Tips til de som ønsker å få mest mulig ut av tiden de bruker på trening.
Enten du trener hardt til en konkurranse eller bare ønsker å få mest mulig ut av tiden du bruker på trening, kan disse tipsene hjelpe deg å komme i form raskere og samtidig unngå skader.
1. Spis riktig
Godt kosthold og effektiv trening går hånd i hånd. Å spise riktig er en viktig komponent til alle som trener. Å spise riktig er den beste måten å være sikker på at du klarer å prestere godt. Det du spiser før, under og etter trening har en stor betydning for dine prestasjoner og velvære. Et godt kosthold hjelper deg å opprettholde god kvalitet på treningen, gir raskere restitusjon og en lettere hverdag.
Les også: kostholdstips for å gå ned i vekt.
Les også: slankeprogram
2. Hvile
Dette er ofte en faktor som ikke blir tatt nok hensyn til. Dersom du ikke planlegger hvile og dager med treningsfri, vil din evne til å oppnå resultater i treningen din bli mindre. Kroppen blir sterkere etter trening. For å oppnå dette trenger kroppen hvile for å bygge opp igjen nedbrutt vev. Et effektivt treningsprogram vil ha regelmessige perioder med hvile og restitusjon. Dette sørger for at kroppen tilpasser seg treningen, du blir mer utholdende, sterkere og raskere. Hvile sørger også for at du henter deg inn igjen mentalt og følelsesmessig og du unngår overtrening.
Les også: hva er overtrening?
3. Få støtte
Det hjelper å få støtte i treningen din, enten det er fra treningspartnere, venner eller familie. Men det er også viktig å være sikker på at du følger ditt eget treningsprogram og egne behov. Dersom du trener sammen med andre, vær forsiktig så du ikke alltid blir fanget i deres treningsintensitet eller varighet. Har du planlagt en lett økt, men treningsvennen din vil ha en hard, må du la han få gjøre det. Gjør det som du har planlagt. Er det stor forskjell på treningstilstanden til deg og din treningspartner kan han påvirke oss til enten å bli overtrent eller undertrent.
4. Lytt til kroppen
Effektiv trening medfører å følge et treningsprogram. Men du må ha nok fleksibilitet til å endre på planen alt etter hvordan du føler deg. Er du trøtt, syk, stresset, skadet eller oppdager at hvilepulsen din øker, må du være i stand til å ta hensyn til disse signalene kroppen gir deg. Da bør man roe ned, hvile, eller endre på aktiviteten.
5. Varier treningen
Alternativ trening er en fin måte å skape variasjon på. Ikke bare utvikler du allsidighet, men du gir de mest brukte musklene tid til hvile uten å bli i dårligere form. Er du lei av hovedaktiviteten din kan variasjon gi økt motivasjon til trening.
6. Styrketrening
Styrketrening en rask metode for å forbedre dine fysisk form og trene mer effektivt. Du kan bruke timevis på jogging, sykling og utøve idretten din, men noen få økter med styrketrening hver uke vil gi deg økt styrke, hurtighet og hjelpe deg å redusere skader. Denne økningen i styrke gjør at løpingen, syklingen og andre idrettsaktiviteter vil gå lettere.
Les også: Styrketrening – effektivt for å forbedre løpekapasitet og arbeidsøkonomi?
7. Personlig trener
En ofte dyr tjeneste, men som er verdt pengene om du finner en dyktig en. Er man nybegynner eller erfaren, kan det være lurt å få objektive råd fra en profesjonell. Nybegynnere kan trene feil og erfarne kan lage seg uvaner og også trene feil. Det kan også være en utfordring å lage seg nye programmer måned etter måned, år etter år. Derfor kan et program laget av en annen gi deg nye ideer og løfte treningen din til et høyere nivå.
8. Intervall trening
Intervalltrening har vært basis for treningsprogram i mange år. Denne treningsmetoden gir veksling mellom høy og lav intensitet. Intervalltrening kan påvirke både den aerobe og anaerobe utholdenheten. Treningsmetoden kan hjelpe deg å unngå belastningsskader da risiko for skader ofte er assosiert med trening med mange gjentakelser over tid. Intervalltrening er effektiv og tidsbesparende og kan ved riktig periodisering gi deg god utholdenhet på kort tid.
Les også: Utholdenhetsprogram