spiser jeg mer fett og proteiner.

Jeg prøver å få i meg litt av alt det som inneholder de riktige vitaminer og mineraler hver dag. Gulrøtter for vitamin A. Litt sol hver dag for vitamin D. Appelsinjuice om morgenen for vitamin C. Blåbær for antioksidanter,  nøtter og frø for mineraler. Jeg liker spesielt godt gresskarfrø, de inneholder mye fiber. Også selvfølgelig mandler, valnøtter og cashews.

Fisk gir sunt fett. Avocado og oliven er også gode kilder til sunt fett. Sunt fett har vært en god måte for meg å gå ned i vekt. Jeg har bytta ut karbohydratene med fett, og det har hjulpet meg å gå ned i vekt uten å miste muskler.

For meg er det veldig viktig å spise jevnlig! Det er mange som bruker jobben som unnskyldning, kan ikke ta pauser, men det er enkelt å ta med seg for eksempel en pose nøtter å spise underveis.

Ikke vær redd for kalorier, tenk heller på hva slags kalorier du får i deg. Istedetfor å telle kalorier og spise usunt, tenk at de kaloriene du får i deg skal telle. Du kan få i deg ganske mange kalorier og fortsatt gå ned i vekt, men metthetsfølelsen vil variere. Jeg unngår de ”dårlige” eller tomme kaloriene, for eksempel sukker.

I del to forteller Peter om hvordan trene og gå ned i vekt for å få sixpack og hvordan bli kvitt de siste kiloene.