Det er så lett for deg..

En vanlig oppfatning er at noen mennesker lettere blir i god form enn andre. Er det slik?

Det er ingen tvil om at noen har bedre forutsetninger enn andre. Selv om noen mener at det ikke er så store forskjeller mellom de ”talentfulle” og de ”talentløse”, men at det hele handler om et visst antall bevisst og målrettet trening så er det sannsynligvis slik at gener spiller en rolle. Om ikke gener hadde spilt en rolle og det ikke hadde vært forskjeller mellom oss ville vel kanskje ikke verdens høyeste mann eller Usain Bolt vært så utenfor normalen.
La oss se på noen andre områder.

Avhengighet til mat
Noen forskere anser at det finnes en avhengighet til mat. Noen sammenligner det med samme mekanismer som gjør oss avhengige av narkotika. I psykologi kjenner man noen mennesker som litt mer ”addictive personalities”, noen som har litt lettere for å bli avhengig av ulike stimuli enn andre. Eksempelvis er de som stadig søker spenning og adrenalin litt mer avhengige av den oppturen som følger ekstreme opplevelser enn andre. Noen andre har ikke det samme behovet og dersom det er forskjeller på oss her så er det sannsynligvis litt lettere for noen å bli avhengige av mat.

”Supertasters”
Supersmakere kalles mennesketypen som har litt mer følsomme smaksløker enn andre. Disse menneskene anses også å ha et større sug etter karbohydrater. Stephanie Wilson fra IMG Academy i Florida påpeker at dette er en av de tingene som gjør at noen lettere kan følge en viss type diett enn andre.

Tid
Når det gjelder tid er dette verdens mest rettferdig fordelte ressurs. Ingen av oss har verken mer eller mindre enn 24 timer i døgnet tilgjengelig, det er hvordan vi benytter tiden som skiller oss fra hverandre. Noen finner tid til aktivitet og andre gjør ikke. Som en pappa til en liten jente, med en sønn på vei om noen få måneder og stepappa til en som nettopp begynte i første klasse så er tiden selvsagt et tema. I tillegg til full jobb og alt som livet generelt medfører så er det ingen tvil om at mer planlegging må til.

I en diskusjon med Seth Ronland, en av Sveriges største autoriteter innen trening og foreleser hos AFPT, så påpekte han også at det kreves mer planlegging. Han og hans kjære måtte bytte på å trene etter at barna har lagt seg for å få ting til å gå opp. I tillegg til fulltids gym-eier og foreleser sjonglerer han også tre barn og sosiale forpliktelser. Om det er noen som ikke har tiden så er det egentlig han. Men, ved å prioritere så er det allikevel mulig. Om man da sammenligner de som får tiden til å gå opp med de som ikke gjør det så tror jeg enkelt at det handler om hva man prioriterer. Og, hvordan man prioriterer avhenger av hva du setter mest verdi ved. Det er ikke feil å heller prioritere en sosial kveld med venner foran trening, men da er valget tatt og det er ikke verken enklere eller annerledes for den som noen ganger i uken velger aktivitet først.

I egen familie så er 3-4 ganger i uken i ca tre kvarter mulig å få til. Totalt utgjør det ikke så mye mer enn maks 3 timer i uken…..av 168….

 

Økonomi
Noen benytter seg av økonomi som et argument. I mange tilfeller har jeg støtt på klienter som synes det er dyrt å spise sunt. Mitt enkle spørsmål er da ”hvor mye er helsen din egentlig verdt?”. Hvor mye er du villig til å betale for å holde deg frisk og sunn. 1000 kroner ekstra i måneden, 5000 kroner eller ikke i det hele tatt? De fleste jeg har støtt på klarer ikke å gi et svar, men allikevel er det ”for dyrt”. At det kan være dyrere kan jeg til dels være enig i, men at det er for dyrt er jeg ikke enig i. Igjen kommer det ned til hvor viktig det er for deg.

Det er så lett for deg å ikke spise sjokolade…
Enda har jeg til gode å møte en person som ikke synes at noen former for usunn mat i blant smaker godt. Jeg har også fortsatt til gode å møte en person som har sagt at det er lett å la være å spise det. Allikevel er det noen som velger noe annet, helt enkelt basert på at det er viktigere for de å holde seg sunn enn å bli usunn.

 

Et lite ”vær varsom ord” på slutten
Vi må ikke glemme at vår verden for oss er veldig enkel. De fleste av dere som leser dette klarer å få tid til trening, som Seth. Dere klarer å gjøre de sunne valgene og dere klarer å prioritere riktig for å oppnå dine mål. Dessverre er vår verden ikke like naturlig for alle andre utenfor. I hvilken annen verden enn vår kan vi ta oss tid til å spise 2-4 ganger i løpet av arbeidstiden, bare fordi det er på tide å spise. For hvor mange andre er det like enkelt å ta seg en økt midt på dagen, når de må reise fra jobb, dusje og komme seg tilbake før dagen har gått. Vi bor tross alt nesten mellom hantler og stenger og omgir oss med mennesker som tenker som oss og gjør som oss. Siden vi er et gjennomsnitt av de menneskene vi tilbringer tid med så spiller selvsagt miljøet en rolle.

For de som ikke har de samme enkle mulighetene og tilbringer tiden i et miljø med andre verdier og prioriteringer så er kampen litt tøffere. Ikke glem det, selv om det faktisk er slik at vi alle må si noen ja og noen nei likevel.

 

Artikkelen er levert i samarbeid med Akademiet For Personlig Trening.